Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Στο Παρίσι έφθασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Δήλωση στήριξης στην Ουκρανία από Μακρόν και Σολτς

Γαλλία: Στο Παρίσι έφθασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Δήλωση στήριξης στην Ουκρανία από Μακρόν και Σολτς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «θα είμαστε επίσης εκεί, για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες θα τιμωρηθούν».

Στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης το βρετανικό αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την Βρετανία στην Γαλλία.

Τον Ουκρανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος υπουργός αναχώρησαν με προορισμό το προεδρικό μέγαρο, όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε νωρίτερα στο Παρίσι και βρίσκεται ήδη στο Ελιζέ.

«Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε απόψε εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο είναι ένα μέρος που γνωρίζετε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν προλογίζοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο υποδέχτηκε το 2019, όταν ήταν υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να νικήσει»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, επίσης, ότι θέλει «να συνοδεύσει την Ουκρανία στη νίκη και την ειρήνη (…) Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να νικήσει», είπε.

Και προσέθεσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτό που διαδραματίζεται στην Ουκρανία αφορά το μέλλον της Ευρώπης».

«Υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Ουκρανίας», συνέχισε, ενώ εξήρε «το θάρρος και τη διαύγεια» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα είμαστε επίσης εκεί για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες θα τιμωρηθούν», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαιρέτισε την παρουσία του Ζελένσκι στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αύριο, Πέμπτη, οι τρεις ηγέτες θα μεταβούν στις Βρυξέλλες.

Θα ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη ο Ζελένσκι

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων θα βρεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη.

Το Κίεβο υπέβαλε, άλλωστε, ανάλογο αίτημα προς το Λονδίνο, με τον Ουκρανό πρόεδρο να λέει χαρακτηριστικά, «δώστε μας τα φτερά της νίκης» και τη βρετανική πλευρά να δηλώνει ότι «μακροπρόθεσμα» αυτό θα ήταν εφικτό.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τη στάση του στο ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι «σε τελική ανάλυση, είναι αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία».

Εκτίμησε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει «πραγματικά αλλάξει» από την εποχή που δήλωνε ότι «δεν θα πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία», κάτι που είχε προκαλέσει έντονη δυσφορία στο Κίεβο.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024