Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Μπλόκο στο Twitter εν μέσω οργής για τη διαχείριση της κρίσης

Σεισμός Τουρκία: Μπλόκο στο Twitter εν μέσω οργής για τη διαχείριση της κρίσης

Πάγια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στo Twitter εν μέσω αυξανόμενης κριτικής στο Διαδίκτυο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

«Δικτυακά δεδομένα πραγματικού χρόνου δείχνουν ότι το Twitter έχει υποστεί περιορισμούς στην Τουρκία» αναφέρει το απόγευμα της Τετάρτης η Netblocks, οργανισμός εποπτείας που παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

«Φίλτρα εφαρμόστηκαν σε μεγάλους παρόχους Διαδικτύου την ώρα που το κοινό βασίζεται στην υπηρεσία στον απόηχο μιας σειράς φονικών σεισμών».

Η πρόσβαση είναι αδύνατη μέσω των δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους, την TurkTelekom και την Turkcell, ενώ η πρόσβαση μέσω Vodafone είναι ακόμα διαθέσιμη αλλά αργή.

Το μπλόκο δεν έχει ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία είχε πάντως επιβάλει και παλαιότερα φραγή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, διαδηλώσεις και φυσικές καταστροφές.

Παράκαμψη μέσω VPN

Πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν ένωσαν τις φωνές τους με πολίτες που αντιδρούν στο μπλόκο.

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Twitter μέσω VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο), λογισμικό που αναδρομολογεί τις συνδέσεις μέσω διακομιστών σε άλλες χώρες.

«Είπα σε φίλους του χώρου να χρησιμοποιούν VPN για συντονισμό της συνεργασίας. Είναι τρελό […] η κυβέρνηση έκοψε τις επικοινωνίες μέσω κοινωνικών μέσων» έγραψε ο Κιλιντσάρογλου στο Twitter.

Δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε τον θυμό του: «Περιορίζοντας την πρόσβαση στο Twitter αυτή την ώρα εμποδίζεις ή καθυστερείς τη βοήθεια για τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να την έχουν. Σκοτώνεις ανθρώπους εσκεμμένα» έγραψε ο Άλι Γκουλ, δικηγόρος και ακτιβιστής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 9.o00 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην Τουρκία μετά τον σεισμό και σχεδόν 53.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024