Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγιος Βαλεντίνος: Πόσο καλά ξέρετε τον Προστάτη των Ερωτευμένων;

Άγιος Βαλεντίνος: Πόσο καλά ξέρετε τον Προστάτη των Ερωτευμένων;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Άγιο Βαλεντίνο αλλά και τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να επιλέξετε για το ταίρι σας.

Η 14η Φεβρουαρίου πρόκειται για την ημέρα των ερωτευμένων, ημέρα που γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο και χαρίζουμε λουλούδια, γλυκά και κυρίως σοκολάτα στο άλλο μας «μισό» όλα για χάρη αυτού του Αγίου. Ποιος είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης άγιος και από πού προήλθαν αυτές οι παραδόσεις;

Τι λένε οι θρύλοι για τον Άγιο Βαλεντίνο;

Η ιστορία της γιορτής καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος ήταν από καιρό ένας μήνας αφιερωμένος στον ρομαντισμό και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, περιέχει ψήγματα τόσο της χριστιανικής όσο και της αρχαίας ρωμαϊκής παράδοσης.

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους με τα ονόματα «Valentine» ή «Velentinus», που μαρτύρησαν.

Ο θρύλος υποστηρίζει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που υπηρέτησε κατά τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β’ αποφάσισε ότι οι άγαμοι άνδρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους με γυναίκες και οικογένειες, απαγόρευσε το γάμο για τους νεαρούς άνδρες.

Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία του διατάγματος, αψήφησε τον Κλαύδιο και συνέχισε να κάνει κρυφά γάμους για νεαρούς εραστές. Όταν ανακαλύφθηκαν οι ενέργειες του Βαλεντίνου, ο Κλαύδιος διέταξε να τον θανατώσουν.

Άλλοι πάλι επιμένουν ότι ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος του Terni, ένας επίσκοπος, που ήταν ο πραγματικός συνονόματος της γιορτής. Και αυτός αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο Β’ έξω από τη Ρώμη.

Άλλες ιστορίες υποστηρίζουν ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει χριστιανούς να ξεφύγουν από σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά ξυλοκοπούνταν και βασανίζονταν.

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε στην πραγματικότητα τον πρώτο «βαλεντίνο» σε μια νεαρή κοπέλα που ερωτεύτηκε —πιθανώς την κόρη του δεσμοφύλακά του— που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του.

Πριν από το θάνατό του, λέγεται ότι της έγραψε ένα γράμμα με την υπογραφή «From your Valentine», μια έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Αν και η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι θολή, όλες οι ιστορίες μιλούν για μια συμπαθητική, ηρωική και – το πιο σημαντικό – ρομαντική φιγούρα. Μέχρι τον Μεσαίωνα, ίσως χάρη σε αυτή τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα γινόταν ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Από που προέρχεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για τον εορτασμό της επετείου του θανάτου ή της ταφής του Αγίου Βαλεντίνου – που πιθανώς συνέβη γύρω στο 270 μ.Χ. – άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία μπορεί να αποφάσισε να τοποθετήσει τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στα μέσα του Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια «εκχριστιανισμού» της ειδωλολατρικής γιορτής της Lupercalia.

Η Λουπερκάλια, που γιορτάζονταν στις αρχές Φεβρουαρίου ή στις 15 Φεβρουαρίου, ήταν μια γιορτή γονιμότητας αφιερωμένη στον Φαύνο (αντίστοιχος με τον θεό Πάνα), τον Ρωμαίο θεό της γεωργίας, καθώς και στους Ρωμαίους ιδρυτές Ρωμύλο και Ρέμο.

Για να ξεκινήσουν τους εορτασμούς, τα μέλη των Luperci, ενός τάγματος Ρωμαίων ιερέων, συγκεντρώνονταν σε μια ιερή σπηλιά όπου πιστεύεται ότι τα βρέφη Ρωμύλος και Ρέμος, οι ιδρυτές της Ρώμης, φροντίζονταν από μια λύκαινα.

Οι ιερείς θυσίαζαν έναν τράγο για τη γονιμότητα και έναν σκύλο για τον εξαγνισμό. Έπειτα έβγαζαν το δέρμα της κατσίκας σε λωρίδες, τις βουτούσαν στο αίμα της θυσίας και έβγαιναν στους δρόμους, αγγίζοντας τις γυναίκες και τα χωράφια με το δέρμα της κατσίκας.

Οι Ρωμαίες γυναίκες δέχονταν με χαρά το άγγιγμα με το δέρμα της κατσίκας επειδή πίστευαν ότι θα τις κάνει πιο γόνιμες το ερχόμενο έτος. Αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με το μύθο, όλες οι νεαρές γυναίκες της πόλης έβαζαν τα ονόματά τους σε ένα μεγάλο δοχείο.

Οι εργένηδες της πόλης διάλεγαν ο καθένας ένα όνομα και παντρεύονταν με την γυναίκα, της οποίας το όνομα είχαν επιλέξει.

Η σύγχρονη ημέρα των ερωτευμένων

Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας στους αγαπημένους μας, χαρίζοντάς τους δώρα καρδιάς.

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες επιλογές μέσα από την ατελείωτη ποικιλία του SHOPFLIX.GR σε δώρα, επιλέγοντας μέσα από δεκάδες κατηγορίες, όπως δώρα για εκείνη, για εκείνονγια tech lovers, για book lovers, για cook loversγια travel ή home lovers, ακόμη και για gaming lovers.

Θα παραλάβετε τα δώρα σας εύκολα και χωρίς κόπο στην πόρτα σας, στην ώρα τους, χάρη στην έγκαιρη και εγγυημένη παράδοση της πλατφόρμας, όπου κι αν βρίσκεστε στην χώρα.

Κάντε τις επιλογές και θα τα παραλάβετε όλα σε μία μόνο παράδοση, χάρη στην καινοτόμα υπηρεσία SHOPFLIX ME TH MIA.

Μην ξεχνάτε ότι επωφελείστε από τις χειμερινές εκπτώσεις και ότι με το SHOPFLIX.GR οι αγορές σας είναι πιο εύκολες από ποτέ, αφού μπορείτε να αγοράσετε ό,τι κι αν θέλετε με έως και 60 άτοκες δόσεις.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024