Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πασχάλης Τσαρούχας: Οφείλουμε να αντιδράσουμε για το δίκιο των παιδιών μας

Πασχάλης Τσαρούχας: Οφείλουμε να αντιδράσουμε για το δίκιο των παιδιών μας

Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστώντας στη δραματική σειρά του Mega «Η Γη της Ελιάς» μιλά για τον ρόλο του, την τηλεόραση, το κίνημα του metoo και τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών στο νέο ΠΔ.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας ανήκει στην κατηγορία των καλλιτεχνών που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τα πιστεύω του. Του αρέσει να πειραματίζεται σε ποικίλες διαδρομές των τεχνών από την υποκριτική, μέχρι τη μουσική, το τραγούδι, τη συγγραφή παιδικών βιβλιών. Παράλληλα έχει ενεργή συνδικαλιστική δράση όντας πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ ενώ η πολιτική είναι ένας τομέας που τον ενδιαφέρει έντονα. Τον συναντήσαμε ανάμεσα στα γυρίσματα της καθημερινής σειράς του Μega αλλά και της ενεργής συμμετοχής του στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αντιδρώντας στο ΠΔ της κυβέρνησης.

Μίληστε μας για τη συνεργασία σας στη δραματική σειρά του Mega «Η Γη της Ελιάς»

Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι αυτός του Στάθη. Ένας ρόλος που έχει κάνει μια διαδρομή και αυτή την στιγμή παρακολουθούμε τη σχέση του με την Ιουλία. Το πού και πώς θα καταλήξει, αλήθεια δεν ξέρω. Πώς θα διαμορφωθεί η σχέση τους και πόσο θα αντέξουν αυτοί οι ήρωες. Ο Στάθης είναι ένας άνθρωπος καθημερινός, καλός, χωρίς κακίες, προσπαθεί να βοηθάει. Βέβαια έχει και αυτός τα κολλήματα του, τις εμμονές του. Ένας θετικός χαρακτήρας. Επίσης, μου αρέσει πολύ η σχέση που έχει με τα παιδιά του και πώς έχουμε αναδείξει αυτήν την πτυχή του. Ο Αντρέας Γεωργίου είναι έμπειρος, έχει ένα δικό του τρόπο. Πολλές φορές είναι επίμονος και καλά κάνει, γιατί έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του τι ακριβώς αναζητά. Έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία. Την Βάνα Δημητρίου δεν την έχω συναντήσει ποτέ, μιλάμε στο τηλέφωνο, είμαστε δυο γνωστοί – άγνωστοι, έχουμε όμως μια πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Θα έλεγα είναι «μαστόρισσα» και ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της.

Ποιο είναι το στοιχείο της σειράς που έχει κάνει το τηλεοπτικό κοινό να την αγαπήσει και ξεχωρίσει;

Δεν το ξέρω ακριβώς. Ίσως ο τόπος της Μάνης. Ξεκινήσαμε με βεντέτες, οι οποίες δεν υπάρχουν πια στις ιστορίες μας, έχει πολύ πυκνή πλοκή και αλλαγή καταστάσεων, δεν σε αφήνει να βαρεθείς, συνέχεια συμβαίνουν καινούργια πράγματα. Νομίζω πώς αυτό που ζητούν οι τηλεθεατές για τη συγκεκριμένη ζώνη είναι να παρακολουθήσουν μια σειρά που θα τους χαλαρώσει στο τέλος της μέρας τους.

Η επιστροφή μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση πώς σας φαίνεται;

Τα πράγματα κάνουν κύκλους, αυτό θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς. Είχαμε περάσει μεγάλη ξηρασία. Είναι πολύ θετικό που ο κόσμος ανταποκρίνεται και αυτό είναι πολύ καλό για τον κλάδο μας, γιατί έχουν δουλειά οι συνάδελφοι, οι τεχνικοί, οι μουσικοί, οι πάντες. Νομίζω ότι επιστρέψαμε σε μια φάση κανονικότητας.

Πώς σας βρήκε η περίοδος της καλλιτεχνικής εσωστρέφειας, λόγω της πανδημίας;

Δεν ήταν απλά εσωστρέφεια ήταν καταστροφή. Ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος. Τι μπορείς να πεις όταν 3 χρόνια δεν πληρωνόμασταν και δεν είχαμε δουλειά; Ωστόσο, είχαμε χρόνο να σκεφτούμε αρκετά, ήρθαμε κοντά ο ένας με τον άλλον, ανταλλάξαμε απόψεις. Επίσης ήρθε το metoo που έπρεπε να ανταποκριθούμε συνολικά ως Σωματείο και θεωρώ ότι πλέον διαμορφώνεται μια άλλη συνθήκη στον χώρο μας.

Πώς αντέδρασε το Σωματείο στις καταγγελίες;

Λειτουργήσαμε βάσει του εσωτερικού κανονισμού και του καταστατικού του Σωματείου. Είχαμε να αποφασίσουμε για κάποιες υποθέσεις όσον αφορά καθαρά στο εργασιακό κομμάτι και τις συνεργασίες για συναδελφική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων και σε αυτό ανταποκριθήκαμε. Όσον αφορά στα ζητήματα που είχαν άλλη έκταση στη δικαιοσύνη, αυτά δεν ήταν πρωτοβουλία του Σωματείου. Οι υποθέσεις πήγαν στη δικαιοσύνη κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, (λάβαμε ειδοποίηση λέγοντας μας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την εισαγγελία οτιδήποτε αφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα). Και αυτό κάναμε και νομίζω ότι τα πήγαμε καλά, τιμώντας την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας. Το πειθαρχικό που είμαι πρόεδρος δεν αποφάσιζε, αλλά πρότεινε στη ΓΣ και εκείνη έπαιρνε την απόφαση.

Είστε ικανοποιημένος με την εξέλιξη που πήραν οι υποθέσεις;

Όσον αφορά στη δικαστική έκβαση είναι πέρα από τη δική μας αρμοδιότητα και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Σχετικά με κάποιες αποφάσεις, όχι δεν είμαι ευχαριστημένος, αλλά αυτές είναι σύνθετες καταστάσεις. Για παράδειγμα στη δίκη του Λιγνάδη, που είχαμε μια ποινή 12 ετούς φυλάκισης με αναστολή της απόφασης για μετά το εφετείο, βγήκαν τα ΜΜΕ και είπαν πως  ο Λιγνάδης αθωώθηκε. Πώς να είμαι ευχαριστημένος; Την ίδια αντίδραση θα είχα βέβαια και σε μια αντίστοιχη απόφαση για έναν άλλον άνθρωπο. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον Λιγνάδη. Απλά βλέπω μια κατεύθυνση και μια πρόθεση να προστατευθούν πρόσωπα. Και δεν μου αρέσει αυτό.

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις των συναδέλφων σας για το Προεδρικό Διάταγμα;

Έχουν απόλυτο δίκιο. Μέχρι το 2003 υπαγόμασταν στην τεχνολογική εκπαίδευση, όπου το πτυχίο μας αναγνωρίζονταν ως τριτοβάθμιας και ξαφνικά μας πετούν στο πουθενά. Είμαστε κοντά στον αγώνα των σπουδαστών και μαζί τους και κοντά τους, γιατί έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά αφορά και εμάς τους μεγαλύτερους. Εγώ δεν φιλοδόξησα ποτέ να δουλέψω στο δημόσιο για να μου χρειάζεται μισθολογικά η αναγνώριση του πτυχίου μου αλλά είναι και ηθικό το ζήτημα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε Υπουργός ή Γραμματέας να ακυρώνει τον αγώνα και τις σπουδές μας. Η μη αναγνώριση των πτυχίων μας αυτόματα σημαίνει απόκλιση από την εξέλιξη των σπουδών μας. Μας εκδικούνται ξεκάθαρα, προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο για κολλέγια, που θα παρέχουν 4ετη φοίτηση και πτυχία. Ζητάμε 60 χρόνια, τη δημιουργία ακαδημίας παραστατικών τεχνών στα πρότυπα της ΑΣΚΤ και δεν το κάνουν. Τι είμαστε οι κλόουν του παιδικού πάρτι, όταν τον θέλουμε τον φωνάζουμε και όταν δεν τον θέλουμε τον πετάμε; Είναι άδικο.

Θεωρείτε θα δικαιωθεί όλος αυτός ο αγώνας που έχει ξεκινήσει; Θα υπάρξει αλλαγή;

Οφείλει να υπάρξει. Είναι τόσο προφανές και καταφανές άδικο που δεν το θέλει και ο Θεός. Εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε για το δίκιο των παιδιών μας, που απλά ζητούν να γίνουν καλύτεροι. Τι πολιτεία είναι αυτή που τους το στερεί;

Συμμετείχατε στην βραβευμένη ελληνική ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές»

Ναι, πρόκειται για μια ταινία low budget, που έγινε σε μια πολύ δύσκολη εποχή λόγω κορονοϊού, με πολύ αγάπη, με φιλότιμο, καλογυρισμένη και καλοπαιγμένη. Και η θεματολογία της αφορά τον κόσμο μέσα στην πραγματικότητα της Ελλάδας.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια σας;

Θα συμμετέχω σε μια ακόμη ταινία την «Μονοκατοικία» του Ιωακείμ Μυλωνά, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μητσοτάκη. Μια αρκετά σκληρή ταινία για την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα ετοιμάζω ένα δίσκο, στον οποίο γράφω την μουσική και μπορεί να τραγουδήσω.

Όνειρα για το μέλλον;

Θέλω να συνεχίσω να είμαι χαρούμενος και δημιουργικός. Δεν έχω συγκεκριμένο στόχο, αλλά έναν ευρύ στόχο να είμαι εγώ και οι άνθρωποι που είναι γύρω μου χαρούμενοι.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024