Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από το Μαϊάμι στην Αθήνα μια golden visa δρόμος

Από το Μαϊάμι στην Αθήνα μια golden visa δρόμος

Ερωτεύτηκαν την Ακρόπολη και η golden visa τους την έφερε στο πιάτο.

Μετά από διετή καθυστέρηση λόγω πανδημίας, είχε έρθει η ώρα για τον Nick Hados και τον σύζυγό του, Ken Cook, να βρουν ένα διαμέρισμα, όπου θα μπορούσαν να αποσυρθούν.

Το ζευγάρι, που ζει στη Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, είχε ερωτευτεί την Αθήνα, γράφουν οι New York Times, περνώντας εκεί τις διακοπές του, σε ένα μικροσκοπικό pied-à-terre που τους ανήκε από το 2016. Αλλά από τις αρχές του 2022, ήθελαν κάτι αρκετά μεγάλο για να ζήσουν εκεί μόνιμα.

Το κατάλληλο διαμέρισμα θα ήταν επίσης το εισιτήριό τους για να πάρουν άδεια παραμονής από την Ελλάδα.

Ως Αμερικανοί πολίτες, δεν μπορούσαν να μετακομίσουν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιορίζει τις τουριστικές βίζες σε 90 ημέρες.

Αλλά αν ξόδευαν 250.000 ευρώ, ή περίπου 267.000 δολάρια, σε μετρητά σε ελληνικά ακίνητα, θα μπορούσαν να τύχουν μιας πενταετούς ανανεώσιμης βίζας, γνωστής ως golden visa (χρυσή βίζα), ώστε να μπορούν να ζουν στη χώρα όλο το χρόνο.

Οι New York Times σημειώνουν, πάντως, ότι από τον Μάιο οι αγοραστές θα πρέπει να επενδύσουν 500.000 ευρώ σε ορισμένα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να πάρουν τη χρυσή βίζα.

«Μας αρέσουν τα ταξίδια και θέλουμε να είμαστε κάπου όπου μπορούμε να πεταχτούμε στη Ρώμη ή στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Cook, 58 ετών, συνταξιούχος διευθυντής εταιρικής ποιότητας. «Είπαμε εντάξει, ας το κάνουμε».

Το ζευγάρι είχε δεθεί με την Αθήνα, μια ζωντανή πόλη με πλούσια ιστορία και μια πόλη «οικογενειακή», αγκαλιάζοντας τους πάντες, από τους πολύ μικρούς μέχρι τους πολύ μεγάλους.

Περιπλανηθείτε σε έναν στενό, ελικοειδή δρόμο και είναι τόσο πιθανό να συναντήσετε μια βυζαντινή εκκλησία, όσο και να περάσετε δίπλα από μια οικογένεια που βγαίνει για φαγητό στις 10 το βράδυ ή ένα ζευγάρι που χορεύει στο πάρκο της γειτονιάς, τονίζουν στο άρθρο τους οι New York Times.

Η χώρα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Hados, 59 ετών, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και μιλάει τη γλώσσα.

«Είναι γεμάτη από δημιουργικότητα. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, πολλή ενέργεια», δήλωσε ο Hados, αρχιτέκτονας. «Στο Μαϊάμι, οι ηλικιωμένοι δεν βγαίνουν έξω, αλλά εδώ βγαίνουν. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κυκλοφορούν όλες τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας».

Το ζευγάρι είδε επίσης την Ελλάδα ως ένα μέρος για να συνταξιοδοτηθεί οικονομικά, δηλαδή με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Ως συνταξιούχοι Έλληνες κάτοικοι, θα μπορούσαν να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα για φόρους, τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και άλλα έξοδα διαβίωσης.

Το ζευγάρι έβαλε στο στόχαστρό του το Παγκράτι, μια μοντέρνα γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, που προτιμούν οι καλλιτέχνες και είναι γεμάτη από εστιατόρια, καφετέριες, πάρκα και αστικά στολίδια όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Η λοφώδης γειτονιά έχει επίσης δρόμους με φανταστική θέα στην πόλη και ο Hados ήθελε ένα διαμέρισμα με θέα στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

«Είναι σαν να έχεις θέα στον Πύργο του Άιφελ», είπε. «Είναι η Ελλάδα».

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2022, πούλησαν ένα εμπορικό ακίνητο στο Μαϊάμι, εξασφαλίζοντας τα κεφάλαια για να πληρώσουν για ένα διαμέρισμα.

Με τα χρήματα στο χέρι και τις επιλογές τους περιορισμένες σε μερικούς υποψήφιους που επέλεξαν στο διαδίκτυο, οι Hados πέταξαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο για να αναζητήσουν το ιδανικό σπίτι.

Πηγή: NYT

Μια θέα που κόβει την ανάσα

Ενώ το διαμέρισμα με το φωτεινό και ευάερο σαλόνι – που ήταν μία από τις επιλογές τους – ήταν το μεγαλύτερο και είχε εξαιρετική κάτοψη, το μπαλκόνι ήταν τόσο στενό που ο Hados και ο Cook ανησυχούσαν ότι θα ήταν άχρηστο.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με το να είσαι έξω εδώ», παρατήρησε ο Cook ένα πρωινό του Ιανουαρίου, καθισμένος σε ένα υπαίθριο καφέ με τον Hados στου Ψυρρή, μια ιδιόμορφη γειτονιά της Αθήνας, με δαιδαλώδεις δρόμους γεμάτους μπαχαρικά, μπαρ, εστιατόρια και τέχνη του δρόμου.

Ενώ το διαμέρισμα με τη βεράντα που χωρούσε πλήθος κόσμου είχε άφθονα υπαίθρια καθίσματα και αξιοσημείωτο φυσικό φως, δεν είχε θέα στην Ακρόπολη – μια απογοήτευση για τον Hados.

Γι’ αυτόν, η απόφαση ήταν προφανής: ήθελε το διαμέρισμα με την εκπληκτική θέα. «Με το που μπήκα μέσα, το ερωτεύτηκα», είπε. «Αυτή η θέα κοστίζει 100.000 δολάρια».

Η προσφορά του ζευγαριού, ύψους 280.000 ευρώ, έγινε δεκτή και το διαμέρισμα έκλεισε τον Ιούλιο του 2022, ενώ ένα μήνα αργότερα άρχισαν τις εργασίες ανακαίνισης.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, το διαμέρισμα είχε «ξηλωθεί» μέχρι τα θεμέλια.

Ένας σωρός από τούβλα βρισκόταν στο σαλόνι – το υλικό θα επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων τοίχων.

Το ζευγάρι είχε γκρεμίσει τη «στενόχωρη» είσοδο, συνδυάζοντάς την με το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, για να δημιουργήσει ένα μεγάλο δωμάτιο με ένα νέο παράθυρο που θα φέρει περισσότερο φως στο χώρο.

Η κουζίνα, που μεταφέρθηκε σε έναν εξωτερικό τοίχο, θα ανοίξει στη βεράντα, δημιουργώντας μια εσωτερική/εξωτερική κουζίνα με μπαρ.

Το ένα από τα δύο υπνοδωμάτια θα χρησιμεύσει ως ευέλικτο καθιστικό ή δωμάτιο επισκεπτών.

Και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το pied-à-terre τους, που απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το νέο τους διαμέρισμα, ως ξενώνα για φίλους και συγγενείς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024