Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Αδιανόητη τραγωδία - «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες - Live όλες οι εξελίξεις

Σεισμός Τουρκία: Αδιανόητη τραγωδία – «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες – Live όλες οι εξελίξεις

Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Πόλεις ισοπεδωμένες, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, θρήνος. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. Όλες οι εξελίξεις live από το in.

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 22.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 30.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει, ενώ «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς, δε, μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι.

Το in παρακολουθεί και μεταδίδει τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Όλες οι εξελίξεις

Δείτε LIVE εικόνα από το A Haber

20:34 Ξυλοκοπούν όσους κάνουν πλιάτσικο

Τον άγριο ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις ατόμων που έκαναν πλιάτσικο στα ερείπια κατέγραψαν βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:30 Επιχείρησε να διαφύγει ο εργολάβος του Χατάι

Ο ιδιοκτήτης του Renaissance Residence, ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που καταστράφηκε από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας , συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:59 Το υπεράνθρωπο έργο των διασωστών

Πως αξιολογούν σε ποια κτίρια θα αναζητήσουν πρώτα επιζώντες, εξηγεί το BBC.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:23 Στο πλευρό των πληγέντων ο Τάσος Μπακασέτας

Ο Έλληνας άσος της Τράμπζονσπορ αγόρασε μία συλλεκτική φανέλα αφιερωμένη σ’ εκείνον από τον περσινό θρίαμβο της Τράμπζονσπορ, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τους πληγέντες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:41 Νεκροί οι δύο Έλληνες αγνοούμενοι στην Αντιόχεια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διασώστες εντόπισαν πρώτα το άψυχο σώμα του 65χρονου, κάτω από τα συντρίμμια, ενώ λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε και η σύζυγός του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:20 Εικόνες βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτουν οι χάρτες της NASA

Eικόνες που θυμίζουν βιβλική καταστροφή από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία, αποκαλύπτει χάρτης της NASA.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:54 Σταμάτησε η επιχείρηση για την ανεύρεση των Ελλήνων αγνοούμενων στην Αντιόχεια

Σταμάτησαν οι έρευνες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του ζευγαριού των Ελλήνων που φέρεται έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια της πολυκατοικίας όπου έμεναν στην πόλη της Αντιόχειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:29 «Έχω χάσει το μέτρημα»

Στο νεκροταφείο Nurdağı στην τουρκική επαρχία Gaziantep, στα σύνορα με τη Συρία, σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για τους νεκρούς. Οι φρεσκοσκαμμένοι τάφοι είναι σημειωμένοι με λευκές ταφόπλακες, με κομμάτια σκισμένου υφάσματος που συγκεντρώνονται από τα ρούχα των θυμάτων ώστε να τα αναγνωρίσουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:06 Αδιανόητα μεγάλο το ρήγμα [βίντεο και εικόνες]

Σοκ και δέος προκαλούν οι εικόνες και τα βίντεο από το ρήγμα του φονικού σεισμού, που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά σε Τουρκία και Συρία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:20 Πάνω από 22.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ξεπέρασαν τους 22.000 οι νεκροί εξαιτίας των φονικών σεισμών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη γειτονική χώρα έφτασαν τους 18.991.

Την ίδια στιγμή, οι νεκροί στη Συρία, στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, έχουν φτάσει τους 2.037 και στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ τους 1.340.

14:15 Ανθρακωρύχοι έσπευσαν στην Αντιόχεια να βοηθήσουν στις έρευνες

Μία ιστορία που έρχεται από τη γειτονική χώρα σκορπά συγκίνηση, καθώς ουδείς θέλει να σταματήσει να ψάχνει στα συντρίμμια παρά τις λιγοστές ελπίδες που υπάρχουν για την ανεύρεση επιζώντων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:49 Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΜΑΚ για τους αγνοούμενους Έλληνες

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών να εντοπίσουν το ζευγάρι των Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια.

13:27 Δεκατέσσερα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στο βόρειο τμήμα της Συρίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα στη βόρεια Συρία από την Τουρκία. Τι εξετάζει η Άγκυρα σχετικά με τα συνοριακά περάσματα;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:58 Θρήνος για τους νεκρούς μαθητές αθλητές από την Αμμόχωστο – Σκοτώθηκαν στον σεισμό

Θρήνος επικρατεί στην Αμμόχωστο αφού πολλά παιδιά από ομάδα βόλεϊ είναι νεκρά. Οι άτυχοι μαθητές καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Isias όπου βρίσκονταν στην πόλη Αντιγιαμάν στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:31 Ο χρόνος τελειώνει για τους εγκλωβισμένους

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία και Συρία με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Al Jazeera:

12:07 Οικογένεια ανασύρθηκε μετά από 101 ώρες στα συντρίμμια

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες εδώ

12:05 Συνεχίζεται το θρίλερ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:45 «Ψίθυροι» για μετάθεση των εκλογών στην Τουρκία μετά τις κραυγές από τα συντρίμμια

Την ώρα που οι διασώστες επιχειρούν ακόμη στα χαλάσματα σώζοντας ζωές, οι κραυγές των συγγενών θυμάτων από τις ισοπεδωμένες περιοχές φτάνουν μέχρι τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τι θα εξαρτηθεί η μετάθεση των εκλογών;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:18 Ήταν θέμα χρόνου – Περισσότεροι οι νεκροί από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη το 1999 είχε προκαλέσει περίπου 18.000 θανάτους, ένας απολογισμός που ήδη έχει ξεπεραστεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:52 Το μεγαλείο της αυταπάρνησης – Διασώστης δίνει τις μπότες του σε επιζώντα

Οι διασώστες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:28 «Το ρήγμα της θάλασσας του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο»

«Θα γίνει ο σεισμός, τον περιμένουμε…». Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ενδεχόμενο σεισμού παρόμοιου με της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωντανούς στα χαλάσματα.

10:04 Νέο θαύμα στα συντρίμμια

17χρονη ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 90 ώρες στα ερείπια.

Η κοπέλα ήταν επί 90 ώρες καταπλακωμένη από τα συντρίμμια σε βάθος 8 μέτρων. Κάθε ώρα έδινε τη δική της μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, περιμένοντας τα μέλη των συνεργείων να την σώσουν από τον θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:56 Τουρκάλα δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί με εντολή Ερντογάν εξυμνεί τους Έλληνες διασώστες

Τους Έλληνες διασώστες που επιχειρούν στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς εξυμνεί η Σεντέφ Καμπάς, δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί παλιότερα με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού τον είχε παρομοιάσει με βοοειδές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:24 Ελπίδα μέσα στα συντρίμμια στην Τουρκία

Τον γύρο των τουρκικών κοινωνικών δικτύων έκανε η είδηση για τη διάσωση βρέφους 10 ημερών με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες.

09:10 Ξεπέρασαν τους 21.600 οι νεκροί

Αυξάνονται κάθε λεπτό που περνάει οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Διαβάστε περισσότερα για τον νεότερο απολογισμό εδώ

08:28 Οι σεισμοί και η διπλωματία της ζωής

Η αλληλεγγύη μπορεί να ανοίξει δρόμους ειρήνης.

Διαβάστε την άποψη του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στο in.

08:09 Παναγιώτης Καρύδης: «Τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» από την Τουρκία.

07:22 Τουρκία: Ο Εγκέλαδος, ο Ερντογάν και η «Συμμορία των Πέντε»

Οι μετασεισμοί γίνονται εν τω μεταξύ και πολιτικοί, φτάνοντας μέχρι την Άγκυρα και το προεδρικό γραφείο, καθώς η λαϊκή οργή από την ολιγωρία και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού εντείνεται και τα ερωτήματα για κακοτεχνίες και ενδημική διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα πληθαίνουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ στην ανάλυση της Μαργαρίτας Βεργολιά στο in.

07:17 Συγκλονίζουν οι διάλογοι των διασωστών με τα εγκλωβισμένα παιδιά

Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών να εντοπίσουν επιζώντες στα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Συγκλονίζουν οι διάλογοι που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, με εγκλωβισμένα παιδιά να μιλούν στους σωτήρες τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:45 Έξαλλοι οι πολίτες με τον Ερντογάν

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων πολιτών προς την κυβέρνηση, είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα, ενός Τούρκου πολίτη, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:39 Πώς σώθηκαν μητέρα και κόρη μετά από 92 ώρες κάτω από τα ερείπια

Βίντεο του Anadolu παρουσιάζει τη διάσωση μητέρας και κόρης στην επαρχία Καχραμανμαράς που χτυπήθηκε σκληρά από τον σεισμό.

06:13 Σώθηκε μετά από 96 ώρες στα συντρίμμια

Άλλος ένας άνθρωπος σώθηκε μετά από τις πυρετώδεις προσπάθειες των διασωστών στην Καχραμανμαράς. Ο Άλμπερτ Σάκμα, 26 ετών, διασώθηκε την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με το Al Jazeera.

O 26χρονος βρισκόταν σε κτίριο που είχε καταρρεύσει στην Καχραμανμαράς, στο προάστιο Ντολγκαντέρογλου.

04:28 «Μην εγκαταλείπετε την ελπίδα»

Τα διασωθέντα θύματα γίνονται φάροι ελπίδας σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρακτορείο παρουσιάζει αρκετές περιπτώσεις διάσωσης εγκλωβισμένων, προβάλλοντας την ιστορία του 24χρονου Dogan Akkok, ο οποίος έγραψε στα συντρίμμια τις λέξεις «Μην εγκαταλείπετε την ελπίδα» και διασώθηκε έπειτα από 64 ώρες.

00:30 Ξεπέρασαν τους 21.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκίας

Ανεβαίνει η μακρά λίστα των νεκρών σε Συρία και Τουρκία καθώς πλέον έφτασε τις 21.000.

Στην Τουρκία σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί είναι 17.674 και οι τραυματίες 72.879.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.377. Στη βορειοδυτική Συρία στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες οι νεκροί είναι 2.030 ενώ στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση είναι 1.347.

Οι τραυματίες συνολικά στη Συρία έχουν φτάσει τους 5.2455.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες έχει φτάσει τους 21.051 και υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί.

00:14  Προεκλογικό σόου σε νοσοκομείο έστησε ο Ερντογάν

Τη στιγμή που η Τουρκία θρηνεί περισσότερους από 17.000 νεκρούς και πάνω από 70.000 τραυματίες από τον σεισμό και υπάρχουν πολίτες που του ασκούν σκληρή κριτική κατηγορώντας την κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για ελλιπή προετοιμασία και για αργά αντανακλαστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανατρέψει το σκηνικό και να δώσει ένα συν στην εικόνα του.

Έτσι την ώρα που η δημοτικότητα του είναι στα τάρταρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοιτάει να εκμεταλλευτεί τους σεισμούς για πολιτικό όφελος, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά κόλπα.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κιλίς για να επισκεφθεί τραυματισμένους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησε, έχοντας στο πλάι του πλήθος από κάμερες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:00  Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «καθ’ οδόν» για την Συρία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «καθ’ οδόν» για την Συρία, που επλήγη τη Δευτέρα, όπως και η γειτονική Τουρκία, από τον ισχυρό σεισμό, ο συνολικός απολογισμός του οποίου ξεπερνά ήδη τους 20.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.

«Είμαι καθ’ οδόν για την Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:38 Όταν η πολιτική δεν υπολογίζει ούτε τους νεκρούς – Τα «παιχνίδια» Ερντογάν και Άσαντ και η δύσκαμπτη Δύση

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της Δευτέρας, οι προσπάθειες διάσωσης εντείνονται στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με χιλιάδες εργαζόμενους σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να σπεύδουν σε βοήθεια.

Η προσπάθεια διάσωσης, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσεται, κυρίως λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί παράγοντες που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις, σημειώνει το Gzero σε ανάλυσή του.

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να μιλάμε για την «διπλωματία των σεισμών», κυρίως αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς, ωστόσο, είναι καιρός να μιλήσουμε – και να κάνουμε και κάτι γ’ αυτό – για την πολιτική που «παίζουν» κάποιοι πολιτικοί πάνω στα χαλάσματα και τους χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας βρίσκεται πλέον και πάλι υπό τον έλεγχο του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του τουλάχιστον εννέα φορές από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Μάλιστα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα πακέτο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Συρία, παραμένει ασαφές πώς θα διανεμηθεί, ιδίως καθώς το καθεστώς Άσαντ απαιτεί να περνάει όλη η βοήθεια από τη Δαμασκό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:20 Πρώτα ήρθε ο πόλεμος, μετά ο σεισμός και στο τέλος η πλημμύρα – Εγκαταλείπουν το Αλ Τλουλ

Το Αλ Τλουλ, μια κωμόπολη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πάνω στον ποταμό Ορόντη, αφού γλίτωσε από τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας και την Πέμπτη πλημμύρισε όταν έσπασε ένα φράγμα, αναγκάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους να φύγουν προς αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Τρεις κάτοικοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι από τον σεισμό σκοτώθηκαν 35-40 άνθρωποι. Τα περισσότερα κτίρια είτε γκρεμίστηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές.

Μετά τον σεισμό, οι ντόπιοι ανακάλυψαν ρωγμές στο κοντινό φράγμα και προσπάθησαν να το ενισχύσουν χρησιμοποιώντας σακιά με άμμο, είπε ο Αμπντελραχμέν αλ Τζάσιμ. Όμως οι βροχές που έπεφταν όλη την εβδομάδα – και δυσχέραιναν και το έργο των σωστικών συνεργειών – φούσκωσαν τον ποταμό.

Τη στιγμή που ακουγόταν το κάλεσμα για την προσευχή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το φράγμα υποχώρησε και τα νερά κάλυψαν τα χωράφια. Η λάσπη μέσα στα σπίτια, που είχαν απομείνει όρθια, έφτανε μέχρι το γόνατο.

«Γυναίκες και παιδιά τώρα μένουν κάτω από τις ελιές, χωρίς τίποτα. Και από ποιον να ζητήσεις βοήθεια; Όλοι έχουν καταστραφεί. Ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε ο Τζάσιμ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:02 Συρία και Τουρκία απειλούνται και από μολύνσεις – Φόβοι για έξαρση χολέρας

Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία έχει δημιουργήσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, καθώς περισσότεροι από 20.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί ενώ δημιουργείται και μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι μείνουν πίσω, καθώς πλέον ελοχεύει ο κίνδυνος για έξαρση λοιμώξεων και επιδημιών όπως η χολέρα, αφού το νερό δεν θα είναι καθαρό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:43 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.

22:21 Θα είναι το τέλος του Ερντογάν ο σεισμός; Η άνοδος και η πτώση στα χαλάσματα

Πιθανή είναι η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο καθώς η καταστροφική κλίμακα του φονικού σεισμού της Δευτέρας που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 17.000 νεκρούς φαίνεται πως αποτελεί ένα τεράστιο και ίσως το πιο τελευταίο πλήγμα στη δημοτικότητά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την ίδια ευρεία αποδοχή από τον τουρκικό λαό καθώς η εικόνα έχει ήδη διαβρωθεί σημαντικά από την αύξηση του κόστους ζωής και τον καταποντισμό της λίρας με τις δημοσκοπήσεις πριν τον καταστροφικό σεισμό να δείχνουν πως ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη κατάσταση εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται πως τον πρόλαβαν.

Ο σεισμός και οι δυσκολίες εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στις 10 επαρχίες που επλήγησαν και έχουν τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ίσως βάλει «φρένο» στα σχέδια του Ερντογάν με έναν Τούρκο αξιωματούχο να αφήνει ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:05 Αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα Τουρκίας η Χατάισπορ

Η Χατάισπορ αποσύρθηκε από την τουρκική Superlig μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2), όπως δήλωσε την Πέμπτη (9/2) ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Σωματείων, Αλί Κοτς.

Ο Γκανέζος εξτρέμ της Χατάισπορ, Κρίστιαν Άτσου, παραμένει αγνοούμενος, παρά τις συγκρουόμενες πληροφορίες των πρώτων 48 ωρών και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι είχε διασωθεί τραυματισμένος από τα ερείπια και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου Τανέρ Σαβούτ εξακολουθεί να αγνοείται ή βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:47 Τι είναι το «pancake collapse» και γιατί δυσχεραίνει το έργο των διασωστών

Ένα μεγάλο «γιατί» αιωρείται πάνω από τα συντρίμμια. Γιατί τα κτίρια έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα και γιατί έπρεπε οι ζωές αθώων ανθρώπων να θυσιαστούν στον βωμό πρόχειρων και οικονομικών οικοδομικών σχεδίων;

Εκτιμάται ότι σχεδόν 4.000 κτίρια διέλυσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και κατέρρευσαν με την «μορφή τηγανίτας» («pancake collapse»).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόν τον τρόπο κατάρρευσης κτιρίων μετά από σεισμό.

Με τον τρόπο είχαμε δει κτίρια να καταρρέουν το 2021 στο Μαϊάμι. Πού οφείλονται όμως και γιατί μπορεί να αποβούν μοιραίες;

Το «pancake collapse» ονομάστηκε έτσι για τον τρόπο με τον οποίο τα πατώματα που καταρρέουν προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, όπως εξηγεί ρεπορτάζ του CNN.

Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ

21:24 Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ζευγάρι Ελλήνων αγνοείται στην Αντιόχεια

Επιβεβαιώθηκε η είδηση πως υπάρχουν ‘Έλληνες αγνοούμενοι στα χαλάσματα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Μάλιστα παρότι αρχικά ήταν γνωστό πως πρόκειται για έναν Έλληνα, τελικά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς, ότι  ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται  στην πόλη της Αντιόχειας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές ευθύς μόλις περιήλθε η σχετική πληροφορία η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:03 Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ανεβαίνει σημαντικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τους 20.000.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι νεκροί έφτασαν τους 17.406, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 71.806.

Στη Συρία ανέρχονται σε 3.317, οι σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, οι 1.970 στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και οι 1.347 στα σημεία που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Οι τραυματίες στη Συρία είναι 5.245, οι 2.295 στις κυβερνητικές περιοχές και οι 2.950 στις περιοχές που εκλέγουν οι αντάρτες.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20.723.

20:11 Συγκλονιστικό βίντεο – Διασώστες βγάζουν από τα χαλάσματα βρέφος και τη μητέρα του 81 ώρες μετά

Οι διασώστες συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση μάχες ώστε να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια ακόμα και 80 ώρες καταφέρνουν «θαύματα» και δώρα ζωής.

Συγκεκριμένα οι ομάδες που επιχειρούν στην επαρχία Καχραμανμάρας στην Τουρκία κατάφεραν την Πέμπτη να βγάλουν ζωντανούς από τα χαλάσματα τον μόλις ενός έτους Ραχάφ και την 30χρονη μητέρα του, Ελά Χαμόκο, με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στα ερείπια για 81 ώρες!

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

19:52 Αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια Βρετανία και Γερμανία

Η Γερμανία θα αυξήσει κατά 26 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παράσχει στη Συρία, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων πολιτών, μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ιδίως στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Σύροι οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω του 12ετούς πολέμου στη χώρα τους.

«Η Γερμανία μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς της με διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία, καθώς ήδη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτήν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια, ύψους τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων λιρών, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ίδια περιοχή.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των σεισμών και τη δυσκολία πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στα Λευκά Κράνη (τους εθελοντές πολιτικής προστασίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες) πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση.

19:29 Αναφορές για Έλληνα εγκλωβισμένο στα συντρίμμια

Έλληνας ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων στην ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη της Αντιόχειας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος ενημερώθηκε ότι πρόκειται για έναν Έλληνα ο οποίος είναι παντρεμένος με μία γυναίκα ορθόδοξη, συριακής καταγωγής. Και οι δυο τους, είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του γαμπρού του, το ζευγάρι βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τα χαλάσματα από την πρώτη ημέρα από την πρώτη ημέρα που ο ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ χτύπησε τη γειτονική χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:58 Μωρό βρισκόταν 55 ώρες στα συντρίμμια – Η μητέρα του το θήλαζε για να το κρατήσει ζωντανό

Τελικά συμβαίνουν θαύματα κάτω από τα χαλάσματα του σεισμού στην Τουρκία, ενώ οι διασωστικές ομάδες απεγκλωβίζουν τους επιζήσαντες.

Περίπου 55 ώρες μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια ένα κοριτσάκι 18 μηνών.

Η Masal διασώθηκε κάτω από τα συντρίμμια του σεισμού στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου είχε το επίκεντρό του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:35 Η ελληνική αποστολή ανακάλυψε ρήγμα εκατοντάδων μέτρων

Η ελληνική επιστημονική αποστολή που βρίσκεται στην Τουρκία μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:12 Σκυλάκι διασώθηκε μετά από 61 ώρες

Μια ακόμη διάσωση συγκίνησε στην σεισμόπληκτη Τουρκία, αυτήν την φορά ενός μικρού σκύλου στην τουρκική περιοχή του Ισκεντερούν.

Κάπου μέσα στα χιλιάδες ισοπεδωμένα κτίρια τα σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν ζωντανό και κατατρομαγμένο ένα τραυματισμένο σκυλάκι.

Το σκυλί βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για 61 ώρες.

Μόλις τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το τετράποδο και κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν αρκετοί ήταν ήδη εκείνοι που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το παραλάβουν για να μπορέσει να αναρρώσει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:55 Η ιστορία πίσω από την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του σεισμού στην Τουρκία

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες από τον σεισμό στην Τουρκία είναι αυτή που δείχνει έναν πατέρα στην επαρχία Καχραμανμάρας που κρατούσε στα χαλάσματα το χέρι της νεκρής κόρης του.

Ο φωτογράφος Αντέμ Αλτάν κατέγραψε το συγκλονιστικό στιγμιότυπο που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο.

Φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντέμ Αλτάν δούλευε ως φωτορεπόρτερ και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μόνο στην Τουρκία και αφηγήθηκε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:36 Πόσο καιρό θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθούν Τουρκία και Συρία

Με χιλιάδες κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια σε δεκάδες πόλεις στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό της Δευτέρας, αξιωματούχοι λένε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι τα τοπία των δρόμων σε αυτές τις πληγείσες περιοχές να μοιάζουν με τον παλιό τους εαυτό.

Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει πολύ, ίσως τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε την Πέμπτη ο Kevin McCue, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμών Μηχανικών.

«Η Τουρκία έχει καλό χάρτη κινδύνου και οικοδομικούς κώδικες, αλλά δεν τους έχει ακολουθήσει», είπε ο McCue στους New York Times, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που κατέρρευσαν πολλά κτίρια τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των δομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.

Αφού καθαρίσουν τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές, οι υπάλληλοι πρέπει να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις στα κτίρια που παραμένουν όρθια. Από την Πέμπτη, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν στη βορειοδυτική Συρία και σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να μείνουν ακόμη μέρες ή εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η εκκαθάριση και η ανοικοδόμηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:09 Ακύρωσε ξανά την αποστολή βοήθειας της Κύπρου η Τουρκία

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν – για την ώρα τουλάχιστον – καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:40 Συγκλονιστική εικόνα – Μωράκι 20 ημέρων διασώθηκε –  Κρατούσε μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του

Μια από τις πιο συγκινητικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με τους διασώστες να ανασύρουν ακόμα επιζήσαντες, τρεις μέρες μετά τον Εγκέλαδο.

Γροθιά στο στομάχι η διάσωση ενός βρέφους 20 ημερών, του Kerem Ağırtaş, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος μέσα στο δωμάτιό του και κρατούσε στο χέρι του μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:23 Ξεπέρασαν τους 19.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει φτάσει τους 16.170. Επίσης οι τραυματίες είναι 64.194.

Στη Συρία οι νεκροί δυτικές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση ανέρχονται σε 1.262. Στις περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη οι νεκροί ανέρχονται σε 1.930. Επίσης 5.158 είναι οι τραυματίες.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες από τους φονικούς σεισμούς φτάνει τους  19,362, με τις εκτιμήσεις να είναι δερματικές και να υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί καθώς οι ελπίδες για επιζώντες στα χαλάσματα όσο παίρνουν οι ημέρες μειώνονται.

16:00 Η τουρκική πρεσβεία ευχαριστεί στα ελληνικά για την ανθρωπιστική βοήθεια

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:33 Ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας κατηγορεί την ΕΜΑΚ για…κατασκοπεία

Την ώρα που ο τουρκικός Τύπος και οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνούν τους Έλληνες διασώστες, ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί… έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στους άνδρες της ΕΜΑΚ και τους εθελοντές που δίνουν ηρωική μάχη με το χρόνο και το ψύχος στη γειτονική χώρα.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:14 Πόσες ημέρες μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι στα συντρίμμια;

Οι εικόνες από τις ανασύρσεις παιδιών από τα χαλάσματα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς.

Πόσο όμως μπορούν να αντέξουν οι επιζώντες κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια;

Σε ανάλυσή του το Associated Press δίνει την απάντηση, λέγοντας πως οι εγκλωβισμένοι μπορούν να επιβιώσουν έως και μια βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους και τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:32 Οργή στην Τουρκία μετά το μπλόκο στο Twitter

Την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση υποχρέωσε τους παρόχους να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Twitter, μια ημέρα αργότερα όμως ήρε το μπλόκο λέγοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» σχετικά με την τραγωδία.

Η προσωρινή φραγή στο Twitter, στο οποίο βασίζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής για να αναζητήσουν τους δικούς τους και να συντονίσουν την παροχή βοήθειας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια καταστολής των διαμαρτυριών για τη διαχείριση της κρίσης,

O αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαϊάν δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τη διεύθυνση του Twitter και υπενθύμισε την ευθύνη της εταιρείας στην πρόληψη της διασποράς ψευδών ειδήσεων την ώρα που συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:09 Επιστολή συμπαράστασης έστειλαν οι 27 στον Ερντογάν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα. Η επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο, την οποία υπογράφουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

«Οι άνθρωποι σας βιώνουν μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την καταστροφική απώλεια ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι και λυπημένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.

Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και με όλους εκείνους που ακόμη περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Σε αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να σώσουν ζωές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας ενόψει αυτής της τραγωδίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:03 Η συγκλονιστική digital art εικόνα για το έργο της ΕΜΑΚ που έγινε viral

Με μία συγκλονιστική digital art εικόνα, ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης, τέως Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συναδέλφους του που δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ζωές στις περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς.

Η εικόνα, που αποτυπώνει μια φανταστική σύνθεση σύμφωνα με τον δημιουργό, έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες σε ελληνικά και τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, αντικατοπτρίζοντας πλήρως την προσφορά των ανδρών της ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:32 Πώς οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Την ώρα που ο πόνος και η οργή για τις χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία συνεχίζεται, την ώρα που διασώστες από αρκετές χώρες ψάχνουν ακόμη για ζωντανούς στα συντρίμμια, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε 10 επαρχίες , θα επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Τρείς σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές που προκήρυξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στη γειτονική χώρα.

Ο σεισμός της Δευτέρας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα, με τους πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει ίσως ακόμη το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ η πρόβλεψη Tούρκου σεισμολόγου για τη «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς μιλά ακόμη και για πάνω από 180.000.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:10 Ανέσυραν ζωντανό 7χρονο παιδί από τα χαλάσματα μετά από 70 ώρες

Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών με το χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 16.000.

Οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα παιδί που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια. Ο 7χρονος Αχμέτ Ερντέμ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:44 Πώς δρα η ΕΜΑΚ στην Τουρκία – «Σε αυτές τις ώρες αποφασίζουμε για ζωή και θάνατο»

Για τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:10 Θυμηθείτε ποιες περιοχές έχουν πληγεί από τους σεισμούς

Το Al Jazeera θυμίζει με γράφημά του την τεράστια περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

12:02 Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δοκιμασία της σταδιοδρομίας του

Οι τρομακτικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη στο in.

11:53 Φρίκη στη Συρία

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία που έπληξαν και τη Συρία ολοένα και αυξάνονται, εικόνες φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα από την Τζαντάρις. Στη συγκεκριμένη περιοχή, βόρεια από το Χαλέπι, ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού.

Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα «Λευκά Κράνη» που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή. Όπως μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιούν εκσκαφείς για να ανοίξουν λάκκους, ενώ οι σοροί των νεκρών βρίσκονται σε σακούλες πτωμάτων. Δείτε φωτογραφίες από την Τζαντάρις:

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 3.612 είναι οι νεκροί από τον σεισμό στη Συρία και 12.873 έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία.

11:43 Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική ενημερώνει για τη δράση των Ελλήνων διασωστών στην Τουρκία.

11:28 Συγκλονιστική μαρτυρία στο MEGA

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της Ελίφ Ναρίν στο MEGA για τους συγγενείς και τους φίλους της που είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία.

11:03 Μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 οι νεκροί λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα για τον αριθμό των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία καθώς σημείωσε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:52 Η μικρή Ελένη διασώθηκε μετά από 68 ώρες στα ερείπια της Χατάι

Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών στη Χατάι, ένα μωρό απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια κτιρίου μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η μικρή Ελένη, όπως είναι το όνομα του μωρού, βρισκόταν στα συντρίμμια του κτιρίου όπου επιχειρούσαν τα σωστικά συνεργεία σχεδόν 68 ώρες.

10:28 «Όταν η ζωή νικά τον θάνατο»

Μαθήματα ανθρωπιάς δίνουν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες αφού επιχειρούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια.

Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ

10:00 Επιτέλους βοήθεια στη Συρία

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα νότια τουρκικά σύνορα με την ελπίδα να τα διασχίσει σήμερα, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με μία πηγή, η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει έξι φορτηγά.

09:48 «Φώναζαν κάτω από τα χαλάσματα με το παιδί τους»

Συγκλονιστική η μαρτυρία της Νεσχάν Μουλαζίμ για τον σεισμό στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:31 «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τους εγκλωβισμένους σε Τουρκία, Συρία

Τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι.

Την ώρα οι άστεγοι «καίνε παγκάκια για να ζεσταθούν», όπως καταγγέλλουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:05 Ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι Αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις Αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

09:00 Συνολάκης: «Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ»

Ο Κώστας Συνολάκης μίλησε για τον σεισμό στην Τουρκία, αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα, έκανε την ανησυχητική δήλωση ότι: «Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ».

08:45 Στους 15.865 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία έχει ανέβει στους 12.873 κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τη Συρία κάνει λόγο για 2.292 νεκρούς.

08:25 «Πού είναι το κράτος;»: Κρεσέντο επικρίσεων για τον Ερντογάν – Τι θα γίνει με τις εκλογές

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού η οργή στην Τουρκία αυξάνεται λόγω της διαχείρισης των επιπτώσεων των φονικών σεισμών. Θα καταφέρει να αποφύγει την ήττα στις προεδρικές εκλογές;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:59 Εκατοντάδες πτώματα σε πάρκινγκ νοσοκομείου στην Αντιόχεια

Εικόνες φρίκης έρχονται στο προσκήνιο από τη μαρτυρική επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας καθώς η πόλη μετρά ήδη πάνω από 3.000 νεκρούς από τον φονικό σεισμό.

Συγγενείς θυμάτων ψάχνουν ανάμεσα σε πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο αλλά και σε νεκρικούς σάκους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:19 Το MEGA στην Τουρκία

Το MEGA και ο δημοσιογράφος Μαρίνος Αλειφέρης, βρίσκονται στα Άδανα της Τουρκίας, στο σημείο όπου τρία 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν να εντοπίσουν επιζώντες.

07:13 Τρομακτική εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου

Ο Τούρκος σεισμολόγος – γεωφυσικός μηχανικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν εκτιμά με βάση τους υπολογισμούς του ότι υπάρχουν 184.000 άνθρωποι «θαμμένοι» κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:51 Συνεχείς μετασεισμοί στην Τουρκία

Μετασεισμός της τάξης των 4,2 Ρίχτερ έγινε στη Μαλάτια της Τουρκίας, σύμφωνα με το EMSC.

06:43 «Βράζει» η Τουρκία, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Την ίδια στιγμή «βράζει» ο τουρκικός λαός από την αντιμετώπιση του κράτους και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έσπευσε να υπερασπιστεί την ετοιμότητα αντίδρασης της κυβέρνησής του, αν και παραδέχθηκε «κάποια προβλήματα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:18 Πάνω από 15.000 νεκροί

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 15.000 νεκρούς, την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να σώσουν επιζώντες με αντίξοες συνθήκες, υπό δριμύ ψύχος.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας του σεισμού των 7,8 βαθμών και των πολλών ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που τον ακολούθησαν έχουν φθάσει τις 12.391 στην Τουρκία και τις 2.992 στη Συρία, μ’ άλλα λόγια οι νεκροί είναι 15.383 ως αυτό το στάδιο.

03:21 Κατάρρευση τετραώροφου από 4,3 Ρίχτερ

Tετραώροφο κτίριο κατέρρευσε απόψε σε προάστιο της Δαμασκού, στη Συρία, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας. Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στη Δαμασκό.

Ο κυβερνήτης του Ριφ Ντιμάσκ, Σαφουάν Αμπού Σαντάα, δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan της Συρίας ότι «Οι πληροφορίες λένε πως δύο άτομα βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το κτίριο ήταν ένα από τα ερειπωμένα και ακατάλληλο για στέγαση. Αναμφίβολα, οι δονήσεις είναι ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του κτιρίου».

01:14 «Ο σεισμός τίναξε στον αέρα κτίρια, ήταν σαν βάζεις δυναμίτη»

Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο με τον αριθμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει τις 9.000, χιλιάδες είναι οι τραυματίες ενώ χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες στα χαλάσματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική αποστολή στο Χατάι, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνει.

«Η κατάσταση είναι τραγική τόσο από τον κόσμο που έχει χάσει τα πάντα και δεν του έχει μείνει τίποτα, αλλά και οι καταστροφές είναι φοβερές. Είναι πολύ καταθλιπτικό το τοπίο. Κάνει κρύο, φωτιές παντού», είπε αρχικά.

«Καθώς ο σεισμός ήταν “από κάτω”, τα τίναξε στον αέρα τα κτίρια ακριβώς όπως έχουμε δει όταν ανατινάζουμε τα παλιά κτίρια θέλοντας να τα κατεδαφίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικα.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

00:42 Η Αϊρίν ευχαρίστησε στα ελληνικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ

Ιδιαίτερα δραματική και δύσκολη ήταν η διάσωση της 20χρονης Τουρκάλας της Αϊρίν που ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα δύο ημέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Η 20χρονη κοπέλα που βγήκε ζωντανή μετά από μία επιχείρηση σχεδόν 10 ωρών υπό πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι μετασεισμοί ήταν ισχυροί και δυσκόλευαν τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών.

Μάλιστα η Αϊρίν σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός ευχαρίστησε την ελληνική αποστολή και μάλιστα στα ελληνικά.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

00:20 Το «ευχαριστώ» Σολτς στην Ελλάδα για τη βοήθεια Τουρκία

Την ευγνωμοσύνη του προς την χώρα μας με αφορμή τη στάση της προς την σεισμόπληκτη Τουρκία, εξέφρασε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.

Τόνισε μάλιστα ότι η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει πολύ έντονα ότι «σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Διαβάστε όλο ρεπορτάζ

00:01 Συγκλονιστικές εικόνες – Ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας στην Αλεξανδρέττα μετά τους σεισμούς

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο στην Αλεξανδρέττα όπου μετά από μικρό τσουνάμι τα νερά παραμένουν στις γειτονιές πάνω από το λιμάνι της πόλης
Η θάλασσα μπήκε στη στεριά στην περιοχή του λιμανιού της Αλεξανδρέττας και έφτασε μέχρι 200 μέτρα από την ακτή.

Όμως δύο μέρες μετά το σεισμό τα νερά παραμένουν και το ερώτημα τώρα είναι αν έγινε καθίζηση στην περιοχή και τι θα γίνει από εδώ και πέρα με εκατοντάδες κτίρια, επιχειρήσεις, σπίτια.

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές λένε ότι έθεσαν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στο λιμάνι, αφού κατέκαψε εκατοντάδες κοντέινερς. Άγνωστη η έκταση των ζημιών στη διπλανή βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

23:42 «Σοκάρουν» οι ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ανθρώπινες απώλειες από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία (σ.σ. περίπου 12.000 νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) «πραγματικά συγκλονίζουν, σοκάρουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Τουρκία περισσότερους από 150 ειδικούς στην έρευνα και τη διάσωση, δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα έχει να πει περισσότερα τις επόμενες ημέρες για το πώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον τουρκικό και τον συριακό λαό, καθώς Τούρκοι και Σύροι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή.

23:26 Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αποστέλλει η χώρα μας για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

23:02 Οδοιπορικό του MEGA στο Γκαζιαντέπ

Το MEGA εντόπισε την οικογένεια του πατέρα και των δύο παιδιών που βρίσκονταν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Γκαζιαντέπ.

«Κατέρρευσε η διπλανή πολυκατοικία από την δική μας. Εμείς πάθαμε σοβαρές ζημιές. Καταφέραμε δόξα τον θεό και βγήκαμε ζωντανοί», δήλωσε.

Κτίρια κατέρρευσαν, οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια είναι χιλιάδες, ενώ όσοι κατάφεραν να σωθούν είναι αντιμέτωποι με το ψύχος. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, μόνο εθελοντές εμφανίστηκαν στην περιοχή και κανένας αρμόδιος της πολιτείας.

«Εδώ βρίσκονται μόνο εθελοντές που μοιράζουν ψωμί και είδη πρώτης ανάγκης. Απλοί άνθρωποι προσπαθούν με ότι μέσο έχουν να βοηθήσουν. Κανένας αρμόδιος από την πολιτεία δεν είναι εδώ, κανείς δεν έχει εμφανιστεί. Είμαστε μόνοι μας», δήλωσε.

«Είμαι εδώ με τα εγγόνια μου.Η κόρη μου με τον γαμπρό μου είναι εγκλωβισμένοι και περιμένουμε να τους βγάλουν από τα χαλάσματα. Έχουν επικοινωνία μαζί τους αλλά δεν ξέρουμε αν έχουν χτυπήσει», ανέφερε.

22:41 Ξεπέρασαν τους 12.000 οι νεκροί

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

22:22 Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε τη λειτουργία του για πρώτη φορά μετά το 1999

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του – για πρώτη φορά μετά το 1999 – μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη λόγω της αστάθειας της αγοράς μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Το Χρηματιστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του σήμερα κάνοντας λόγο για «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό».

Είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες πριν αποφασίσει να αναστείλει τις συναλλαγές σήμερα το πρωί.

«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε το Χρηματιστήριο το απόγευμα, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους.

Πολιτικοί είχαν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λοιπόν θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», έγραψε στο Twitter.

22:05 Στο πλευρό των σεισμόπληκτων ο Δημήτρης Ιτούδης

Ο Δημήτρης Ιτούδης, μαζί με άλλα μέλη της ομάδας της Φενέρμπαχτσε, βοηθούν ενεργά τις προσπάθειες υποστήριξης των σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Ο Έλληνας τεχνικός, μαζί με διοικητικά στελέχη της Φενέρμπαχτσε βρέθηκαν στην Ulker Sports Arena και βοήθησαν στην μεταφορά και τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που πραγματοποιείται στην έδρα της πρωταθλήτριας Τουρκίας.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

21:47 Οργή για Ερντογάν στην Τουρκία – «Αδύνατον να προβλεφθεί η καταστροφή»

Ο σεισμός στην Τουρκία έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 9.000 νεκρούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταστροφή, κάτι που έχει προκαλέσει σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και πολίτες.

Συγκριμένα ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρέθηκε στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που έχουν πληγεί από τους καταστροφικούς σεισμούς, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα.

«Αρνούμαι να κοιτάξω πέραν από την πολιτική και να ευθυγραμμιστώ με την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου από το Χατάι, μία από τις πόλεις που έχουν ισοπεδωθεί από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

«Εάν ένα άτομο είναι υπεύθυνο γι’ αυτό τότε αυτός είναι ο Ερντογάν», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως στα 20 χρόνια που κυβερνάει δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τραγωδία.

Μάλιστα πολλοί από τις πληγείσες περιοχές έχουν κατηγορήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι, καθώς και για το γεγονός πως η υπηρεσία Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD) είχε αργή αντίδραση.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

21:25 Ανοίγουν δύο περάσματα στην Τουρκία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα προς τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι ζημιές στη συριακή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκιοζου – το οποίο παραμένει ανοικτό αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια που έχει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δυσχεραίνουν την επιχείρηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Συρία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας (στη Συρία) από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν άλλα δύο συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τους σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία κάνει λόγο για περισσότερους από 11.700 νεκρούς στις δύο χώρες.

20:55 Φόβοι για 30.000 νεκρούς

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μίλησε στην εκπομπή Live News για τον σεισμό στην Τουρκία.

Αρχικά ο καθηγητής ανέφερε: «Είναι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, Η αρχική μου εκτίμηση ήταν για 20 με 30 χιλιάδες. Τώρα πια νομίζω ότι θα είναι περισσότεροι. Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχουν επιζώντες κάτω από τέτοια συντρίμμια που βλέπουμε στις φωτογραφίες».

Στη συνέχεια εξήγησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών ότι ο λόγος που μπορεί να θρηνήσουμε τόσα πολλά θύματα είναι επειδή ο σεισμός έγινε κοντά σε μία εμπόλεμη ζώνη και συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μετά από τρία 24ωρο εκτίμησε ο κ. Συνολάκης ότι οι ελπίδες για ανεύρεση διασωθέντων όλο και σβήνουν, δυστυχώς.

20:34 Έλληνας πρέσβης: «Οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να έχουν»

«Κάποια στιγμή οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους, αλλά είμαστε και πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να έχουν ποτέ» δήλωσε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες θύματα ή τραυματίες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

«Υπάρχουν πολυάριθμες εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από τους Τούρκους πολίτες. Έχουν υπάρξει και επαφές μεταξύ των ηγεσιών μας. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει σε μήκος χρόνου, θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Οπωσδήποτε το κλίμα το γενικότερο δείχνει μια χαλάρωση», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

20:05 Περίπου 70 παλαιστίνιοι πρόσφυγες ανάμεσα στα θύματα

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών στοίχισε τη ζωή στον 50χρονο Άμπντελ-Καρίμ, στην 33χρονη σύζυγό του Φατίμα, και στα τέσσερα παιδιά τους (ηλικίας 3-16 ετών)., που είναι μεταξύ των 70 Παλαιστινίων που συγκαταλέγονται στα θύματα.

Πριν από 12 χρόνια, ο Άμπντελ-Καρίμ Αμπού Τζάλουμ εγκατέλειψε το σπίτι του στη Λωρίδα της Γάζας, για να ξεφύγει από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ταξίδεψε στην Τουρκία και όταν εξασφάλισε σταθερή εργασία, έφερε την οικογένειά του από την Παλαιστίνη.

Είχε πλέον αρχίσει να βλέπει τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή να παίρνουν σάρκα και οστά…

«Ο αδερφός μου πήγε στην Τουρκία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από πολέμους και αποκλεισμούς», είπε ο 43χρονος Ράμζι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που συγγενείς κατέφθαναν στο σπίτι της οικογένειας για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

«Ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένειά του…», μονολόγησε.

Ο Άμπντελ-Καρίμ Αμπού Τζάλουμ εργαζόταν ως οδηγός ταξί στη Γάζα, αλλά αδυνατούσε να συντηρήσει την οικογένειά του. Έτσι, το 2010 πήρε την απόφαση να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο στην Τουρκία.

Εκεί έπιασε δουλειά σε ένα ξυλουργείο στην Αντιόχεια και λίγο καιρό αργότερα έφερε την Φατίμα και τα τρία παιδιά τους στην τουρκική πόλη.

Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, η οικογένεια απέκτησε ακόμη ένα μέλος πριν από τρία χρόνια και πέρυσι μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι.

Από το πρωί της Δευτέρας, συγγενείς τους στη Γάζα προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με τον 50χρονο Άμπντελ-Καρίμ ή την 33χρονη Φατίμα. Μάταια όμως…

Οι χειρότεροι φόβοι τους επαληθεύτηκαν την Τρίτη, όταν είδαν εικόνες από το ισοπεδωμένο σπίτι στην Αντιόχεια. Σε μια φωτογραφία διακρίνονταν τα άψυχα κορμιά τους ανάμεσα στα χαλάσματα.

Η στάση του σώματος του Άμπντελ-Καρίμ μαρτυρούσε πως ο πατέρας είχε αγκαλιάσει τα παιδιά του, προσπαθώντας να τα προστατεύσει.

19:42 Αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ

Αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της Β’ ΕΜΑΚ είχε αναχωρήσει το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος που θα προσγειωθεί στα Άδανα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

19:25 Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ σε Συρία και Τουρκία από την ΕΕ

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη Συρία, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης .

Σήμερα το πρωί, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης, πρόσβαση σε στέγαση και φάρμακα. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να διοχετεύσει άμεσα τη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ στη Συρία, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν τις πληγείσες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικά κιτ, παρέχουν τροφή και στέγη, και επισκευάζουν κατεστραμμένες υποδομές.

Για την Τουρκία, η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, σήμερα η Τουρκία ζήτησε είδη πρώτης ανάγκης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ήδη η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν προσφέρει κουβέρτες, σκηνές και θερμαντικά σώματα.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που έχει γίνει ποτέ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

19:12 Η συγκλονιστική διάσωση νεαρής κοπέλας από την ΕΜΑΚ

Δραματικές διαστάσεις πήρε η προσπάθεια διάσωσης που έκανε η ΕΜΑΚ για να σώσει μία 20χρονη κοπέλα που είχε εκγλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα ενός κτιρίου από τον σεισμό στην Τουρκία και τελικά μετά από τέσσερις ώρες τα κατάφεραν.

Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν μία φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου στην πόλη Χατάι που επιχειρούν.

Εν δράσει τα βρετανικά σκυλιά διάσωσης στην Τουρκία – Δείτε Βίντεο
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας, της Αϊρίν που ήταν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

18:41 Συγκλονίζει η σύζυγος διασώστη

Η σύζυγος του διασώστη, Κώστα Αθανασόπουλου, Γεωργία περιέγραψε πως αισθάνεται που άνδρας της μάχεται με τα χαλάσματα στην Τουρκία για να σώσει ζωές.

Όπως είπε η ίδια τα μόνα νέα που έχει από τον σύζυγό της είναι από τις ειδήσεις.

«Εμείς φυσικά και αγωνιούμε κάθε φορά που κοιτάμε την τηλεόραση και μαθαίνουμε τα νέα τους. γιατί δεν έχουμε επικοινωνία. Είναι δύσκολη η επικοινωνία οπότε ο μόνος τρόπος για να μάθουμε άμεσα τα νέα τους είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

18:12 Η Τουρκία μπλόκαρε το Twitter

Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στo Twitter εν μέσω αυξανόμενης κριτικής στο Διαδίκτυο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

«Δικτυακά δεδομένα πραγματικού χρόνου δείχνουν ότι το Twitter έχει υποστεί περιορισμούς στην Τουρκία» αναφέρει το απόγευμα της Τετάρτης η Netblocks, οργανισμός εποπτείας που παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

17:55 Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία μετά τον σεισμό

Τρία μέτρα πιο κοντά στη χώρα μας μετακινήθηκε η Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και ισοπεδώνοντας σπίτια και κτίρια.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 αποκάλυψε πως η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να έρθει πιο κοντά στο Αιγαίο κατά τρία μέτρα.

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα» εξήγησε ο σεισμολόγος.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

17:31 Ξεπέρασαν τους 9.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 9.057, οι τραυματίες είναι 52.979 ενώ έχουν καταστραφεί 6.444 κτίρια.

Στη Συρία ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 2.802. Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες σύμφωνα με τα «Λευκά Κράνη» είναι 1.540. Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση οι νεκροί ανέρχονται σε 1.262 σύμφωνα με δρ. Χασάν αλ-Γκομπάς.

Σε όλη τη Συρία οι τραυματίες είναι 5.008 οι 2.258 στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και 2.750 στις περιοχές των ανταρτών.

17:05 Ευχαριστώ στην Ελλάδα από τον Τούρκο πρέσβη στη Γερμανία

Την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, εξέφρασε ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς σχολιάζεται και από πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί βοήθεια ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες «σημαίνει πολλά για τον τουρκικό λαό», σημείωσε ο τούρκος διπλωμάτης Αχμέτ Μπασάρ Σεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου FUNKE και πρόσθεσε ότι, όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει ξεπεραστεί, όλοι ελπίζουν σε μια περαιτέρω περίοδο «ρεαλιστικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Phoenix, επισήμανε: «Όταν πρόκειται για ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Και τώρα η Τουρκία είναι ευγνώμων για αυτή τη βοήθεια».

Το Δίκτυο RND σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε., με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του τούρκου προέδρου, ο οποίος ενόψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό. «Ο σεισμός μετατόπισε εν μια νυκτί τις πολιτικές προτεραιότητες. Κανείς δεν φοβάται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι θα έρθουν οι Τούρκοι, αντιθέτως, πολλοί Τούρκοι ελπίζουν ότι θα έρθουν οι Έλληνες, προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

16:48 Τιτάνια προσπάθεια διάσωσης παιδιού από την ΕΜΑΚ – Εντοπίστηκε κάτω από τη νεκρή μητέρα του

Ένα ακόμα δώρο ζωής παλεύουν να πετύχουν στα χαλάσματα κτιρίου που έχει καταρρεύσει από τον φονικό σεισμό στην πόλη Χατάι της Τουρκίας οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, που καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ενός ακόμα παιδιού που εντοπίστηκε ζωντανό στα ερείπια.

Οι στιγμές που διαδραματίζονται εδώ και αρκετή ώρα είναι συγκλονιστικές, οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή του παιδιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο που είναι παγιδευμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

16:25 Συγκλονιστικό βίντεο – Η στιγμή που 27χρονος ανασύρεται ζωντανός από τα χαλάσματα 57 ώρες μετά τον σεισμό

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο πλέον για να εντοπίσουν ζωντανούς μέσα στα ερείπια από τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μάλιστα πλέον οι διασώστες κάνουν συνεχώς δώρα ζωής. Ένα τέτοιο συνέβη και στην πόλη Αντιγιαμάν.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του πρακτορείου Anadolu ο 27χρονος Ερκάν Ανταλί βγαίνει ζωντανός μέσα από τα χαλάσματα της 5ώροφης πολυκατοικίας που ζούσε.

Ο 27χρονος κατάφερε να επικοινωνήσει με τον θείο του μέσω τηλεφώνου και εντοπίστηκε αφού έμεινε 57 ώρες στα ερείπια και στο κρύο.

Οι διασώστες μετέφεραν τον Ανταλί στο νοσοκομείο.

15:52 Αγωνία για την ελληνική «Μόνα Λίζα» στο Μουσείο Ψηφιδωτών

Οι αρχαιολόγοι ανά τον κόσμο αλλά και οι λάτρεις της Τέχνης αγωνιούν για την τύχη των μοναδικών ψηφιδωτών, που στεγάζονται στο Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζεύγματος της Τουρκίας.

Το μουσείο βρίσκεται στην πόλη Γκαζαντιέπ, που αποτέλεσε το επίκεντρο του σεισμού, και παρόλο που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως ένα σύγχρονο κτίριο, η ένταση της σεισμικής δόνησης ισοπέδωσε σχεδόν τα πάντα.

Πρόκειται για το σύνολο των μοναδικών ψηφιδωτών της ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα (δηλαδή γέφυρας), η οποία στόλισε το ομώνυμο μουσείο με ψηφιδωτά δάπεδα 1.700 τετραγωνικών μέτρων, κατατάσσοντάς το δεύτερο στον κόσμο, με ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.

Ανάμεσά τους, το πρόσωπο μιας νεαρής τσιγγάνας, η εκφραστικότητα της οποίας έκανε τους αρχαιολόγους και τους κριτικούς Τέχνης να την αποκαλούν ως την «Μόνα Λίζα» της Ανατολής, συγκεντρώνοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

15:30 Ερντογάν: «Δεν θα μείνει ο κόσμος στους δρόμους»

Στο Καχραμάνμαρας, την επαρχία της νότιας Τουρκίας που βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν για να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε και αφού τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες να μείνουν στις δρόμους» και πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό οι σεισμοπαθείς μπορούν να μείνουν σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 494 ευρώ (10.000 λίρες) σε κάθε οικογένεια για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.

14:45 Aναζητώντας συγγενείς ανάμεσα στα πτώματα

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

14:00 Ο πάπας κάνει έκκληση για στήριξη προς τα θύματα του σεισμού

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα για τα χιλιάδες θύματα του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες αυτές με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Προσεύχομαι γι’ αυτούς ολόψυχα και θέλω να πω ότι είμαι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, στις οικογένειες των θυμάτων και σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει από αυτή τη φοβερή καταστροφή. Ευχαριστώ εκείνους που προσφέρουν βοήθεια και ενθαρρύνουν τον κόσμο να δείχνει αλληλεγγύη σε αυτές τις χώρες, κάποιες εκ των οποίων μαστίζονται από πολυετή πόλεμο», πρόσθεσε ο ποντίφικας κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στο Βατικανό.

13:47  ΚΚΕ: Άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και ανεμπόδιστη ροή  βοήθειας

Την άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του κόμματος, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους το κύριο καθήκον αυτή τη στιγμή είναι άμεσα να εκφραστεί πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη στους πληγέντες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Ιδιαίτερα ο λαός της Συρίας έχει απόλυτη ανάγκη άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, υλικά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Ωστόσο, το εμπάργκο των ΕΕ,ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύει την πολύχρονη επέμβασή τους και βιώνει ο λαός της Συρίας συνεχίζεται παρά τον καταστροφικό σεισμό και στέκεται εμπόδιο ακόμα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Αυτές τις ώρες μια μεγάλη προσπάθεια εξασφάλισης υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας από εργατικά συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας την Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Απευθύνουμε έκκληση με ευθύνη της ΕΕ να αρθεί αμέσως το απαράδεκτο εμπάργκο και οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Να εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας».

13:40 Αποδέχτηκε τελικά η Τουρκία την προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης

Αποδεκτή έγινε από την Τουρκία η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε τα εξής:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η  προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία».

13:35 Έκκληση από τα Λευκά Κράνη για βοήθεια στη Συρία

Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.

«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

«Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε. «Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας», σημείωσε.

13:24 Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί

Στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι οι νεκροί στη χώρα του έφτασαν τους 8.574.

Κατά τις δηλώσεις του ενημέρωσε ότι οι τραυματίες είναι 49.133. Όπως μεταδίδει το AFP, ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία ξεπερνά τους 11.200.

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ

13:08 «Πού είναι το κράτος;»

Δεν έχει τέλος η τραγωδία μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, του οποίου ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών να προειδοποιεί ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας.

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

13:03 Βλάβη στον αέρα για το C-130 που μετέφερε την 2η ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Στην Ελευσίνα για τεχνικό έλεγχο επιστρέφει το C-130 που θα μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη στα Άδανα της Τουρκίας τη δεύτερη ελληνική αποστολή διασωστών της ΕΜΑΚ, λόγω βλάβης.

Αφού ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος στην Ελευσίνα, και εφόσον πάρει έγκριση, το C-130 θα πετάξει ξανά για Τουρκία.

12:40 Πώς ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Χάρτες αποτυπώνουν τις κινήσεις των πλακών που προκάλεσαν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, οι οποίοι έπληξαν και τη Συρία.

Η Τουρκία έχει μια πολύ σεισμικά ενεργή γεωγραφία λόγω των κινήσεων της πλάκας της Ανατολίας, η οποία συμπιέζεται μεταξύ της Αραβικής πλάκας και της Ευρασιατικής πλάκας. Αυτές οι δύο πλάκες κινούνται η μία προς την άλλη.

Δείτε τους χάρτες και το σχετικό ρεπορτάζ εδώ

 12:21 Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

12:15 Στις πληγείσες περιοχές ο Ερντογάν

Τις πληγείσες περιοχές από τους φονικούς σεισμούς θα επισκεφθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Καχρανμαρμαράς και τη Χατάι.

Οι δύο περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.

12:05 Στο νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο στη Συρία

Στο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί το νεογέννητο, που ανασύρθηκε ζωντανό από  τα ερείπια σπιτιού στην Τζαντάιρις, της Συρίας. Το μωρό, όταν βρέθηκε ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του.

Ο δημοσιογράφος ο οποίος μοιράστηκε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  μίλησε στο MEGA και την εκπομπή «Πάμε Δανάη!».

«Ήταν το μωρό κάτω από τα συντρίμμια και η μητέρα του βαριά τραυματισμένη και μετά από αυτό πέθανε. Αυτό είναι πάρα πολύ στενάχωρο. Το δημοσίευσα στο Twitter και μέσα σε 15 ώρες, 2 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το Tweet και έγινε viral», λέει ο ίδιος.

«Η μητέρα πέθανε αφού γέννησε το μωρό και αυτό ειλικρινά σου ‘ραγίζει’ την καρδιά. Κλαίω από εχθές το βράδυ, είναι τόσο φριχτό αυτό που συνέβη, δεν μπορώ να εξηγήσω τα συναισθήματά μου για αυτό το βίντεο», συμπληρώνει. Όπως λέει ο ίδιος, το μωρό έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:55 Σεισμόπληκτοι έχουν βρει καταφύγιο στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Γκαζιαντέπ

Επιζώντες του πολύνεκρου σεισμού στην Τουρκία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην αίθουσα αναμονής των επισήμων στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, ενώ εκατοντάδες διασώστες από πάνω από 70 κράτη βρίσκονται στη χώρα αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, ομάδες από τη Βρετανία, το Κατάρ και το Ισραήλ φθάνουν στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της Δευτέρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» στην αναζήτηση τυχόν επιζώντων εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.

Με τους επιζήσαντες να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών, το αεροδρόμιο έχει γίνει καταφύγιο για πολλούς.

Περίπου 100 άνθρωποι τυλιγμένοι με κουβέρτες κοιμούνται σε μια αίθουσα αναμονής του τερματικού σταθμού που συνήθως χρησιμοποιείται για την υποδοχή τούρκων πολιτικών και διασημοτήτων.

Οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των πολλών μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.

11:24  Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι προσπάθειες των ελλήνων διασωστών

Ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ σε Αδάνα και Αλεξανδρέττα κάνει το γύρο της Τουρκίας, με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να αναφέρονται, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών.

Ενδεικτικό είναι ότι η φιλοκυβερνητική Milliyet, φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί, για να δείξει την παγκόσμια κινητοποίηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Με τον τίτλο, «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελληνική Μονάδα Ειδικής Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα».

Τα τουρκικά ΜΜΕ ευχαριστούν σήμερα την Ελλάδα για τη βοήθειά της όπως μεταδίδει από τα Άδανα και ο ανταποκριτής του Σκάι. «Οι Έλληνες σώζουν ζωές» αναφέρει χαρακτηριστικά τουρκικό δημοσίευμα.

11:10 «Πού πήγαν τα χρήματα του φόρου σεισμού;»

Αβοήθητοι δηλώνουν κάτοικοι σειράς περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Ο Guardian γράφει ότι ο θυμός έχει αυξηθεί στην Τουρκία για την αργή και ανεπαρκή αντίδραση των Αρχών στον ισχυρό σεισμό, με τις πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες να μειώνονται δραματικά.

Το BBC σε δικό του ρεπορτάζ αναφέρει ότι η οργή αυξάνεται για τον «φόρο σεισμού» που εισπράχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ

10:54 «Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μία Ελλάδα – Το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο»

Από την νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχει πάει για να μελετήσει τα αίτια της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα διαπιστώνει στη δομική υποδομή.

«Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια και αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ότι γίνεται. Είναι περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καρύδης.

Ο επιστήμονας που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, ενώ άλλες δίπλα τους στέκουν ανέπαφες σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το γεγονός λέγεται “αρμονική κατάρρευση”.

Διαβάστε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Καρύδης

«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από το σεισμό. Συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων κυρίως στην κεντρική περιοχή» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο τεράστιο ανθρώπινο τίμημα της τραγωδίας δήλωσε ότι οφείλεται στις ακαριαίες καταρρεύσεις.

«Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή “προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω», σχολίασε.

10:48 Τον βρήκαν από βίντεο που ανέβασε στα social media

Σωτήριο αποδείχθηκε το βίντεο που ανέβασε στα social media ο Μπόραν Κουμπάτ, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Χάρη σε αυτό, οι διασώστες μπόρεσαν να εντοπίσουν την οικογένεια που είχε παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ο 20χρονος φοιτητής τράβηξε ένα βίντεο, ενώ ήταν εγκλωβισμένος στα συντρίμμια, αναφέροντας το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν παγιδευμένος, μαζί με τη μητέρα του και δύο θείους του.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

10:30 Πάνω από 9.500 νεκροί

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

10:20 Τουλάχιστον 400 νεκροί στο Χαλέπι – Σωστικά συνεργεία δεν υπάρχουν

Τραγική είναι η κατάσταση μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Συρία, όπως τόνισε ο μητροπολίτης Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας Εφραίμ, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα».

Ο ίδιος βρίσκεται στο Χαλέπι, όπου «περίπου 52 κτίρια που έχουν ολοκληρωτική καταστροφή».

«Μέχρι τώρα δεν ξέρουμε τι γίνεται έξω από το Χαλέπι. Εδώ ο κόσμος είναι τρομαγμένος, οι καταστροφές πολλές».

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, σωστικά συνεργεία δεν υπάρχουν στην περιοχή, με τους πολίτες να βγάζουν οι ίδιοι με τα χέρια τους, τους εγκλωβισμένους.

«Κάνουμε τη δουλειά μόνοι μας. Η Συρία είναι αποκλεισμένη από το εξωτερικό λόγω της πολιτικής κατάστασης. Ήρθε βοήθεια από τα Εμιράτα, το Ιράν και το Ιράκ. Εδώ (σ.σ. στο Χαλέπι) οι πεθαμένοι είναι 400. Κάτω από τα χαλάσματα βγάλαμε 700 άτομα».

10:10 Μαρτυρίες σοκ για τον σεισμό

Δεν έχουν τέλος οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από τον εφιάλτη.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, ποδοσφαιριστής στην ομάδα Κάισερισπορ, επέστρεψε στην Ελλάδα και περιέγραψε στην κάμερα του «MEGA Καλημέρα» τις σκηνές τρόμου που έζησε. «Ο δεύτερος σεισμός με βρήκε στο προπονητικό κέντρο και ο πρώτος στο διαμέρισμά μου στον 14ο όροφο», λέει.

«Ζήσαμε τραγικές στιγμές, έναν εφιάλτη, μετά τον σεισμό. Ήταν τόσο δυνατό το κούνημα που δυσκολεύτηκα να βρω τον βηματισμό μου». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είναι φτωχές οι πόλεις που επλήγησαν. Υπήρχαν ρωγμές στους δρόμους και χιόνιζε συνέχεια».

10:00 Το «ευχαριστώ» των Τούρκων στην Ελλάδα

«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Tesekkürler Yunanistan): Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για τη συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ.

09:50 Για πρώτη φορά: Συνομιλία αλ Σίσι -Μπασάρ αλ Άσαντ μετά το σεισμό

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε την Τρίτη στον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τον σεισμό που άφησε πάνω από 8.700 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία. Του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τον ενημέρωσε για την εντολή του να δοθεί όλη η πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Οι επικεφαλής των διπλωματών της Αιγύπτου και της Συρίας συζήτησαν τη Δευτέρα, ενώ το Κάιρο υποσχέθηκε επίσης «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η συριακή προεδρία διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για αυτή τη θέση που αντανακλά τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών».

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι μίλησαν στο τηλέφωνο μετά την εκλογή του Σίσι το 2014, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, καθώς ο Άσαντ είναι διπλωματικά απομονωμένος.

09:42 Λέκκας: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί – Ήταν εφιαλτικό το βράδυ

«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας,  ο οποίος αναμένει στην γειτονική χώρα και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών.

Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής που μετρούν μέχρι στιγμής τέσσερις επιτυχείς διασώσεις ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωική αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν για να σώσουν όλους όσοι τους χρειάζονται.

«Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.

09:25 Μαύρο χιούμορ από το Charlie Hebdo για τον σεισμό στην Τουρκία

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σκίτσο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo για τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Το σκίτσο, που δείχνει συντρίμμια, πάνω δεξιά γράφει «Σεισμός στην Τουρκία». Στο κάτω μέρος αναφέρει ειρωνικά: «Δεν υπάρχει λόγος να στείλουμε τανκς».

Η ανάρτηση θεωρήθηκε γελοιοποίηση της τραγωδίας από το Charlie Hebdo και έτυχε μεγάλης αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

09:17 Ο γιος του πυροσβέστη Νίκα που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα το 1995 έσωσε παιδί στην Τουρκία

Ανάμεσα στα 21 μέλη της αποστολής της ΕΜΑΚ που μετέβη στην Τουρκία είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, γιος του  αείμνηστου Στρατηγού Παναγιώτη Νίκα, που συμμετείχε στη διάσωση του μικρού Ανδρέα στους σεισμούς του Αιγίου.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

09:10 Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 8.700

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

09:05 Οικογένεια στη Συρία ανασύρθηκε μετά από 40 ώρες στα ερείπια

Πέντε μέλη από μία οικογένεια στη Συρία ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά από 40 ώρες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Οι διασώστες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν, αν και οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν περίμεναν ότι θα καταφέρουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό από τα ερείπια των κτιρίων στη βορειοδυτική Συρία.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

08:58 Τρομακτική πρόβλεψη για μετασεισμό 6,5 Ρίχτερ

Την εκτίμηση ότι «σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ», στην Τουρκία, διατύπωσε το πρωί της Τετάρτης (8/2) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο MEGA.

«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα» είπε επίσης ο κ. Τσελέντης απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η τεράστια καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών.

«Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα».

Η προχειρότητα αυτή των κατασκευών αλλά και η έλλειψη σωστικών συνεργείων, συνάμα με την κακοκαιρία, θα εκτινάξουν τα θύματα εκτίμησε ο κ. Τσελέντης.

«Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις 4 μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους», πρόσθεσε.

08:44 Κίνα και Νότια Κορέα στέλνουν διασώστες και ειδικούς σκύλους στην Τουρκία

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Νότια Κορέα στέλνει 110 διασώστες στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. H νοτιοκορεατική ομάδα αποτελείται από 60 μέλη της Υπηρεσίας Ανακούφισης από Καταστροφές, ενώ οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικό προσωπικό.

Δείτε περισσότερα εδώ

08:35 Σκυλάκι προσπαθεί να προειδοποιήσει για τον σεισμό

Νέο βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο που αλυχτάει πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο σκύλος, όπως γράφουν χρήστες του ίντερνετ, επιχειρεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για το μεγάλο κακό που έρχεται.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα ζώα αντιλαμβάνονται τους κινδύνους πριν από τους ανθρώπους αφού οι αισθήσεις τους είναι πιο οξείες.

@straybeautiful 🆘PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS🙏 #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok ♬ original sound – Stray Beautiful

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:25 Με το βλέμμα στην Τουρκία η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και η πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό.

Το βράδυ της Τρίτης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στα τουρκικά:

«Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Απλώς σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές. Τους είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν» ήταν το μήνυμά του για τους διασώστες που αναζητούν επιζόντες μέσα στα χαλάσματα.

08:14 «Δεν ξέρω αν θα ζήσω» –  Σοκάρει βίντεο εγκλωβισμένου αγοριού

Σοκ και δέος προκαλεί βίντεο από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στη Συρία.

Νεαρό αγόρι βιντεοσκοπεί το σημείο που βρίσκεται εγκλωβισμένο, ενώ η πολυκατοικία στην οποία διαμένει έχει καταρρεύσει.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνά αυτό κάτω από τα συντρίμμια. Όπως βλέπετε είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν περισσότερες από δύο ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονές μας. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Κουνάει», λέει το αγόρι στο βίντεο που ανάρτησε στα social media.

Μάλιστα, την ώρα που πραγματοποιεί την βιντεοσκόπηση, ακούγονται και άλλες φωνές δίπλα του, πιθανότατα από άλλα μέλη της οικογένειάς του ή από γειτονικό διαμέρισμα.

08:10 Κόβουν την ανάσα οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τον σεισμό

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technlogies αποτυπώνουν την καταστροφή από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς.

Εικόνα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019

Εικόνα από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ

07:51 Πάνω από  8.300 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία ξεπερνούν τους 8.300.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.

07:40 Φεύγει για Τουρκία δεύτερο κλιμάκιο Ελλήνων διασωστών

Για Τουρκία αναχωρεί και δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ,  για να ενισχύσει την ελληνική αποστολή που ήδη επιχειρεί στις ερειπωμένες περιοχές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης) μαζί με 3 διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν διασωστικό σκύλο, θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη ( περίπου στις 11 το πρωί) με C-130 για τη γειτονική χώρα.

07:24 «Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο σεισμό σαν της Τουρκίας»

Σε μία τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε αν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και στην περίπτωση αυτή αν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

Δείτε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Παπαζάχος

07:15 Ακούραστα στη μάχη της διάσωσης η ελληνική αποστολή

Συνεχίζονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σήμερα το πρωί,  ζωντανό ένα 15χρονο αγόρι  ενώ χθες ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια έναν 50χρονο άνδρα και δύο κοριτσάκια 7 και 9 ετών.

Η αποστολή, σήμερα, ανέσυρε δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις τους, ένα κορίτσι 17 ετών και έναν 40χρονο άνδρα.

Συνολικά χθες και σήμερα η ελληνική αποστολή ανέσυρε από τα συντρίμμια 4 ανθρώπους ζωντανούς και 3 νεκρούς.

06:40 Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν τον άγνωστο αριθμό ανθρώπων που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των χιλιάδων κτιρίων που έχουν καταρρεύσει από τους ισχυρότατους σεισμούς.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει περίπου 51 ώρες από τον πρώτο φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα οι ελπίδες για τους εγκλωβισμένους να λιγοστεύουν.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

06:20 Ραγίζουν καρδιές -Συγκλονίζουν τα βίντεο με εγκλωβισμένα παιδιά στα συντρίμμια

Συγκλονίζουν οι εικόνες των εγκλωβισμένων παιδιών στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία και τη Συρία από τον τρομοκρατικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης προσπαθεί να βοηθήσει και να δώσει νερό σε ένα μικρό αγόρι από τη Συρία (Mohammad) που εγκλωβίστηκε κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια της Τουρκίας».

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

05:31 Βοήθεια από την Κίνα

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε σήμερα τη νύχτα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Εθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

05:23 Συλλυπητήρια Κιμ στον Ασαντ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του με μήνυμά του στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, μετέδωσαν βορειοκορεατικά ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap.

Το Γιονάπ επισημαίνει πως δεν έχει υπάρξει καμιά αναφορά στην Πιονγιάνγκ για το εάν ο κ. Κιμ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία.

04:13 Ο δρόμος με τα συντρίμμια στην Αντιόχεια

Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών. Τη Δευτέρα, δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο.

«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», λέει ο Χαλίλ Γκέντσογλου. Το κέντρο της πόλης του μοιάζει σαν «πόλη φάντασμα».

«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους» προσθέτει.

01:37 Νέα βοήθεια από Ιταλία

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία.

Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε κι’ άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.

Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

00:40 Η επίλεκτη ομάδα Μεξικανών στην Τουρκία

Το Μεξικό, μια χώρα με μεγάλη ιστορία ισχυρών σεισμικών δονήσεων, στέλνει μια επίλεκτη ομάδα 16 σκύλων έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.

Στόχος τους, όπως γράφει το BBC, να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν κερδίσει τις καρδιές των Μεξικανών από το 2017, οπότε και «χτένισαν» τα ερείπια από το μεγάλο σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και τις κοντινές περιοχές, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

00:21 Σόου Ερντογάν με τηλεφώνημα σε οικογένεια νεκρού βουλευτή

Ο Τούρκος πρόεδρος συλλυπήθηκε σε live μετάδοση την οικογένεια του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) Γιακούπ Τας που έχασε τη ζωή του όταν ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν όπου εκλεγόταν.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα διακρίνεται ο υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμάιλογλου που έχει μεταβεί στο Αντιγιαμάν βρίσκεται μαζί με συγγενείς του εκλιπόντος βουλευτή προκειμένου να τους συλλυπηθεί και εκείνη τη στιγμή βάζει σε ανοιχτή ακρόαση τον Ερντογάν.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

00:00 Σχεδόν 8.000 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία προσεγγίζουν τους 8.000.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι οι νεκροί ανέρχονται σε 5.894 και οι τραυματίες είναι 34.810.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Συνολικά οι νεκροί έχουν φτάσει τους 7.826 Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

23:41 Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι στην Τουρκία

Τα δεκάδες άψυχα σώματα στους δρόμους της Τουρκίας –νεκροί χωρίς τάφο- αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

Το hashtag #HatayYardimBekliyor (Η Χατάι περιμένει για βοήθεια) κυριάρχησε στα trend του Twitter, αποδεικνύοντας την απελπισία των πληγέντων.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους ζωντανούς», λένε οι διασώστες, καθώς οι φωνές που ακούγονται, όλο και πιο εξασθενημένες από τα συντρίμμια, δεν αφήνουν περιθώρια για θρήνο.

Στην Αντάκια, περιγράφει το BBC, οι νεκροί τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλον στα πεζοδρόμια για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τη σωτηρία κάποιου άλλου ανθρώπου, που είναι ακόμα ζωντανός.

Κανείς δεν περιμένει τα σωστικά συνεργεία, που δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα όλα τα σημεία των δύο χωρών, που ισοπεδώθηκαν σχεδόν από την ορμή του Εγκέλαδου.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

23:21 Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον σεισμό

Μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το φονικό και καταστροφικό σεισμό και τόνισε πως προσεύχεται για τους τραυματίες.

Ακόμα μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί επίσης, ενώ έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον καταστρεπτικό σεισμό που έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλά θύματα δυστυχώς, με πάρα πολλούς τραυματίες, με καταστροφή σπιτιών, ναών στην περιοχή της Αντιοχείας κυρίως όπου ζουν Ορθόδοξοι αδερφοί μας», ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Περισσότερο τραγική από εκείνη που ζήσαμε το 1999. Το Πατριαρχείο μας συμπάσχει φυσικά με τους ανθρώπους που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, με τους τραυματίες για την αποκατάσταση της υγείας των οποίων ευχόμεθα και προσευχόμεθα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

23:05 50 σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ

Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν σημειωθεί πάνω από 50 σεισμοί ίσοι ή μεγαλύτεροι των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία, δονήσεις που θεωρούνται ισχυρές και μπορούν να καταστρέψουν κατοικημένες περιοχές σε ακτίνα μεγαλύτερη από 150 χιλιόμετρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 80.000 άτομα.

Η πιο καταστροφική συνέβη το 1939 στην επαρχία Ερζινκάν, με 32.000 θανάτους. Σε αυτόν αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκρίνοντάς τον με την τραγωδία της Δευτέρας.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

22:50 «Πιο καταστροφική η κατάσταση στη Συρία»

Σύμφωνα με όσα είπε στο CNN o δρ. Μπατσίρ Ταϊλαντίν του Ιδρύματος Ιατρική Κοινότητα Συρίας Αμερικής (SAMS), η κατάσταση εξαιτίας των σεισμών στη Συρία είναι πιο καταστροφική.

«Είναι μία κατάσταση καταστροφής και για τις δύο χώρες, παρόλο που για τη Συρία είναι ακόμα μεγαλύτερη η καταστροφή», είπε αρχικά.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον Ταϊλαντίν στο γεγονός ότι εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου «η κακή οικονομική κατάσταση» κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση.

Επίσης η Τουρκία έχει τις δικές της πολύ καλά οργανωμένες υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών σε αντίθεση με τη Συρία που αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ.

 22:31 Βίντεο που «κόβει» την ανάσα – Κοριτσάκι που προστατεύει τον αδερφό του κάτω από τα συντρίμμια στη Συρία

Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των social media κάνει ένα βίντεο με τη διάσωση δύο παιδιών από τα συντρίμμια στην Συρία, μετά τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία.

Ένα κοριτσάκι βρίσκεται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια κτιρίου με τον μικρότερο αδελφό του, τον οποίο προσπαθεί να προστατεύσει.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, η μικρή καλύπτει με το χέρι της το κεφάλι του αγοριού.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

22:10 Συγκλονιστικό βίντεο – Η αγωνία ενός παιδιού ενώ είναι κάτω από τα χαλάσματα

Συγκλονίζει ένα βίντεο που δημοσίευσε ένα αγόρι από τη Συρία και το δείχνει να καταγράφει τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο ενώ βρίσκεται στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού του.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω», λέει το αγόρι στο βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το συναίσθημα για κάποιον που το περνάει όλο αυτό και βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια», λέει ακόμα.

Μάλιστα την ώρα που μιλάει ερείπια και συντρίμμια του κτιρίου πέφτουν πάνω στο κεφάλι του.

«Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι, δύο, τρεις ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονες μας. Ας μας βοηθήσει ο Θεός. Δεν μπορώ να περιγράψω άλλο η Γη τρέμει», λέει το αγόρι με το βίντεο να τελειώνει.

21:52 Ξεπέρασαν τους 7.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Αυξάνεται διαρκώς ο δραματικός απολογισμός σε Τουρκία και Συρία, καθώς πλέον οι νεκροί ξεπέρασαν τους 7.000 και έφτασαν τους 7.266.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 5.434.

Στη Συρία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.832 νεκρούς. Στις περιοχές  των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 1.020 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.

21:28 Έσωσαν 11χρονο κοριτσάκι οι άνδρες της ΕΜΑΚ

Ακόμα μία ζωή κατάφεραν να σώσουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται στην Τουρκία και επιχειρούν προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα από τον καταστροφικό σεισμό.

Οι Έλληνες διασώστες που επιχειρούν με αυταπάρνηση χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, στο Χατάι και έσωσαν δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Open οι Έλληνες διασώστες που ψάχνουν για επιζώντες στο Χατάι το απόγευμα της Τρίτης κατόρθωσαν να σώσουν και ένα τρίτο παιδί και συγκεκριμένα ένα 11χρονο κοριτσάκι.

21:10 Μήνυμα του Βασιλιά Καρόλου στον Ερντογάν

Ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος με επιστολή που έστειλε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του φονικού σεισμού μετέφερε πως οι σκέψεις του και οι προσευχές του είναι με όσους επηρεάστηκαν από την καταστροφή.

«Η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε σε σοκ και βαθιά στεναχωρημένοι από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του ο βασιλιάς Κάρολος.

«Μπορούμε μόνο να ξεκινήσουμε να φανταζόμαστε το εύρος του πόνου και της απώλειας ως αποτέλεσμα αυτής της τρομερής τραγωδίας. Ειδικά θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την πιο ειλικρινή συμπάθεια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους», συμπληρώνει.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με όσους έχουν επηρεαστεί από αυτή τη σοκαριστική φυσική καταστροφή είτε τραυματιστήκαν είτε καταστράφηκε η περιουσία τους και επίσης με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών που βοηθάνε στις προσπάθειες διάσωσης», καταλήγει η επιστολή.

20:51 «Ίση με 33.000 βόμβες Χιροσίμα η ενέργεια από τον σεισμό στην Τουρκία»

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Επιστημών, σημείωσε πως η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό ήταν τεράστια και ισοδυναμούσε με 33.000 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα.


«Έχουμε στον ελληνικό στρατό λογισμικό και μηχανισμούς για να υπολογίζουμε την έκκληση ενέργειας σε οποιαδήποτε ακαριαία και βίαιη έκκληση ενέργειας. Η δόνηση έδωσε ενέργεια περίπου 500 μεγατόνων TNT, ή αλλιώς, περίπου, 33.000 βόμβες Χιροσίμα», είπε.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

20:35 Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά

Το δικό του μήνυμα στον τουρκικό λαό που βιώνει τραγικές καταστάσεις μετά τις σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας και μάλιστα στα τουρκικά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Απλώς σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές. Τους είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν» ήταν το μήνυμά του για τους διασώστες που αναζητούν επιζόντες μέσα στα χαλάσματα.


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

20:09 «Τα θύματα στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 20.000»

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα, τονίζοντας ότι μπορούν να φτάσουν και στις 20.000 ανθρώπους.

«Όπως ξαναείπα, τα θύματα μπορεί να φτάσουν και τις 20.000. Η ακολουθία των σεισμών θα συνεχίσουν για πολλούς μήνες και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα σε εκείνη την περιοχή. Μιλούσα με τον Τέρενς Κουίκ, που βρίσκεται στη Κύπρο, και με ενημέρωσε πως θέλησαν να στείλουν βοήθεια και οι Τούρκοι την αρνήθηκαν» σημείωσε.

Διαβάσρε αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ

19:48 Η Τουρκία απέρριψε το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια

Ανακοίνωση σχετικά με την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πληγέντες των σεισμών σε Τουρκία και Συρία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με 12 από τους 14 Κύπριους υπηκόους για τους οποίους υπήρχαν μέσω της πλατφόρμας Connect2CY καταχωρημένα στοιχεία διαμονής στην Τουρκία. Κατά την εν λόγω επικοινωνία διαπιστώθηκε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλή μέρη.

Σε σχέση με πληροφορίες που φέρουν αριθμό Κυπρίων υπηκόων και συγκεκριμένα ομάδα Τουρκοκυπρίων μαθητών που διέμεναν σε ξενοδοχείο της πόλης Adiyaman που πλήγηκε από το σεισμό, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για προξενικά θέματα (Consular online).

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού ομάδα διάσωσης ελαφρού τύπου, προς υποβοήθηση των προσπαθειών διάσωσης. Η εν λόγω προσφορά απορρίφθηκε, καθώς οι ανάγκες, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο απαιτούν την άμεση αποστολή βαρέου τύπου εξειδικευμένων ομάδων διάσωσης.

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του Επιτρόπου του Πολίτη, του Υπουργείου Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Στην εν λόγω σύσκεψη θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι στήριξης των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία.

19:30 Εφιάλτης χωρίς τέλος – Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει συγκλονίσει την Τουρκία και τη Συρία.

Στην Τουρκία σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους 4.544 άνθρωποι και 26.721 είναι τραυματίες.

Τέλος 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί.

Στη Συρία οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.782 νεκρούς. Στις περιοχές  των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 970 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.

Συνολικά και στις δύο χώρες οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 6.326.

19:09 Συγκλονιστική εικόνα – Πατέρας κρατάει το χέρι της νεκρής κόρης του

Υπάρχουν και κάποιες εικόνες που δεν μπορούν να συνοδευτούν από λόγια. Ένας πατέρας κρατά το χέρι της νεκρής, έφηβης κόρης του στην πόλη Καχραμανμάρας της Τουρκίας,

Καθισμένος πάνω σε ένα σωρό από μπάζα, που κάποτε ήταν το σπίτι του, ο Μεσούτ Χάντσερ, κρατά το χέρι της 15χρονης Ιρμάκ, ξαπλωμένης ακόμη στο κρεβάτι της, όπου τη βρήκε ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ και έκοψε το νήμα της ζωής της τόσο αναπάντεχα και πρόωρα.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

18:48 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τερματοφύλακα της Μαλάτιασπορ

Ο τεχνικός διευθυντής της Μαλάτιασπορ, Γιλμάζ Βουράλ, ανακοίνωσε πως ο τερματοφύλακας της ομάδας, Αχμέτ Εγιούπ Τουρκασλάν, έχασε τη ζωή του από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

18:30 Έχει ισοπεδωθεί το 1/5 της πόλης Χατάι

Για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μίλησε στο Live News o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη χθες στην σεισμόπληκτη Τουρκία ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, μαζί με τους 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες, έχει αρχίσει να χιονίζει, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλά», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, Ευθύμης Λέκκας.

Ερωτώμενος για το πώς εκτιμά τη συνολική εικόνα απάντησε: «Είναι αρκετά μεγάλη η καταστροφή από την εικόνα που έχουμε. Η πόλη είναι περίπου 200.000 κατοίκων και οι καταρρεύσεις σποραδικές αλλά σε ένα τμήμα, στο 1/5 της πόλης, υπάρχει ολοκληρωτική κατάρρευση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

18:12 Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

17:51 Οι σεισμοί στην Τουρκία είχαν ισχύ 550 ατομικών βομβών

Νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία έκανε καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν.

Ο καθηγητής με αναρτήσεις που είχε κάνει τη Δευτέρα ανέφερε πως τα 7.4 Ρίχτερ ισοδυναμούν με την ισχύ που έχουν 130 ατομικές βόμβες!

Με νέα ανάρτηση όμως που έκανε την Τρίτη ο καθηγητής αναφέρει πως η ισχύς που είχαν τα  7,7 και τα 7,6 Ρίχτερ είναι πολλαπλάσια.

Συγκεκριμένα η ισχύς και των δύο σεισμών ισοδυναμεί με 550 ατομικές βόμβες.

17:32 Ο αριθμός των θυμάτων θέτει ερωτήματα για τα κατασκευαστικά στάνταρντ των κτιρίων

Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων μετά τη διπλή σεισμική δόνηση της Δευτέρας στην Τουρκία, εγείρει μεγάλα ερωτηματικά για τα φτωχά κατασκευαστικά στάνταρντ των κτιρίων της.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η γειτονική χώρα εισήγαγε νέους κανονισμούς κατασκευής κτιρίων, με κορυφαία απαίτηση την αντισεισμικότητα τους, αμέσως μετά τον σεισμό στο Ιζμίτ το 1999, που άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς.

«Κάποια από τα κτίρια απλά κατέρρευσαν στο έδαφος και κάποια άλλα, αυτά με τους πολλούς ορόφους, έπεσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα», δήλωσε ο δρ. Χένρι Μπανγκ, γεωλόγος και ειδικός στη διαχείριση κρίσεων στο σχετικό τμήμα του πανεπιστημίου Μπόρνμουθ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για τη διατήρηση της σταθερότητας τους στη διάρκεια ενός σεισμού», συνέχισε.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

17:11 Διεθνής αλληλεγγύη σε Τουρκία και Συρία – Δεκάδες χώρες στέλνουν διασώστες

Η διεθνής βοήθεια μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη γειτονική Συρία, άρχισε να φτάνει την Τρίτη, καθώς αναπτύχθηκαν οι πρώτες ομάδες διασωστών και αποστέλλονται ήδη τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως στις τουρκικές επαρχίες.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 45 χώρες προσέφεραν βοήθεια.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

16:48 Απέδρασαν τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές από φυλακή στη Συρία

Τουλάχιστον 20 κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή που βρίσκονταν κρατούμενοι σε περιοχές του ισλαμικού κράτους στη βορειοδυτική Συρία σε τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με μία πηγή από την εγκατάσταση φυλακή της στρατιωτικής αστυνομίας στην πόλη Ράτζο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία υπέστη ζημιές από τους σεισμούς και τους μετασεισμούς κάτι που οδήγησε σε αποδράσεις.

Η φυλακή ελέγχεται από αντάρτες που είναι φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και έχει περίπου 2.000 φυλακισμένους. Οι 1.300 θεωρούνται  μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι υπόλοιποι θεωρούνται μέλη του PKK.

Τα 20 άτομα που απέδρασαν πιστεύεται σύμφωνα με μία πηγή που μίλησε στο AFP πως ήταν μέλη του ISIS.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που παρατηρεί την κατάσταση στην περιοχή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν απέδρασαν κρατούμενοι αλλά επιβεβαιώσει πως υπήρξε ανταρσία και οι φύλακες έχασαν τον έλεγχο της φυλακής.

16:27 Ξεπέρασαν τους 5.200 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς σε Συρία και Τουρκία καθώς πλέον έχουν φτάσει τους 5.261.

Στη Συρία ο αριθμός των νεκρών  στη Συρία ανέρχεται πλέον σε 1.712. Στις περιοχές  των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 900 νεκρούς και στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης οι νεκροί είναι 812.

Στην Τουρκία σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.549 και πάνω από 25.000 είναι οι τραυματίες.

16:05 Συγκλονιστικά βίντεο οι στιγμές που βγαίνουν επιζώντες από τα χαλάσματα 32 ώρες μετά τον σεισμό

Οι δαισώστες 36 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό που έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζουν με αυταπάρνηση να αναζητούν ανθρώπους στα συντρίμμια.

Μάλιστα η χαρά που επικρατεί όταν κάποιος άνθρωπος εντοπίζεται ζωντανός μέσα στα χαλάσματα είναι τρομερή.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο Anadolu διακρίνεται η στιγμή που οι διασώστες στο Χατάι σώζουν μία ηλικιωμένη γυναίκα 33 ώρες μετά τον σεισμό. Μάλιστα η γυναίκα συγκινημένη αγκαλιάζει και φιλάει στο μάγουλο.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει τη στιγμή που διασώζεται ένα άτομο στο Αντιγιαμάν 35 ώρες μετά τον σεισμό.

Σε άλλα συγκλονιστικά βίντεο διακρίνονται η στιγμή που εντοπίζονται επιζώντες στα χαλάσματα στο Χατάι.

15:32  Συγκινητικές στιγμές με την ΕΜΑΚ να σώζει την 6χρονη αδερφή της Φατμά

Ζωντανό ανασύρθηκε το αδερφάκι της Φατμά, της 7χρονης που ανασύρθηκε νεκρή από πολυκατοικία στην Χατάι. Οι Ελληνες άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την 6χρονη αδερφή της και συγκινημένοι αγκαλιάστηκαν.

15:21 Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού για μια 6χρονη

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα. Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ που έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.

Οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε. Κατάφεραν ωστόσο να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο.

Πλέον οι προσπάθειες εστιάζονται στη διάσωση της 6χρονης κόρης του. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται μαζί με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα που είναι επίσης νεκρή.

Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν και σε άλλο σπίτι όπου ένας νεαρός έχει ειδοποιήσει για την εγκλωβισμένη μητέρα του. Συγκλονιστικές οι εικόνες και από τα Άδανα. Εκεί διασώστες και εθελοντές με χαλιά και κουβέρτες μεταφέραν μπάζα από 13οροφο κτήριο που έχει πέσει προκειμένουν να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε μια ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο έφθασαν αργά, ο άνθρωπος είχε καταλήξει.

14:56 Δεν τα κατάφερε να βγει σώα η μικρή Φατμά παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ

Δυστυχώς η 7χρονη Φατμά δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια των ηρωικών ανδρών της ΕΜΑΚ.

14:46 Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ταγιπ Ερντογάν για τις 10 περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και στις οποίες ζουν περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα πως οι νεκροί ανέρχονται, πλέον, σε 3.549, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

14:42 Επιχείρηση διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ

Παραμένει σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης από τους άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ ενός επτάχρονου κοριτσιού, που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε βάθος επτά μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη Αλεξανδρέτα (Χατάι) της Τουρκία.

Στην προσπάθεια διάσωσης της μικρής συμμετέχουν 4 άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μια τετραμελή οικογένεια που είναι παγιδευμένη κάτω από κλιμακοστάσιο.

Ο πατέρας ανασύρθηκε πριν από λίγα λεπτά και οι προσπάθειες εστιάζονται στο να σωθεί η 6χρονη κορούλα του. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα που είναι επίσης νεκρή.

Συγκλονιστικές οι εικόνες και από τα Άδανα όπου βρίσκεται η έτερη κάμερα της ΕΡΤ. Εκεί διασώστες και εθελοντές προσπαθούν με χαλιά και κουβέρτες να μεταφέρουν μπάζα από 13οροφο κτήριο που έχει πέσει και να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε πριν λίγο μια ανθρώπινη φωνή.

14:36 Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλώβισε έναν 50χρονο από τα ερείπια

Έναν άντρα απεγκλώβισε από τα ερείπια η ελληνική αποστολή των διασωστών στην Τουρκία.

14:24 «Κάθε ζωή μετράει» – Διασώστες βγάζουν ζωντανό γατάκι από τα χαλάσματα

Μέσα στην απόλυτη καταστροφή και τον θάνατο που σκόρπισαν τα 7,8 Ρίχτερ στην νοτιοανατολική Τουρκία στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάθε ζωή που βγαίνει από τα συντρίμμια έχει τεράστια αξία γιατί δίνει ελπίδες για την επόμενη διάσωση…

Κάπου μέσα στα 2000 ισοπεδωμένα κτίρια σε έκταση 600 χιλιομέτρων, τα σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν ζωντανό και κατατρομαγμένο ένα μικρό γατάκι.

14:05 Απόγνωση και οργή: «Ακούμε φωνές, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν υπάρχουν διασώστες…»

«Ακούγονται ήχοι αλλά κανένας δεν βγαίνει έξω», λέει ο Ντενίζ κρατώντας με τα χέρια του το κεφάλι του και διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσπαθειών διάσωσης τυχόν εγκλωβισμένων στα χαλάσματα κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς.

Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια κτιρίων στην παράκτια επαρχία της Μεσογείου, το Χατάι, εκεί όπου σεισμόπληκτοι προσπαθούν να ζεσταθούν στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές υπό βροχή και πολικό ψύχος.

13:44 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο παιδιών από την ελληνική ΕΜΑΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επιχείρηση διάσωσης από τους άνδρες της εληνικής ΕΜΑΚ ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από τόνους συντρίμμια στην Τουρκία.

Την επιχείρηση κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στην Τουρκία. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για την μικρή Φατμά, ή οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βάθος 7 μέτρων.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η ελληνική ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει δύο παιδιά.

13:31 «Μου στέλνουν φωνητικά μηνύματα κάτω από τα ερείπια»

Τούρκος δημοσιογράφος μιλώντας στο BBC αναφέρει ότι ο ίδιος αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι δέχονται μηνύματα από εγκλωβισμένους στα ερείπια που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

Μας λένε πού βρίσκονται και «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει ο Haskologlu, προσθέτοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται όλη τη διεθνή βοήθεια που μπορεί να πάρει.

12:52 25 φωτογραφίες που συγκλονίζουν τον πλανήτη

Ώρες αγωνίας ζουν οι άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 25.000 νεκρούς.

Οι φωτογραφίες που έρχονται και από τις δύο χώρες είναι συγκλονιστικές.

Οι δασώστες αλλά και οι πολίτες παλεύουν με νύχια και με δόντια για να σώσουν όσο πιο πολλούς μπορούν. Το κρύο κάνει δυσκολότερο το έργο τους ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για όλους.

12:31 Μετασεισμοί και πολικές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών

Ένα 24ωρο μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει πάνω από 5.000. Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας και έστειλαν πυροσβέστες και διασώστες.

12:06 Οι χάρτες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι χάρτες των New York Times δείχνουν το μέγεθος των σεισμών και ποιες περιοχές επηρέασαν:

11:40 Επίσημο: Πάνω από 5.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Οι σημαντικότερες ειδήσεις

  • Πάνω από 5.000 θάνατοι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στις δύο χώρες.
  • Ο απολογισμός των νεκρών της Τουρκίας αυξήθηκε σε τουλάχιστον 3.419, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay. Επιπλέον 20.534 έχουν τραυματιστεί και σχεδόν 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει
  • Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.602
  • Η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών AFAD ανέφερε στην τελευταία της ενημέρωση ότι πάνω από 24.400 μέλη του προσωπικού έκτακτης ανάγκης βοηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
  • Έντονη ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες
  • Διεθνής βοήθεια αποστέλλεται στην πληγείσα περιοχή από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελλάδας, του Πακιστάν, μεταξύ άλλων.

10:55: «Η μεγαλύτερη καταστροφή του τελευταίου αιώνα – Ο σεισμός έπληξε 13,5 εκατομμύρια Τούρκους»

Ο Murat Kurum, υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο φονικός σεισμός που χτύπησε τη χώρα αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Erzincan».

Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες ενώ έχουν επηρεαστεί άμεσα 13,5 εκατομμύρια πολίτες. «Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτίρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν»

Ο υπουργός έκανε ακόμα αναφορά στη δυσκολία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

10:42: Εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία και απλοί πολίτες δίνουν μάχη για να απεγκλωβίσουν τους χιλιάδες κατοίκους από τα στυντρίμμια, οι μάχες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας δεν έχουν σταματήσει.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι τα στρατεύματά του στόχευσαν τις ομάδες Κούρδων ανταρτών του YPG και του PKK ως αντίποινα για υποτιθέμενες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι αντάρτες πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτες το Tal Rifaat στη βορειοδυτική Συρία προς την περιοχή του συνοριακού σταθμού Oncupinar στη νότια τουρκική επαρχία Kilis.

10:36 «Ο σεισμός στην Τουρκία 1.000 φορές μεγαλύτερος από τα 5,9 της Αθήνας»

Οι ειδικοί αναφέρουν πως ο σεισμός αυτός είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος από το σεισμό του 1999 στην Αθήνα.

«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».

10:01 Βίντεο «γροθιά στο στομάχι»: Γέννησε στα χαλάσματα και πέθανε

Μια τραγική ιστορία έρχεται από το Χαλέπι της Συρίας, όπου νεογέννητο μωρό  βρέθηκε κάτω από τα ερείπια και ανασύρθηκε ζωντανό. Η μητέρα του όμως είχε πεθάνει.

Το κτίριο όπου βρισκόταν μητέρα και βρέφος κατέρρευσε μετά από τον καταστροφικό σεισμό. Η γυναίκα γέννησε κάτω από τα ερείπια, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει.

09:26 Τα σωστικά συνεργεία «εξαντλήθηκαν»

Οι διασώστες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο με αποτέλεσμα να είναι «έχουν εξαντληθεί» καθώς περιμένουν περισσότερη βοήθεια, μετέδωσε ο Suhaib al Kahlaf του Al Jazeera από την πόλη Hatay στην επαρχία Idlib της Συρίας.

«Οι διασώστες εργάζονται τώρα για περισσότερες από 24 ώρες» είπε. Ο Αλ Κάλαφ είπε ότι οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν από τα ερείπια δύο κορίτσια, των οποίων οι φωνές ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

09:15 Κραυγή απόγνωσης από την πόλη Χατάι της Τουρκίας – Κανείς δεν έχει έρθει για βοήθεια

Κάτοικοι του Χατάι της Τουρκίας καταγγέλλουν ότι υπάρχει κόσμος εγκλωβισμένος στα ερείπια ενώ δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια. Απεγνωσμένοι ζητούν από τον κρατικό μηχανισμό να συνδράμει ώστε να σωθούν οι εγκλωβισμένοι.

«Κάνουν θόρυβο αλλά κανείς δεν έρχεται», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Είμαστε συντετριμμένοι, είμαστε συντετριμμένοι. Θεέ μου … Φωνάζουν. Λένε, ‘Σώστε μας’, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί».

09:10 «Το αυτοκίνητο κουνιόταν σαν καράβι στη θάλασσα» συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα

Ανάμεσα στους μάρτυρες αρκετοί Έλληνες οι οποίοι μοιράστηκαν τα όσα έζησαν το πρωί και το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου.

Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, ο Νίκος Καρύδας βρισκόταν στο προπονητικό τιμ της Γκαζιαντιέπσπορ. Με τεχνικό τον Ερόλ Μπουλούτ και προπονητή τερματοφυλάκων τον Μάριο Γκαλίνοβιτς. Οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, υπαρκτά στον τουρκικό σύλλογο, ανάγκασαν όλη την «ομάδα» να αποχωρήσει. Αλλά κανείς δεν έφυγε από την Τουρκία! Και χθες, ένα κακό όνειρο. Ενας εφιάλτης.

Ο γυμναστής Νίκος Καρύδας, από τους καλύτερους στην πατρίδα μας, με εξαιρετική θητεία στους ισχυρούς του πρωταθλήματος, ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Εμεινε ένεκα εκκρεμοτήτων και όχι μόνο στην Γκαζιαντέπ. «Τα Νέα» τον βρήκαν.

Απάντησε αμέσως: «Είμαι καλά. Βρίσκομαι στο ασφαλές… καταφύγιο του Ερόλ Μπουλούτ», λέει. Προφανώς κάνει χιούμορ, θέλοντας να διώξει όλη την αγωνία των προηγούμενων ωρών. Μόνο λίγο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό που πέρασε.

09:00 Η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι εκατοντάδες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια

Ο χρόνος τελειώνει για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της συριακής αντιπολίτευσης.

«Κάθε δευτερόλεπτο σημαίνει σωτηρία ζωών και καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να δώσουν υλική βοήθεια και να ανταποκριθούν επειγόντως σε αυτή την καταστροφή» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ράεντ αλ Σάλεχ των Λευκών Κράνων.

08:50 «Χιλιάδες άστεγοι κοιμούνται στα παγκάκια»

Την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και την Συρία μετά τον σεισμό περιέγραψε ο Νίκος Καρύδας. Ο βοηθός προπονητή της Γκαζιαντέπ ανέφερε: «Όλο το βράδυ το πέρασα μέσα στο αυτοκίνητο, όπως όλος ο κόσμος. Υπάρχει ανησυχία, το βράδυ πέρασε ομαλά μόνο τα ξημερώματα είχε κούνημα περίπου στα 5 Ρίχτερ».

Σχετικά με τον δεύτερο, τον μεσημεριανό σεισμό ανέφερε ο κ. Καρύδας: «Ειδικά ο μεσημεριανός σεισμός με φόβισε πιο πολύ από τον πρωινό. Το μεσημέρι ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο και ένιωθα ότι ήμουν μέσα στην θάλασσα, στα κύματα. Και είχε διάρκεια».

08:25 Συγκλονιστικά βίντεο από τη διάσωση δύο παιδιών

Δύο παιδάκια εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν ζωντανά μέσα από τα ερείπια στην Τουρκία, όπου οι διασώστες δίνουν τιτάνιο αγώνα για την ανεύρεση επιζώντων.

Δείτε τα βίντεο (Προσοχή σκληρές εικόνες)

08:06 Πλησιάζουν τους 5.000 οι νεκροί

Δυστυχώς, κάθε ώρα που περνάει η «μαύρη» λίστα ολοένα και μεγαλώνει, με τον τραγικό απολογισμό να πλησιάζει τους 5.000 ανθρώπους, αν αθροιστούν οι θάνατοι από Τουρκία και Συρία.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

07:50 Το φως της ημέρας αποκάλυψε δραματικές εικόνες

Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την τραγωδία που βιώνει η γειτονική χώρα…

07:40 Σκηνές αποκάλυψης και φωνές αγωνίας στα συντρίμμια

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,5 Ρίχτερ, εξαφάνισαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην Τουρκία και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις συριακές κοινότητες που είχαν ήδη καταστραφεί από πάνω από μια δεκαετία πολέμου.

Την Τρίτη (7/2), κάτω από ένα σωρό ερείπια στη νότια τουρκική επαρχία Χατάι, ακούστηκε η φωνή μιας γυναίκας που καλούσε σε βοήθεια. Κλαίγοντας στη βροχή, ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Ντενίζ έσφιξε τα χέρια του από απόγνωση.

«Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Είμαστε συντετριμμένοι, Θεέ μου… Φωνάζουν. Λένε «Σώστε μας», αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν υπάρχει κανείς από το πρωί».

07:22 «Ερείπια, εγκλωβισμένοι και απόγνωση» – Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα στην Τουρκία

Ο Νίκος Καρύδας, βοηθός προπονητή της ομάδας Γκαζιαντέπ, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί την δεύτερη μέρα του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και την Συρία.

Όπως είπε ο κ. Καρύδας: «Όλο το βράδυ το πέρασα μέσα στο αυτοκίνητο, όπως όλος ο κόσμος. Υπάρχει ανησυχία, το βράδυ πέρασε ομαλά μόνο τα ξημερώματα είχε κούνημα περίπου στα 5 Ρίχτερ».

06:55 Λέκκας από Τουρκία: Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, που βρίσκεται στην Τουρκία, μαζί με την ελληνική αποστολή βοήθειας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.

Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ  ΕΔΩ

06:31 Ηχητικό μήνυμα από τα συντρίμμια ξενοδοχείου

Ομάδα βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών καθώς και φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, απ’ όπου έστειλαν ηχητικό μήνυμα, ζητώντας βοήθεια.

Το ξενοδοχείο κατέρρευσε εντελώς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

06:10 Νέος ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

05:22 Τουλάχιστον 4.365 νεκροί

Τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 15.834 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία.

04:33 Βοήθεια από τη Νότια Κορέα

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

01:55 Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν στην επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο πρόεδρο και επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδών πρώτης ανάγκης.

01:41 Θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός

Στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο κάτω ή κοντά στου 0 βαθμούς ενώ κατά τόπους κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους -10 βαθμούς και το κρύο αναμένεται τσουχτερό.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε ο μετεωρολόγος δρ. Ορχάν Σεν μιλώντας στο CNN Turk υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας για όσους είναι τραυματισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

01:31 Στους 3.823 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί στην Τουρκία είναι  2.379 και 14.483 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, 7.840 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται σε 4.748.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.444, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

01:24 Δημοσιογράφος περιγράφει πώς βίωσε το «χάος» που ακολούθησε τον σεισμό

«Άλλοι έκλαιγαν για τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο, άλλοι έβγαιναν από τα συντρίμμια χωρίς να μπορούν να πιστέψουν ότι είναι ζωντανοί, άλλοι προσεύχονταν σιωπηλά, με δάκρυα στα μάτια. Παντού γύρω μου επικρατούσε ένα χάος», είπε ο Μαχμούτ Μποζαρσλάν (Mahmut Bozarslan), δημοσιογράφος της VoA, ήταν στο σπίτι του στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή αυτή της Τουρκίας.

Χρειάστηκε δευτερόλεπτα, όπως λέει, για να πεταχτεί πάνω, να βγάλει στον δρόμο την οικογένειά του και να σπεύσει σε μια άλλη περιοχή, όπου είχε καταρρεύσει ένα κτίριο, από την οποία και μεταφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις εικόνες που αντίκρισε εκεί.

«Επικρατούσε χάος αμέσως μετά τον σεισμό. Όλοι όσοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονταν στον δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους καθώς είναι χειμώνας και κάνει κρύο. Όταν έφτασα στο συγκεκριμένο σημείο, είδα με τα μάτια μου καμιά 20ρια άτομα να βγαίνουν ζωντανά από τα συντρίμμια μέσα από την απόλυτη καταστροφή, τραυματίες να μεταφέρονται στα ασθενοφόρα και ανθρώπους να τρέχουν δεξιά κι αριστερά αναζητώντας συγγενικά τους πρόσωπα», αφηγήθηκε ο Μαχμούτ.

Ο ίδιος ήταν από τους τυχερούς, αφού το σπίτι του, ένα διώροφο κοντά σ’ ένα χωριό της περιοχής, άντεξε τα πολλά Ρίχτερ κι έμεινε όρθιο. «Ήμουν στο σπίτι μου. Ήμουν ξύπνιος, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα κι όταν άρχισε η γη να σείεται πήρα την οικογένειά μου και βγήκαμε όλοι αμέσως έξω. Το σπίτι μου είναι διώροφο, δεν ζω σε διαμέρισμα, ούτε σε κάποιο μεγάλο κτίριο. Παρόλο που δεν είναι ψηλό κτίριο, σείστηκε συθέμελα, ενώ τα κτίρια που δεν άντεξαν ήταν κυρίως αυτά με τους πολλούς ορόφους», είπε ακόμα.

01:10 Δραματική εκτίμηση για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία από τον ΠΟΥ

Οχταπλάσιος θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της ισχυρής σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με όσα εκτιμάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),

00:56 Ντοκουμέντο σοκ – Δημοσιογράφος βοηθάει μητέρα με το παιδί της

Το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μαλάτια όταν έγινε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός το μεσημέρι.

«Σεισμός. Γίνεται σεισμός».

Μετά το πρώτο σοκ, ο Τούρκος δημοσιογράφος περιέγραψε σε απευθείας σύνδεση.

«Καθώς κάναμε ρεπορτάζ στα ερείπια για τις διασώσεις έγινε δυνατός σεισμός. Ο κρότος ήταν τρομακτικός. Βλέπετε εδώ το κτίριο που γκρεμίστηκε, ισοπεδώθηκε. Υπάρχει πολλή σκόνη. Ένας κάτοικος έρχεται, είναι καλυμμένος από σκόνη».

Στο σημείο διακρίνεται μια μητέρα με τα παιδιά της.

«Μια μητέρα προσπαθεί να σωθεί με τα παιδιά της…».

Ο δημοσιογράφος βεβαιώθηκε ότι η μητέρα και τα παιδιά είναι καλά και συνέχισε το ρεπορτάζ στα ερείπια.

00:41 Εθνικό πένθος μέχρι την Κυριακή στην Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε εθνικό πένθος μίας εβδομάδας για τα χιλιάδες θύματα από τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου επισυνάπτεται και σχετικό έγγραφο, οι σημαίες στη χώρα αλλά και στις πρεσβείες και στα προξενεία στο εξωτερικό θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής (12/2).

00:29 Στους 2.379 οι νεκροί στην Τουρκία

Κάθε ώρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της χώρας Φουάτ Οκτάι, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 2.379 και οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 14.483.

00:15 Ώρες αγωνίας στην Αλεξανδρέττα – Ισοπεδώθηκε εν μέρει το κρατικό νοσοκομείο

Ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς.Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα.

Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.

Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.

Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.

00:04 Η στιγμή που εντοπίζεται επιζώντας μετά από 18 ώρες στα χαλάσματα

Οι τιτάνιες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα χαλάσματα συνεχίζονται στην Τουρκία.

Μάλιστα συγκλονιστική είναι η στιγμή που αποτυπώνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το Anadolu και δείχνει τη στιγμή της διάσωσης ενός ατόμου που διασώθηκε μετά από 18 ώρες στα συντρίμμια εξαώροφης πολυκατοικίας στη Σανλιούρφα.

23:55 Χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο και αγωνιούν για τους ανθρώπους τους

Συγκλονίζουν οι εικόνες καθώς πέφτει η νύχτα στην Τουρκία αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι ακόμα και μικρά παιδιά αναζητούν ένα μέρος για να ζεσταθούν από το τσουχτερό κρύο ενώ άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά στα χαλάσματα αγωνιώντας για τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται στα χαλάσματα.

   

23:43 Ξεπερνά κάθε προσδοκία η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης

Κάθε προσδοκία ξεπερνά η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού, ειδών υγιεινής στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Τουρκία, Ελβίρα Κρίθαρη.

«Οι εθελοντές συνδράμουν για τις πληγείσες περιοχές (…) Τουλάχιστον 1.000 άτομα κάνουν αλυσίδα για την συγκέντρωση κιβωτίων αγαθών κάθε είδους. Το κρύο είναι τσουχτερό και δυσχεραίνει τη διαδικασία, όσο και τις επιχειρήσεις διάσωσης».

23:30 Αναβλήθηκαν οι αγώνες της Εφές και της Φενέρμπαχτσε στη Euroleague

Την αναβολή των αγώνων της Αναντολού Εφές με τη Ρεάλ Μαδρίτης και της Φενερμπαχτσέ με την Αρμάνι Μιλάνο για την 24η αγωνιστική ανακοίνωσε η Euroleague.

23:12 Στους 1.293 οι νεκροί στη Συρία

Τουλάχιστον 1.293 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών sτη Συρία (το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στη γειτονική Τουρκία), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

23:00 Στέλνουν διασώστες οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση επιζώντων από τον φονικό σεισμό όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, μία ομάδα με 79 άτομα προσωπικό θα μεταβεί στην Τουρκία «για να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης και να βοηθήσει όλους χρειάζονται βοήθεια και έχουν χτυπήσει ή εκτοπιστεί εξαιτίας του σεισμού».

Ακόμα σημείωσε πως οι υπηρεσίες βοήθειας των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο έχουν επικοινωνία με τους ομολόγους τους στην Τουρκία για πρόσθετη βοήθεια.

Μάλιστα όπως είπε ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί και στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

22:40 Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν

Σύμφωνα με ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Τζο Μπάιντεν και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του φονικού σεισμού καθώς και περαστικά στους τραυματίες.

22:20 Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Δραματικά αυξάνεται όσο περνάνε οι ώρες ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έφτασαν τους 2.316.

Παράλληλα 13.293 άνθρωποι είναι τραυματίες.

22:09 Βρέφος 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Συρία

Ένα κοριτσάκι μόλις 18 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού στην πόλη Αζάζ της βορειοδυτικής Συρίας, όμως αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Λίγα λεπτά αφότου ένας διασώστης απομάκρυνε το παιδάκι από τα χαλάσματα, κρατώντας το στοργικά στην αγκαλιά του, θείος του κοριτσιού έλεγε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ότι σκοτώθηκαν δύο από τα αδέρφια της μικρής Ραγκντάντ Ισμαήλ και η μητέρα της, η οποία ήταν έγκυος.

Καθισμένο σε μαξιλάρια κοντά σε μια ξυλόσομπα, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, το κοριτσάκι προσπαθούσε να φάει ένα κομμάτι ψωμί την ώρα που ο Άμπου Χουσάμ εξιστορούσε στο Reuters το δράμα της οικογένειας. «Ο πατέρας υπέστη μάλλον κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, η μικρή κόρη του είναι καλά. Η έγκυος γυναίκα του, η πεντάχρονη κόρη του και ο τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν», είπε ο θείος της μικρής Ραγκντάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα ερείπια του ίδιου κτιρίου διασώθηκαν επίσης μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Η οικογένεια Ισμαήλ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στην πόλη Μόρεκ εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται εδώ και μια δεκαετία στη Συρία. Είχε βρει καταφύγιο στην Αζάζ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

22:00 Αποκαλυπτικά βίντεο από την στιγμή του φονικού σεισμού

Τις στιγμές που ακολούθησαν από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ αποτυπώνουν ντοκουμέντα από τη στιγμή που γίνεται ο μετασεισμός άνω των 7 Ρίχτερ που ακολούθησε.

Σε ένα βίντεο διακρίνεται η στιγμή που γίνεται ο σεισμός κι ενώ ένας δημοσιογράφος μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση τουρκικού καναλιού.

Στο βάθος διακρίνονται οι διασώστες που ήταν πάνω στα ερείπια να σπεύδουν να απομακρυνθούν.

Μαζί τους, τρέχουν και πολίτες, απομακρύνονται από γειτονικά κτίρια, για να μην καταπλακωθούν.

Σε ένα άλλο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ο πανικός σε σύσκεψη στο υπουργείου Υποδομών. Προσπαθούν όλοι να καλυφθούν, ενώ η γη τρέμει.

21:53 Ο Μπάιντεν θα έχει επικοινωνία με τον Ερντογάν

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ η επικοινωνία θα γίνει «πολύ σύντομα».

21:43 Οι εικόνες αποκάλυψης σε Τουρκία και Συρία από drone

Βίντεο από drone αποτυπώνει την εικόνα καταστροφής στην Τουρκία και στη Συρία από drone.

Στο βίντεο φαίνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδωμένα με τους διασώστες να παλεύουν να εντοπίσουν επιζώντες.

21:35 Κοντά στους 1.000 οι νεκροί στη Συρία

Διαρκώς αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών τη Συρία καθώς πλέον έχει ανέβει στους 968.

Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, όπως το Χαλέπι και η Λατακία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 430 σύμφωνα με το aljazeera.com.

21:28 Στους 1.762 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και καταστροφών  οι νεκροί στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 1.762.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024