Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολέσια Κριβτσόβα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό για αντιπολεμικές αναρτήσεις

Ολέσια Κριβτσόβα: Σε κατ’ οίκον περιορισμό για αντιπολεμικές αναρτήσεις

«Δεν μπορούν να τους βάλουν όλους στη φυλακή. Κάποια στιγμή θα ξεμείνουν από κελιά», λέει η Ολέσια στο BBC.

Η φοιτήτρια Ολέσια Κρίβτσοβα έχει κάνει πολλές απουσίες από τα μαθήματα της στο πανεπιστήμιο.

Δεν το κάνει για να πάει βόλτα με τους φίλους της, αλλά γιατί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Φοράει μάλιστα ένας ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πόδι της και κάθε της κίνηση ελέγχεται από τη ρωσική αστυνομία.

Το ποστ για τη γέφυρα

Ποιο είναι το έγκλημα της; Η Ολέσια συνελήφθη για αντιπολεμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια από αυτές αφορούσε την έκρηξη στη γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία.

«Ανέβασα ένα ποστ στο Instagram για τη γέφυρα, λέγοντας πόσο χαρούμενοι θα είναι οι Ουκρανοί με ότι έγινε», λέει η ίδια στο BBC.

Επίσης, κοινοποίησε την ανάρτηση ενός φίλου της, η οποία στεκόταν απέναντι στον πόλεμο.

Και μετά ξεκίνησε το δράμα της.

Η βίαιη σύλληψη

«Μιλούσα με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο, όταν άκουσα τη μπροστινή πόρτα να ανοίγει με δύναμη. Ένα σωρό αστυνομικοί μπήκαν μέσα. Μου πήραν το τηλέφωνο και άρχισαν να μου φωνάζουν να πέσω στο πάτωμα».

Η Ολέσια κατηγορείται ότι «δικαιολογεί την τρομοκρατία και δυσφημίζει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Γι’ αυτό σήμερα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει τόσο μεγάλη ποινή, επειδή ανέβασε κάτι στο Διαδίκτυο», λέει η 20χρονη φοιτήτρια. «Είχα δει αναφορές για τρελές ετυμηγορίες στη Ρωσία, αλλά δεν είχα δώσει τόση σημασία και συνέχισα να μιλάω δημόσια».

ΠΗΓΗ: Instagram

Στη λίστα με τους τρομοκράτες

Φοιτήτρια του πανεπιστημίου Northern Federal University στο Αρκανγκέλσκ, το όνομα της Ολέσια έχει προστεθεί στην  επίσημη λίστα της Ρωσίας με τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι είχα μπει στην ίδια λίστα με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σκέφτηκα ότι ήταν τρελό», υπογραμμίζει.

Η Ολέσια έχει ένα εντυπωσιακό τατουάζ στο δεξί της πόδι. Παρουσιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σαν αράχνη και φέρει την οργουελική λεζάντα: Ο μεγάλος αδερφός σας παρακολουθεί.

Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κάποιοι συμφοιτητές της, που συμμετείχαν σε ένα chat του πανεπιστημίου, στο οποίο συζητούσαν το θέμα του πολέμου.

Η προδοσία των φίλων

Ένας από αυτούς δημοσίευσε στιγμιότυπα από τα stories της Κριβτσόβα στο Instagram, όπου αναδημοσίευσε τις συστάσεις των ουκρανικών αρχών για το πώς πρέπει να παραδοθούν οι Ρώσοι στρατιώτες και φωτογραφίες νεκρών Ουκρανών αμάχων.

Σε ένα σχόλιο, η Ολέσια κατηγορείται ότι είχε «προκλητικές αναρτήσεις ηττοπαθούς και εξτρεμιστικού χαρακτήρα. Αυτό είναι άτοπο για την εποχή του πολέμου. Πρέπει να κοπεί από την αρχή». «Πρώτα ας προσπαθήσουμε να την απαξιώσουμε. Αν δεν το καταλάβει, ας το αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας», σημείωνε ένας άλλος. «Η καταγγελία είναι καθήκον του πατριώτη», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι παράνομο», έγραψε ένας άλλος και συνέχισε: «Ίσως θα έπρεπε να ανοίξει μια υπόθεση;» Λίγες στιγμές αργότερα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Έγραψα στον διοικητή. Έχει φίλους στα όργανα [ασφάλειας] και θα τους συμβουλευτεί».

Η Ολέσια αναγνώρισε τα ονόματα τους όταν διαβάστηκε η λίστα των μαρτύρων της εισαγγελίας.

«Σχολικό λεωφορείο»…

Λίγες ώρες αφότου μίλησε με το βρετανικό δίκτυο, δόθηκε στην Ολέσια η δυνατότητα να βγει από το διαμέρισμά της, αλλά μόνο για να παρευρεθεί στο δικαστήριο. Οι συνήγοροι της προσπάθησαν να πείσουν τον δικαστή να άρει τους περιορισμούς στην μετακίνησή της.

Το μπλουζάκι που φορούσε η 19χρονη είχε μια φωτογραφία ενός βαν της αστυνομίας, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η φράση: «Σχολικό λεωφορείο».

Ο δικαστής αποφάσισε να παρατείνει τον κατ’ οίκον περιορισμό. «Δεν μπορούν να τους βάλουν όλους στη φυλακή. Κάποια στιγμή θα ξεμείνουν από κελιά», λέει τώρα η Ολέσια.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024