Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αν πάθω κάτι, είναι ο πρώτος ύποπτος»: Γράμμα του 1998 εξιχνιάζει μια δολοφονία που είχε μπει στον πάγο

«Αν πάθω κάτι, είναι ο πρώτος ύποπτος»: Γράμμα του 1998 εξιχνιάζει μια δολοφονία που είχε μπει στον πάγο

Η Τζούλι Τζένσεν, πριν δηλητηριαστεί με αντιψυκτικό, είχε δώσει στους γείτονές της, στο Ουισκόνσιν, ένα γράμμα με αναλυτικές λεπτομέρειες των υποψιών της εναντίον του συζύγου της και περιλάμβανε ενοχοποιητικά στοιχεία.

Χρειάστηκαν περίπου 25 χρόνια, δύο δίκες και ένα γράμμα από τον κάτω κόσμο, αλλά οι εισαγγελείς είπαν ότι έφεραν δικαιοσύνη στην Τζούλι Τζένσεν, ανέφερε το ABC News.

Η 40χρονη μητέρα δύο παιδιών βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της στις 3 Δεκεμβρίου 1998 από τον σύζυγό της Μαρκ Τζένσεν. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν τελικά ότι είχε αιθυλενογλυκόλη, το κύριο συστατικό του αντιψυκτικού στο σώμα της.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την επομένη του θανάτου της ότι η Τζούλι Τζένσεν έδωσε στους γείτονές της ένα γράμμα με λεπτομέρειες σχετικά με τις υποψίες της εναντίον του συζύγου της και περιλάμβανε ενοχοποιητικά στοιχεία και αποδείξεις για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Ο Μαρκ Τζένσεν καταδικάστηκε για τη δολοφονία της μια δεκαετία αργότερα, με αυτό το γράμμα ως βασικό στοιχείο στη δίκη, αφού η αστυνομία το παρέλαβε από τους γείτονες των Τζένσεν.

Δείτε το βίντεο

Η Τζούλι γνώριζε

«Το είδα ως την τελευταία διαθήκη της Τζούλι. Ένιωσα ότι αυτό ήταν το αίτημα της διαθήκης της» δήλωσε στην εκπομπή «20/20» το 2008 ο πρώην Περιφερειακός Εισαγγελέας της Επαρχίας Κενόσα, Bob Jambois, ο οποίος είχε την εποπτεία της δίωξης αυτής της υπόθεσης για πάνω από δύο δεκαετίες.

Το εφετείο ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση το 2011, αναφέροντας ότι το γράμμα δεν θα έπρεπε να είχε εισαχθεί στη δίκη, επειδή παραβίαζε τα δικαιώματα της Έκτης Τροποποίησης του Τζένσεν να αντιμετωπίσει τους μάρτυρες κατηγορίας.

Οι εισαγγελείς επανεξετάζοντας την υπόθεση του Μαρκ Τζένσεν, τον Ιανουάριο του 2023, χωρίς το γράμμα, επικεντρώθηκαν σε άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων στο διαδίκτυο που έκανε στον υπολογιστή του. Μετά από μία μέρα διαβουλεύσεων καταδικάστηκε, τελικά, ομόφωνα από την επιτροπή, την 1η Φεβρουαρίου.

Η εκπομπή «20/20» έριξε μια ματιά στην υπόθεση σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και εμφανίστηκε στην πλατφόρμα Hulu, την επόμενη μέρα, περιλαμβάνοντας νέες συνεντεύξεις με τους φίλους και την οικογένεια της Τζούλι Τζένσεν, εισαγγελείς και βασικούς μάρτυρες που κατέθεσαν κατά του συζύγου της.

Photo: YouTube

Με τα μάτια της γειτόνισσας

Από την αρχή της έρευνας, ο Περιφερειακός Εισαγγελέας, Jambois, δήλωσε πως ήξερε ότι θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση, επειδή δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις για λάθη.

Ο εισαγγελέας, ωστόσο, δήλωσε ότι ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ειδικά με τη συμπεριφορά του συζύγου της, ο οποίος είπε ότι δεν φαινόταν μετανιωμένος ή στενοχωρημένος μετά το θάνατο της Τζούλι Τζένσεν.

Κάποιοι από τους φίλους της Τζούλι συμφώνησαν κι αυτοί στο «20/20» ότι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον Μαρκ Τζένσεν.

Η Ρουθ Βόρβαλντ, η γειτόνισσα, είπε στο «20/20» ότι ο Μαρκ Τζένσεν δεν έδειξε το παραμικρό σημάδι θρήνου.

«Ο Μαρκ στεκόταν περίπου τρία μέτρα μακριά από το φέρετρό της, και είχε μια ομάδα ανδρών γύρω του. Γελούσε και αστειευόταν και ήταν τόσο παράξενο» είπε.

Photo: YouTube

Ήθελε να την σβήσει

Η Βόρβαλντ ανέφερε ότι λίγο μετά την κηδεία παρατήρησε ότι υπήρχαν πάνω από μια ντουζίνα σακούλες σκουπιδιών στο πεζοδρόμιο του σπιτιού των Τζένσεν που περιείχαν τα υπάρχοντα της Τζούλι.

«Είναι σαν να ήθελε να τη σβήσει» είπε. «Τη διέγραφε από τη ζωή του και από το σπίτι».

Μια αποκάλυψη από τους γείτονες της Τζούλι Τζένσεν θα επιβεβαιώσει αυτές τις υποψίες.

Photo: YouTube

Το αποκαλυπτικό γράμμα

Πριν τον θάνατό της, έδωσε έναν φάκελο στους γείτονές της Τεντ και Μάργκαρετ Βόιτ και τους είπε ότι «αν συμβεί κάτι, δώστε το στην αστυνομία» .

Μετά το θάνατο της Τζούλι Τζένσεν, οι Βόιτ έδωσαν στην αστυνομία τον σφραγισμένο φάκελο. Σε αυτήν την επιστολή υπήρχε μια φωτογραφία ενός εμπορικού καταλόγου που περιείχε μια σύριγγα και χημικά.

«Είμαι καχύποπτη με τη συμπεριφορά του Μαρκ και φοβάμαι για τον πρόωρο θάνατό μου», έγραψε η Τζούλι. «Αν μου συμβεί κάτι, θα είναι ο πρώτος ύποπτος. Δεν θα αυτοκτονούσα ποτέ εξαιτίας των παιδιών μου – είναι τα πάντα για μένα!».

Η Τζένσεν επίσης εξήγησε στην επιστολή ένα πιθανό λόγο για τον οποίο ο σύζυγός της την αντιπαθούσε. Αναφέρθηκε σε μια σύντομη σχέση που είχε χρόνια νωρίτερα και είπε ότι ο Μαρκ «δεν με είχε συγχωρέσει ποτέ».

Photo: YouTube

Ο Μαρκ και η εξωσυζυγική σχέση

Αργότερα, οι εισαγγελείς θα μάθαιναν ότι ο Μαρκ είχε σχέση με συνεργάτιδά του στη μεσιτική του εταιρεία, η οποία ξεκίνησε πριν το θάνατο της συζύγου του. Ο Μαρκ Τζένσεν αργότερα την παντρεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια και των δύο δικών του Μαρκ, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η Τζούλι αυτοκτόνησε και χρησιμοποίησε το θάνατό της για να κατηγορήσει τον σύζυγό της για δολοφονία. Ο Πολ Γκρίφιν, αδελφός της Τζούλι, αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό. Είπε στην εκπομπή «20/20» ότι η αδελφή του δεν ήταν εκδικητικό άτομο.

«Είναι το πιο τρελό πράγμα που μπορώ να φανταστώ. Δεν ξέρω πως μπορεί να το πιστέψει κανείς αυτό» είπε.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Μαρκ Τζένσεν είχε το κίνητρο και τα μέσα να αφαιρέσει τη ζωή της συζύγου του. Η εισαγγελία παρουσίασε επίσης μάρτυρες, που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια και των δύο δικών ότι ο Μαρκ έκανε συχνά ενοχοποιητικές δηλώσεις.

Photo: YouTube

Οι ιστοσελίδες με τα δηλητήρια

Ο Εντ Κλουγκ, ένας πρώην συνεργάτης του Μαρκ, κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια ενός εργασιακού συνεδρίου το φθινόπωρο του 1998, ο πρώην συνάδελφός του μίλησε για το μίσος που έτρεφε για τη σύζυγό του ενώ δεν δίστασε να αναφέρει ότι επισκεπτόταν ιστοσελίδες με δηλητήρια για τη δολοφονία της συζύγου του.

Ο Κλουγκ ισχυρίστηκε ότι δεν πήγε στην αστυνομία επειδή φοβόταν ότι ο Μαρκ Τζένσεν θα επιτίθετο εναντίον του και της οικογένειάς του.

«Κοιτάζοντας πίσω, μακάρι να τον είχα πάρει περισσότερο στα σοβαρά» είπε.

Ο Ντέιβιντ Τόμσον, ο οποίος το 2007 ήταν ένας κρατούμενος στη φυλακή στο ίδιο κελί με τον Μαρκ Τζένσεν, κατέθεσε ότι ο Μαρκ χαλάστηκε με την κατάθεση του Εντ Κλουγκ και τον αποκάλεσε «ένα αγκάθι στο πλευρό του».

«Μου είπε μακάρι να μπορούσα απλά να τον ξεφορτωθώ» δήλωσε ο Τόμσον, ο οποίος είπε ότι δεν είχε κανένα συμφέρον να κάνει κάτι κακό στον Κλουγκ, αλλά ήθελε να βγάλει χρήματα και πρότεινε στον Τζένσεν να απαγάγει τον Κλουγκ πριν τη δίκη –θα το κανόνιζε αυτός.

Ο Τόμσον στη συνέχεια λέει ότι επρόκειτο για ένα ψεύτικο σχέδιο, ένα τέχνασμα για να κερδίσει τον Τζένσεν, και ποτέ δεν σκόπευε να το κάνει. Δεν κατηγορήθηκε φυσικά για αυτό, ποτέ.

Η υπεράσπιση του Τζένσεν σημείωσε ότι δεν μεταφέρθηκαν ποτέ χρήματα στον Τόμσον, υποστηρίζοντας ότι η υποτιθέμενη πλοκή ήταν όλη μια φαντασίωση στο μυαλό του Τόμσον.

Δείτε το βίντεο

Η υπόθεση επιτέλους έκλεισε

Η δεύτερη δίκη, διάρκειας σχεδόν ενός μήνα, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους ενόρκους να καταδικάζουν τον Μαρκ Τζένσεν μετά από μόλις μια ημέρα διαβουλεύσεων. Η τελική απόφαση ήταν μια τεράστια ανακούφιση για τους φίλους και την οικογένεια της Τζούλι Τζένσεν.

«Ανησυχούσα ότι ενδέχεται να μην κριθεί ένοχος χωρίς το γράμμα. Ήταν πραγματικά άγνωστο το τι θα συνέβαινε».

Η καταδίκη είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου. Ο Μαρκ Τζένσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στην υπόθεση.

Ο εισαγγελέας ωστόσο, χλεύασε τα σχόλια του Τζένσεν και είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί άλλη δίκη.

«Αν το κάνει, θα είμαι πάλι απέναντί του» ανέφερε.

*Με στοιχεία από abc7chicago.com

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024