Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η BNP Paribas πρώτη τράπεζα που μηνύεται από ακτιβιστές

Κλιματική αλλαγή: Η BNP Paribas πρώτη τράπεζα που μηνύεται από ακτιβιστές

Οργανώσεις και ακτιβιστές στρέφονται όλο και συχνότερα στη δικαιοσύνη για να επιταχύνουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν μήνυση κατά της BNP Paribas για τις επενδύσεις της σε προγράμματα ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα παραβίασε γαλλικό νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες να προλαμβάνουν βλάβες στο περιβάλλον.

Η BNP γίνεται έτσι η πρώτη εμπορική τράπεζα που κάθεται στο σκαμνί για περιβαλλοντική υπόθεση, καθώς οργανώσεις και ακτιβιστές στρέφονται όλο και συχνότερα στη δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας στην προσφυγή από τις οργανώσεις Oxfam, Friends of the Earth και Notre Affaire à Tous, η γαλλική τράπεζα εξέφρασε τη λύπη της που οι ακτιβιστές «επέλεξαν τη νομική οδό αντί για τον διάλογο».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορεί να σταματήσει αμέσως κάθε χρηματοδότηση σε προγράμματα ορυκτών καυσίμων.

Τον περασμένο μήνα η BNP είχε ανακοινώσει ότι διατηρούσε εκκρεμείς αδειοδοτήσεις 23,7 δισ. ευρώ για ορυκτά καύσιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι έχει δεσμευτεί να περιορίσει κατά το ένα τέταρτο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πετρελαίου ως το 2025.

Η προσφυγή υποβλήθηκε σε δικαστήριο του Παρισιού βάσει νόμου του 2017 που υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες να αναγνωρίζουν και να προλαμβάνουν βλάβες που προκαλούνται στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές τους.

Στον ίδιο νόμο είχε βασιστεί ανάλογη προσφυγή κατά της TotalEnergies, της οποίας η εκδίκαση προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η BNP χρηματοδότησε έμμεσα οκτώ εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου που συμμετέχουν σε περισσότερα από 200 νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια ώρα η τράπεζα διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό της στο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα με την ένταξή της στην πρωτοβουλία Net Zero Banking Alliance.

Οι πράσινες δεσμεύσεις της BNP, καταγγέλλουν οι ακτιβιστές, είναι γεμάτες παραθυράκια. Για παράδειγμα, η τράπεζα δεν χρηματοδοτεί άμεσα έργα πετρελαίου, συνεχίζει όμως να προσφέρει κονδύλια σε ενεργειακές εταιρείες που υλοποιούν τέτοια έργα.

Όπως προειδοποίησε το 2021 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί για επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα πρέπει να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση Banking on Climate Chaos της οργάνωσης RainforestAction Network, η BNP είναι μια από τις δέκα τράπεζες που έχουν προσφέρει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε προγράμματα αερίου και πετρελαίου, χρηματοδότηση που έφτασε τα 142 δις. δολάρια την περίοδο 2016-2021.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024