Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρον ΝτεΣάντις: Πολιτικό θάρρος ή θράσος;

Ρον ΝτεΣάντις: Πολιτικό θάρρος ή θράσος;

Τα νέα απομνημονεύματα του επίδοξου εσωκομματικού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ ως… διαπιστευτήρια για τον Λευκό Οίκο

Έχει τίτλο «Το θάρρος να είσαι ελεύθερος» («The courage to be free»), υπότιτλο «Το σχέδιο της Φλόριντα για την αναγέννηση της Αμερικής», περιεχόμενο… τέρμα «πατριωτικό» απλωμένο σε 256 σελίδες και φέρει την υπογραφή του Ρον ΝτεΣάντις.

Εν μέρει απομνημονεύματα, είναι το δεύτερο βιβλίο του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Φλόριντα και επί της ουσίας το πρελούδιο της πολυαναμενόμενης υποψηφιότητάς του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυκλοφορία του βιβλίου έγινε με… πάταγο προ εβδομάδας, φτάνοντας στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στην Amazon, αλλά και αποσπώντας δηλητηριώδης κριτικές.

«Φαντάζει με τα απομνημονεύματα ενός πολιτικού που γράφτηκε από το ChatGPT», σχολιάζει χαρακτηριστικά στους New York Times η κριτικός βιβλίων Τζένιφερ Σάλαϊ.

Πρόκειται για «μια προσωπική αφήγηση από ένα εργαζόμενο αγόρι που μεγάλωσε για να τα βάλει με τη Disney και τον Δρ. Φάουτσι», αναφέρει κατά τα λοιπά το προλογικό σημείωμα του βιβλίου.

«Προσφέρει κάτι σπάνιο από έναν εκλεγμένο ηγέτη: ιστορίες νίκης», υποστηρίζει. «Για τους πατριώτες σε όλη τη χώρα και το σύνθημα για κάθε Αμερικανό που επιθυμεί να διαφυλάξει τις ελευθερίες μας».

Προς… επίρρωση, ο ΝτεΣάντις εκθειάζει στις σελίδες του βιβλίου του την υπερσυντηρητική και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι χάρη σε αυτή η «Ελεύθερη Πολιτεία της Φλόριντα» ξεχωρίζει στο χάρτη των ΗΠΑ.

Το επιτελείο του δημοσιοποίησε μάλιστα ανάλογου ύφους βίντεο, σχεδόν προεκλογικού χαρακτήρα, πιθανόν προϊδεάζοντας για το πνεύμα και το κεντρικό σύνθημα μιας μελλοντικής εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο.

Τίτλος του: «Η ελευθερία είναι κάτι για το οποίο αξίζει να μάχεσαι»…

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Τι ακριβώς όμως πρεσβεύει ο 44χρονος Ρον ΝτεΣάντις, που κρατά τα «ηνία» στη Φλόριντα από το 2019;

Στο βιβλίο του διαφημίζει ως δείγμα υπεράσπισης «της ελευθερίας της πολιτείας» του το «αντάρτικο» που σήκωσε εν μέσω της πανδημίας, αρνούμενος να επιβάλλει lockdown και ή υποχρεωτικά μέτρα κατά της COVID-19: από τη χρήση μάσκας, έως τον εμβολιασμό.

Σκιαγραφεί ως προσωπική του επιτυχία το γεγονός ότι ο πληθυσμός της πολιτείας του αυξήθηκε την περίοδο που άλλες πολιτείες εφάρμοζαν αυστηρή πολιτική κατά του κοροναϊού.

«Από την αρχή της πανδημίας, μετακόμισαν στη Φλόριντα περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, παρά Δημοκρατικοί», γράφει σε πανηγυρικούς τόνους.

Ωστόσο αποσιωπεί το ότι ίσως αυτός να ήταν ο βασικός λόγος που τον περασμένο Νοέμβριο εξασφάλισε την άνετη επανεκλογή του στη θέση του κυβερνήτη, με διαφορά 1,5 εκατομμύρια ψήφους από τον κυπριακής καταγωγής Δημοκρατικό αντίπαλό του Τσάρλι Κριστ.

Όχι τυχαία, η πολιτική του ΝτεΣάντις είχε γίνει όλο και πιο ακραία. Ο ίδιος δηλώνει περήφανος γι’ αυτή στο νέο του βιβλίο.

Επιχαίρει για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Αυτοπροβάλλεται ως ο Ρεπουμπλικανός που απάντησε στο «εμπνευσμένο από το μαρξισμό» κίνημα Black Lives Matter μετατρέποντας τη Φλόριντα σε «πολιτεία του νόμου και της τάξης» και τον ρατσισμό απαγορευμένο θέμα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.

Το ίδιο έκανε και με κάθε συζήτηση στις αίθουσες διδασκαλίας περί  σεξουαλικού προσανατολισμού και θεμάτων φύλου, επιβάλλοντας παράλληλα ένας σύγχρονο «μακαρθισμό» στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο ΝτεΣάντις έκανε ακόμη μια επίδειξη πολιτικής ισχύος, «τιμωρώντας» τη Walt Disney Co. -επιχειρηματικό κολοσσό στον τομέα της ψυχαγωγίας και Νο1 εργοδότη στη Φλόριντα- μετά την κριτική που η εταιρεία άσκησε κατά της πολιτικής του. Και δη ως προς τον λεγόμενο νόμο «Μην λες ομοφυλόφιλος» («Don’t say gay»).

Σε ξεχωριστό μάλιστα κεφάλαιο, προβάλλει την ανοιχτή πια διαμάχη του με την Disney ως μέρος του «πολιτιστικού πολέμου» που έχει κηρύξει κατά «αριστερών» και «προοδευτικών» δυνάμεων στις ΗΠΑ.

Κοντράροντας τον Τραμπ

Για το τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο των απομνημονευμάτων του ο Ρον ΝτεΣάντις επέλεξε τον τίτλο «Κάντε την Αμερική Φλόριντα».

Ακούγεται σαν απάντηση στο βασικό σύνθημα του Τραμπ «Κάντε την Αμερική Ξανά Σπουδαία».

«Το σχέδιο της Φλόριντα είναι μια απλή φόρμουλα», υποστηρίζει: «να είσαι πρόθυμος να ηγηθείς, να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, να προσφέρεις στους ψηφοφόρους και να αποκομίζεις τα πολιτικά οφέλη. Αυτό είναι ένα σχέδιο για την αναγέννηση της Αμερικής».

Αν και γενικόλογο ως αντίληψη, το έχει πρακτικά σκιαγραφήσει στα προηγούμενα κεφάλαια, δίνοντας ως «οδικό χάρτη» τα όσα έχει εφαρμόσει στην πολιτεία του.

Κοντολογίς βρίσκεται σε ήπια ευθυγράμμιση με τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο και πρώην μέντορά του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια νεότερη, πιο εξελιγμένη και καλύτερη εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και μνημονεύει 118 φορές το όνομα του πρώην προέδρου στο βιβλίο, σχεδόν αποφεύγει κάθε επίθεση εναντίον του, καθώς επιχειρεί να προσεταιριστεί μέρος της εκλογικής του βάσης.

Εξ ου και ευχαριστεί -χωρίς να εκθειάζει- τον Τραμπ για τη στήριξη που του έδωσε προ πενταετίας, στην πρώτη εκλογή του ως κυβερνήτη της Φλόριντα.

Εμμέσως πλην σαφώς, κλείνει το «μάτι» στους τραμπικούς ψηφοφόρους, αποφεύγοντας να κάνει στο βιβλίο σχόλια για τα περί «εκλογικής νοθείας» στις προεδρικές εκλογές του 2020 ή για τη σοκαριστική εισβολή στο Καπιτώλιο την επόμενη χρονιά.

Ως βασικό αντίπαλό του, εξάλλου, ο ΝτεΣάντις -ένας απόφοιτος του Γέιλ και του Χάρβαρντ- εμφανίζει τις «προοδευτικές ελίτ» που «ελέγχουν την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία, τους λομπίστες στην Ουάσιγκτον, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τα πανεπιστήμια», ενώ «υποστηρίζουν τα ανοιχτά σύνορα και μια παγκόσμια οικονομία».

Με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Κατά το διάττοντα αστέρα των Ρεπουμπλικανών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας είναι «η πιο σημαντική απειλή -οικονομικά, πολιτιστικά, και στρατιωτικά- που έχουν αντιμετωπίσει οι ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

Χρησιμοποιώντας δε ως γνώμονα και τη θητεία του ως δικηγόρος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με αποστολές στο Γκουαντάναμο και στο Ιράκ -προτού εκλεγεί με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτής, το 2012- παίρνει αποστάσεις από «τη μεσσιανική παρόρμηση ότι οι ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιβάλουν τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο με τη βία, εάν χρειαζόταν».

Μια τέτοια πολιτική, «είναι ανεπιθύμητη και μη βιώσιμη», σχολιάζει ο ΝτεΣάντις, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα «χαρτιά» του.

Προ ημερών πάντως επέκρινε την πολιτική του Λευκού Οίκου στην Ουκρανία, τονίζοντας στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News ότι η Ρωσία δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τους Αμερικανούς συμμάχους στην Ευρώπη.

Αν και δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το 2024, δείχνει ήδη να βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κυβερνήτης της Φλόριντα περιόδευσε στη Νέα Υόρκη, σε προάστια του Σικάγου και στη Φιλαδέλφεια, προωθώντας το νέο του βιβλίο.

Σειρά στην ατζέντα του έχουν κι άλλες άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου θα γίνουν οι πρώτες προκριματικές εκλογές στους Ρεπουμπλικανούς για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου.

Προ εβδομάδας οργάνωσε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα συγκέντρωση με σημαντικούς δωρητές του κόμματος, όχι μακριά από το θέρετρο του Τραμπ, το Μαρ-α-Λάγκο.

Εξασφάλισε επιταγές με επταψήφια ποσά, αναφέρει το CNN, από πλούσιους χρηματοδότες.

Αυτά τα μετρητά, μαζί με τα 71 εκατομμύρια δολάρια που του έμειναν στο «ταμείο» από τον περασμένο Νοέμβριο και την εκστρατεία του για την επανεκλογή του στη θέση του κυβερνήτη, εκτιμάται ότι φέρνουν τον ΝτεΣάντις σε αντίστοιχη θέση εκκίνησης με τον Τραμπ.

Διλήμματα και προκλήσεις

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κυβερνήτη της Φλόριντα, τονίζουν αναλυτές, είναι να εμβολίσει την πιστή εκλογή βάση του Τραμπ, στην οποία κλείνει ξεκάθαρα το «μάτι».

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χωρίζεται σε τρεις ομάδες», παρατηρεί στη USNews & World Report ο Γιτ Ερς, πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων και στρατηγικής North Star Opinion Research.

«Η ομάδα “ποτέ-Τραμπ” είναι περίπου στο 10%», εξηγεί. «Η ομάδα “πάντα-Τραμπ” είναι περίπου 30%, ενώ υπάρχει ένα 60% “ίσως-Τραμπ” ψηφοφόρων».

Ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται σε αρκετές εθνικές δημοσκοπήσεις. Άλλες δείχνουν τον ΝτεΣάντις να προηγείται.

Πολλά ωστόσο είναι ακόμη στον αέρα, ακόμη και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κυβερνήτη της Φλόριντα.

Φημολογείται πάντως ευρέως ότι θα γίνει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μετά τη διακοπή της νομοθετικής περιόδου στην πολιτεία του.

«Ήταν ξεκάθαρο πριν από ένα χρόνο, όλα ήταν για το 2024», υποστηρίζει ο Μάικλ Μπάιντερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο»…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024