Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη - Αρχή Σιδηροδρόμων στο in: Έλεγχος σε ΟΣΕ και Hellenic Train για το δυστύχημα

Τέμπη – Αρχή Σιδηροδρόμων στο in: Έλεγχος σε ΟΣΕ και Hellenic Train για το δυστύχημα

Τέμπη: Τι δηλώνει στο in η Ιωάννα Τσιαπαρίκου, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτος έλεγχος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητά εντός 48 ωρών να κατατεθούν όλα τα τεκμήρια, τα οποία αφορούν τις διαδικασίες ασφάλειάς και αν τηρήθηκαν. Αφορά τόσο τον ΟΣΕ, όσο και την ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train.

Συγκεκριμένα έχει ήδη εκδοθεί απόφαση αυτεπάγγελτου ελέγχου και «ζητάμε εντός 48 ωρών όλα τα τεκμήρια» αναφέρεται.

Το in επικοινώνησε με τη διοίκηση της Αρχής και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες της και ειδικότερα αν έχει αρμοδιότητα για πιστοποίηση ως προς το δίκτυο ή την ασφάλεια κυκλοφορίας των συρμών.

Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση «οι αρμοδιότητες μας είναι ο έλεγχος της τήρησης των διαδικασιών ασφαλείας των εταιρειών ΟΣΕ και Hellenic Train». Δηλαδή, όπως εξηγεί η Ιωάννα Τσιαπαρίκου, πρόεδρος της ΡΑΣ, «αν ακολουθούνται οι διαδικασίες με βάση το υφιστάμενο δίκτυο οχήματα συστήματα, όπως περιγράφονται στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφαλείας που μας καταθέτουν. Τα έργα υποδομής ή τα νέα οχήματα εγκρίνονται από τη ΡΑΣ σε σχέση με τη διαλειτουργικότητα».

Ιω. Τσιαπαρίκου

Ωστόσο, το ελληνικό σίριαλ με το «κουβάρι αρμοδιοτήτων» μπαίνει εκ νέου στο προσκήνιο και για ακόμα ένα τραγικό δυστύχημα δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι φορείς, εταιρείες έχουν την ευθύνη για το θέμα της ασφάλειας και ελέγχου.

Το δυστύχημα στα Τέμπη μετρά ήδη μία παραίτηση και αυτή είναι της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και του υπουργού Κώστα Καραμανλή. Μπορεί η Αρχή να ζήτησε όλα τα τεκμήρια, όμως παραμένει θολό τι ισχύει με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και κυρίως τους ελέγχους.

Στην Ελλάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει σάρκα και οστά και λειτουργεί από το 2010, ενώ είναι Ανεξάρτητη. Λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ως φορέας που υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών.

Ως αρμόδια Αρχή, ανεξάρτητη με αρμοδιότητα τους Σιδηροδρόμους λαμβάνει 1.220.000 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023.

Διαχείριση κυκλοφορίας και συστήματα ασφαλείας

Ο ΟΣΕ στη «Δήλωση Δικτύου» για το 2023 (κάθε αδειοδοτημένη σιδηροδρομική επιχείρηση, που διαθέτει Πιστοποιητικό Ασφάλειας, αιτείται πρόσβαση από τον Διαχειριστή της Υποδομής – ΟΣΕ ΑΕ, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στην ισχύουσα Δήλωση Δικτύου) η οποία έχει αναρτηθεί στην ΡΑΣ αναφέρεται στο ζήτημα της κυκλοφορίας και περιγράφεται το σύστημα διαχείρισης ανά γραμμή.

Ο αναγνώστης του παρακάτω εγγράφου εστιάζει στο «προσωρινά σε αναστολή λειτουργίας» που συνοδεύει ως παρένθεση αρκετά Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ), ευθύνη των οποίων είναι η κεντρική διαχείριση της κυκλοφορίας.

Δήλωση δικτύου στη ΡΑΕ για το 2023

Από τη Δήλωση Δικτύου του ΟΣΕ δεν μπορεί επίσης κανείς να μην σταθεί στον τρόπο που περιγράφει την κατάσταση με τα συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο, αυτά που ενδεχομένως θα απέτρεπαν δυστυχήματα, όπως αυτό των Τεμπών.

Σύμφωνα, με τον ΟΣΕ στην Ελλάδα «εγκαθίσταται» σύστημα προστασίας συρμών ETCS level 1, το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη σηματοδότησης παρά τη γραμμή. Ωστόσο όπως αναφέρεται επίσης στο έγγραφο δεν υπάρχει παντού στο δίκτυο σηματοδότηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα προστασίας των συρμών.

Ο ρόλος της Αρχής

Όπως αναφέρεται στην ταυτότητα είναι «Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές» και απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία «ΡΑΣ», συστάθηκε με το ν.3891/2010 (Α’188) με κύριο σκοπό τη στήριξη του ανοίγματος της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών στον ανταγωνισμό».

Το 2013 οι αρμοδιότητές της ενισχύθηκαν και έχει, σήμερα, τις ακόλουθες:

1. Είναι ο Ρυθμιστικός Φορέας για την ελληνική σιδηροδρομική αγορά, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα ανταγωνισμού στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

2. Είναι ο Φορέας Αδειοδότησης Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων.

3. Είναι ο εθνικός Φορέας Επιβολής του Κανονισμού (ΕΚ) 1371/2007 «σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών».

4. Είναι η Εθνική Αρχή Ασφάλειας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η ΡΑΣ απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024