Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το ρεπουμπλικανικό «κυνηγητό» του Χάντερ Μπάιντεν

ΗΠΑ: Το ρεπουμπλικανικό «κυνηγητό» του Χάντερ Μπάιντεν

Οι Ρεπουμπλικανοί πατούν «γκάζι» στις έρευνες για τον γιό του Τζο Μπάιντεν και, μέσω αυτού, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Είναι 52 ετών, δικηγόρος, επενδυτής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, εσχάτως και… ζωγράφος. Έχει υπάρξει στο παρελθόν λομπίστας, τραπεζίτης, αξιωματούχος της δημόσιας διοίκησης των ΗΠΑ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου κινεζικής επενδυτικής εταιρείας, καθώς και της Burisma Holdings: ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην προ πολέμου Ουκρανία, ιδιοκτησίας ολιγάρχη που βρισκόταν στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για διαφθορά.

Αυτό πάντως που προσδιορίζει περισσότερο τον Χάντερ Μπάϊντεν -πέρα την τραγική απώλεια της μητέρας και της αδελφής του σε τροχαίο και του αδελφού του από καρκίνο, δύο γάμους, πέντε παιδιά και τον εθισμό του στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ- είναι ότι έχει πατέρα τον Τζο Μπάιντεν και ότι σήμερα βρίσκεται στο «στόχαστρο» των Ρεπουμπλικανών.

Έχοντας σήμερα οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024, προωθούν μια σειρά από έρευνες που έχουν σε πρώτο πλάνο τον υιό Μπάιντεν και στο «κάδρο» τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι φορολογικές υποθέσεις του Χάντερ βρίσκονται ήδη υπό ομοσπονδιακή ποινική έρευνα από το 2018 και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να «σκάψουν» παραπάνω στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, κυρίως στην Ουκρανία και στην Κίνα, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ειδικά το θέμα της Ουκρανίας αποτελεί εμμονή του πρώην προέδρου και εκ νέου διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που είχε ασκήσει το 2019 στον Ουκρανό τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ζελένσκι για τη διενέργεια ερευνών -για διαφθορά στην Burisma Holdings με εμπλοκή των Μπάιντεν, καθώς και για τα περί ρωσικού «δακτύλου» στις προεδρικές εκλογές του 2016- οδήγησαν στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Τότε αθωώθηκε από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Τώρα, η περίπτωση του Χάντερ Μπάιντεν προσφέρεται για μια μεγάλη πολιτική ρεβάνς, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Το επίμαχο laptop

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Washinton Post ανέφερε ότι πράκτορες του FBI και του IRS (των ομοσπονδιακών φορολογικών αρχών των ΗΠΑ) έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για φοροδιαφυγή, καθώς και για  ψευδή δήλωση του Χάντερ ότι δεν ήταν εθισμένος στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά για την αγορά όπλου.

Εν προκειμένω η έκδοση κατηγορητηρίου στον -διορισμένο από τον Τραμπ- Γενικό Εισαγγελέα του Ντέλαγουερ: την πολιτεία που είναι η γενέτειρα και πρώην εκλογική περιφέρεια του Τζο Μπάιντεν.

Όμως αυτό που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί είναι να παρουσιάζουν τη σημερινή προεδρική οικογένεια των ΗΠΑ ως μια οιονεί… μαφιόζικη ομάδα.

«Πρόκειται για έρευνα σχετικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και γιατί είπε ψέματα στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη γνώση και τη συμμετοχή του στα επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειάς του», είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Νοέμβριο ο Τζέιμς Κόμερ, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Κεντάκι και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα μέλη της πιάνουν φουλ δουλειά από αυτή την εβδομάδα, με τις καταθέσεις τριών πρώην στελεχών του Twitter για αυτό που οι Ρεπουμπλικανοί καταγγέλλουν ως συγκάλυψη από τα συστημικά ΜΜΕ και social media του σκανδάλου Χάντερ.

Θεωρία, που ανατροφοδότησε ο ίδιος Έλον Μασκ μετά την σχετικά πρόσφατη εξαγορά του Twitter.

Η υπόθεση αφορά στον φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, που φέρεται ότι είχε δώσει για επισκευή τον Απρίλιο του 2019 σε ένα κατάστημα στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. Δεν εμφανίστηκε ωστόσο πότε για να το παραλάβει.

Αντί αυτού, αρχεία που λέγεται ότι προήλθαν από αυτόν τον υπολογιστή -ο οποίος βρίσκεται πλέον στα χέρια του FBI- άρχισαν να δημοσιεύονται παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2020 στην New York Post.

Επιστολές και ερωτήματα

Η φιλοτραμπική εφημερίδα υποστήριξε ότι το υλικό ήταν από αντίγραφο του σκληρού δίσκου που είχε κάνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, στο οποίο αποτάνθηκε ο Χάντερ.

«Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ενημέρωσε την Post για την ύπαρξη του σκληρού δίσκου», ανέφερε το δημοσίευμα, «και ο Ρούντι Τζουλιάνι», δικηγόρος του Τραμπ, «έδωσε στην εφημερίδα ένα αντίγραφο».

Έκτοτε το περιεχόμενο του laptop -επαγγελματικά email και προσωπικά μηνύματα, τραπεζικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή, φωτογραφίες, μέχρι και βίντεο του Χάντερ με κρακ και πόρνες- έγινε… φετίχ του στρατοπέδου Τραμπ, εν μέσω αμφιβολιών για τη γνησιότητα του υλικού.

Περίπου 50 βετεράνοι των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ συνυπέγραψαν αρχικά ανοιχτή επιστολή, κάνοντας λόγο για πιθανή νέα μόχλευση από τη Ρωσία.

Στην ίδια λογική τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναδημοσίευσαν τις πληροφορίες. Μέχρι που απέκτησαν πρόσβαση στο επίμαχο υλικό και, βάσει αναλύσεων ειδικών, κατέληξαν σχεδόν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι το υλικό του υπολογιστή δεν είχε κατασκευαστεί ή αλλοιωθεί.

Παρέμενε ωστόσο άγνωστο εάν ανήκε πράγματι στον Χάντερ.

Το ήδη επίμαχο θέμα πήρε νέα τροπή μόλις πριν από λίγα 24ωρα, όταν οι δικηγόροι του Χάντερ Μπάιντεν έστειλαν  επιστολές σε πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Ζήτησαν ποινικές έρευνες σε βάρος του Τζουλιάνι, του Μπάνον, του ιδιοκτήτη του καταστήματος επισκευής υπολογιστών και άλλων, που απέκτησαν παρανόμως πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του πελάτη τους και τα διένειμαν σε ΜΜΕ.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως μια νέα, επιθετική στρατηγική από πλευράς του υιού Μπάιντεν, ενόψει των ερευνών των Ρεπουμπλικανών σε βάρος του.

Προκάλεσε όμως μέγα σάλο, καθώς με τις επιστολές οι δικηγόροι του Χάντερ Μπάιντεν φάνηκε να παραδέχονται ότι ορισμένα από τα δημοσιοποιημένα δεδομένα είναι προσωπικά στοιχεία του πελάτη τους.

Μέρος του υλικού, ανέφεραν, μπορεί να έχει παραποιηθεί.  Αποφεύγουν πάντως να αναφερθούν στο εάν ο Χάντερ όντως άφησε τον φορητό υπολογιστή του για επισκευή.

Σκηνικό πόλωσης

Καθώς τα φιλορεπουμπλικανικά ΜΜΕ έκαναν «πάρτι» κάνοντας λόγο για επίσημη παραδοχή για την κυριότητα του υπολογιστή, οι δικηγόροι του υιού Μπάιντεν το διέψευσαν.

Επικαλούμενος τον τότε εθισμό του στα ναρκωτικά, ο ίδιος ο Χάντερ επιμένει ότι δεν είναι σίγουρος αν ο φορητός υπολογιστής είναι δικός του και ότι δεν θυμάται να τον πήγε για επισκευή.

Την ίδια περίοδο, είχε επίσης ξεχάσει ένα φορητό υπολογιστή σε χώρο του Κιθ Άμπλοου, ενός ψυχιάτρου με έδρα τη Μασαχουσέτη, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον Ρότζερ Στόουν.

Μια από τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των Ρεπουμπλικανών, λομπίστα, πρώην σύμβουλο και φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, καταδικασθέντα για συνέργεια στη ρωσική ανάμιξη κατά τις εκλογές του 2016 και τελικά ελεύθερο με την απονομή χάρης από τον Τραμπ.

Αυτός ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε έφοδο στο γραφείο του Άμπλοου και τελικά επιστράφηκε στον Χάντερ.

Η θέση των υποστηρικτών του είναι ότι υλικό από αυτόν τον υπολογιστή μπορεί να χρησιμοποιήθηκε παραποιημένο στις μετέπειτα δημοσιοποιήσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τυχόν μελλοντική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα επικεντρωθεί στον Χάντερ Μπάιντεν.

Οι δε Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο επικρίνουν τους Ρεπουμπλικανούς για απόπειρα αποσιώπησης μιας άλλης υπόθεσης που ενέχει στοιχεία σύγκρουσης συμφερόντων.

Αφορά στην επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας στην εταιρεία  Affinity Partners που ίδρυσε ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, έξι μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Αν μη τι άλλο, οι επόμενοι μήνες στις ΗΠΑ προβλέπονται… ταραχώδεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024