Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης για Τουρκία: Στις στιγμές της κρίσης, βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη

Μητσοτάκης για Τουρκία: Στις στιγμές της κρίσης, βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και την παροχή βοήθειας από τη χώρα μας.

Συνέντευξη στην εκπομπή του CNN «Connect the Worl» έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και την παροχή βοήθειας από τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «στις στιγμές της κρίσης, βάζουμε τις διαφορές μας στην άκρη».

Δείτε το βίντεο: 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Τουρκίας για παροχή βοήθειας, καθώς έχει σημαντική εμπειρία σε μεγάλους σεισμούς.

Σε ερώτηση του CNN για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών στην πόλη Χατάι, όπου βιώνει ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους καταστροφικούς σεισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες μετά τον διπλό σεισμό στην περιοχή, «αλλά συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές» σε ό,τι χρειαστεί.

«Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «πρώτη προτεραιτότητα είναι να σωθούν εγκλωβισμένοι πολίτες» και μετά να δοθούν λύσεις για την στέγαση και σίτισή τους και, τελικά, για την ανοικοιδόμηση των πόλεων που επλήγησαν από τον διπλό φοινικό σεισμό.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η βοήθεια για την Συρία

«Ο σεισμός, να επισημάνω, επηρέασε και την Συρία, όπου εκεί οι συνθήκες είναι πολύ πιο περίπλοκες, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για βοήθεια μέσω διεθνών Οργανισμών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ανέφερε στο CNN ότι ο ίδιος θα θέσσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της παροχής βοήθειας προς την Συρία.

Η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου, στη συνέχεια, ρώτησε τον πρωθυπουργό αν πιστεύει πως η όποια διεθνής βοήθεια προς την Συρία θα φτάσει πράγματι στον προορισμό της, εξαιτίας του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ένιωθα ασφαλής αν δεν υπάρξει διεθνής παρέμβαση».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα ζητούσε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Συρία εξαιτίας των φονικών σεισμών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «χρειαζόμαστε διεθνή απάντηση, για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα.

Το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις του CNN σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε – μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα – με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως και το 1999 «βοηθήσαμε η μία χώρα την άλλη» μετά τους ισχυρούς σεισμούς που είχαν σημειωθεί σε Ελλάδα και Τουρκία με διαφορά λίγων ημερών.

«Προσωρινά βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «ως λαοί δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024