Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Μποντ θα επανεκδοθούν με αφαίρεση των ρατσιστικών αναφορών

Τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Μποντ θα επανεκδοθούν με αφαίρεση των ρατσιστικών αναφορών

Οι αλλαγές στα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα περιλαμβάνουν την αφαίρεση της λέξης από «N» και την παράλειψη αναφορών στην εθνικότητα δευτερευόντων χαρακτήρων.

Τα μυθιστορήματα Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ πρόκειται να επανεκδοθούν με την αφαίρεση αρκετών φυλετικών αναφορών και μια δήλωση αποποίησης ευθύνης ότι τα βιβλία ενδέχεται να χρησιμοποιούν όρους συμπεριφοράς «που θεωρούνται προσβλητικοί από τους σύγχρονους αναγνώστες».

Τον Απρίλιο συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έκδοση του Casino Royale, του πρώτου βιβλίου του Φλέμινγκ με τον Βρετανό κατάσκοπο Μποντ. Με αφορμή την ευκαιρία αυτή, θα επανεκδοθεί μια πλήρης σειρά των θρίλερ.

Η Ian Fleming Publications Ltd, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του έργου του συγγραφέα, προσέλαβε αναγνώστες ευαισθησίας για να εξετάσουν τα κείμενα και να κάνουν προτάσεις για αλλαγές. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την αφαίρεση της λέξης «N» σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και την παράλειψη αναφορών στην εθνικότητα ορισμένων δευτερευόντων χαρακτήρων.

Photo: YouTube

Ήταν μια άλλη εποχή

Τα επανεκδοθέντα βιβλία θα φέρουν επίσης μια δήλωση αποποίησης ευθύνης, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία θα εξηγεί τις αλλαγές με την εξής διευκρίνηση: «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή που όροι και συμπεριφορές που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν συνηθισμένες.

»Σε αυτή την έκδοση έχουν γίνει ορισμένες αναβαθμίσεις, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό κείμενο και στην εποχή στην οποία διαδραματίζεται».

Πολλές από τις αλλαγές στα βιβλία Μποντ αφορούν την απεικόνιση των μαύρων. Στο βιβλίο «Live and Let Die», το σχόλιο του Μποντ ότι οι επίδοξοι Αφρικανοί εγκληματίες στο εμπόριο χρυσού και διαμαντιών και είναι «αρκετά νομοταγείς τύποι, εκτός αν έχουν πιει πολύ» έχει αλλάξει σε «αρκετά νομοταγείς τύποι» αναφέρει η Telegraph.

Μια άλλη αλλαγή γίνεται σε μια σκηνή όπου ο Μποντ επισκέπτεται ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Χάρλεμ, και η αναφορά στο «κοινό που ασθμαίνει και γρυλίζει σαν τα γουρούνια στη γούρνα» έχει αλλάξει σε «ο Μποντ μπορούσε να αισθανθεί την ηλεκτρική ένταση στο δωμάτιο».

Θα αφαιρεθούν μεμονωμένες λέξεις

Σε δήλωση των εκδόσεων Ian Fleming Publications προς την Telegraph αναφέρεται ότι «εξέτασαν το κείμενο των πρωτότυπων βιβλίων Μποντ και αποφάσισαν ότι η καλύτερη λύση ήταν να τσεκάρουν τις περιπτώσεις αρκετών φυλετικών όρων σε όλα τα βιβλία και να αφαιρέσουν μεμονωμένες λέξεις ή να τις ανταλλάξουν με όρους που είναι πιο αποδεκτοί σήμερα, αλλά συνάδουν με την περίοδο στην οποία γράφτηκαν τα βιβλία».

Ενθάρρυναν «τον κόσμο να διαβάσει τα βιβλία» όταν επανεκδοθούν.

Οι αλλαγές έρχονται μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις στα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, τα οποία άλλαξαν τα κείμενα μετά από κριτική από ευαισθητοποιημένους αναγνώστες.

Οι αλλαγές στα βιβλία του Νταλ στις εκδόσεις του 2022 περιλαμβάνουν τη χρήση του «τεράστιου» αντί του «εξαιρετικά χοντρού» για να περιγράψει τον ανταγωνιστή Αγκούστους Γκλουπ στο βιβλίο «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» και του «κτηνώδους» αντί του «άσχημου και κτηνώδους» για να περιγράψει την κυρία Τουίτ στο βιβλίο «The Twits».

Σε απάντηση στις επικρίσεις για τις αλλαγές, ο εκδότης του Νταλ, η εκδοτική Puffin και το παιδικό εκθετήριο του Penguin Random House, δήλωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν τα έργα του συγγραφέα στις αρχικές τους εκδόσεις καθώς και τα νέα κείμενα.

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από the guardian.com

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024