Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσικνοπέμπτη: Πώς να περάσετε όμορφα χωρίς... χοληστερίνη

Τσικνοπέμπτη: Πώς να περάσετε όμορφα χωρίς… χοληστερίνη

Τι λένε οι διατροφολόγοι

Κοκορέτσι, εξοχικό ή παϊδάκια; Ποια είναι η πιο υγιεινή αλλά και πιο λαχταριστή επιλογή για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης; Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θα βγουν για να τσικνίσουν να προσέξουν ιδιαίτερα τους συνδυασμούς που θα κάνουν στο τραπέζι, γιατί διαφορετικά η αποκριάτικη έξοδος μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πάρτι χοληστερίνης.

«Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος», λένε οι διατροφολόγοι.

Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση είναι να παραγγείλει- σε περίπτωση που θα φάει έξω- ή να ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου. «Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά». Μία ακόμη λύση είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. «Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος».

Οι θερμίδες λένε την αλήθεια: τα 100 γραμμάρια από αρνίσια παϊδάκια ψητά φορτώνουν τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λουκάνικου χωριάτικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον. Η πιο διαιτητική επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

«Κρέας με ψητά λαχανικά»

Στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης βέβαια δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο πιατέλες με ποικιλίες κρεατικών. Τα ορεκτικά θα έχουν, και αυτά, την τιμητική τους. Έτσι, αν καταναλώσουμε με μέτρο τα πρώτα πιάτα, το όφελος- σύμφωνα με τους διατροφολόγους- θα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση του τυριού κάνει τη διαφορά. «Ο συνδυασμός “τυρί με κρέας” δεν συνιστάται, γι΄ αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών». Η συμβουλή πάντως που δίνουν οι διατροφολόγοι λίγες ώρες πριν καθίσουμε στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι να μείνουμε όσο το δυνατόν πιστοί στον διατροφικό κανόνα.

Με μέτρο το αλκοόλ

Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! «Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα ποτηράκι».Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό,τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024