Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός Τουρκία: Εκατομμύρια οι άστεγοι – Στήνονται άρον άρον καταυλισμοί λόγω κακοκαιρίας

Σεισμός Τουρκία: Εκατομμύρια οι άστεγοι – Στήνονται άρον άρον καταυλισμοί λόγω κακοκαιρίας

Οι νεκροί χωρίς τάφο, τα ουρλιαχτά των παγιδευμένων και ο φόβος των αστέγων

Ήταν 04.17 όταν ο Ερντέμ πετάχτηκε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Γκαζαντέπ στη νότια Τουρκία από τον χειρότερο σεισμό που έχει ζήσει στη ζωή του.

«Ποτέ μου δεν έχω ξαναπεράσει κάτι τέτοιο στα 40 μου χρόνια», λέει ο ίδιος στο BBC. «Το κούνημα ήταν τρεις φορές χειρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη φορά».

Στα Άδανα, 209 χιλιόμετρα δυτικά, η Νιλοφέρ πίστευε ότι θα πέθαινε μαζί με την οικογένεια της. «Κουνιόμασταν ασταμάτητα για πάνω από ένα λεπτό», αναφέρει. «Είπα στους δικούς μου, είναι σεισμός, ας πεθάνουμε όλοι μαζί, στο ίδιο μέρος… Ήταν το μόνο που πέρασε στο μυαλό μου», προσθέτει.

Νεκροί χωρίς τάφο

Ο Ερντέμ και η Νιλοφέρ ξεγέλεσαν το θάνατο, αλλά δεν έχουν πλέον σπίτια για να επιστρέψουν. Τους στοιχειώνουν ακόμα τα ουρλιαχτά των παγιδευμένων στα συντρίμμια, που έσπευσαν να βοηθήσουν με γυμνά χέρια.

Δεν ξέρουν ακόμα ότι οι νεκροί συμπατριώτες τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2.300 άτομα, ένα νούμερο που εκτιμάται ότι θα ανέβει δραματικά όταν θα καταστεί δυνατόν να υπολογιστούν κατά προσέγγιση οι νεκροί χωρίς τάφο.

«Μετακινούσαμε μπάζα και τους τραβούσαμε όπως μπορούσαμε έξω μέχρι που ήρθαν τα συνεργεία και ανέλαβαν. Τα ουρλιαχτά όμως δεν σταμάτησαν» λέει εκείνος.

Δίπλα του ο Μουχιτίν, που από τον πρώτο τρομερό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ έχασε την αδελφή του και τα τρία παιδιά της, τον γαμπρό του και τους γονείς του.

Η σεισμική δόνηση των 7.7 Ρίχτερ που ακολούθησε απλά κατέρρευσε ότι είχε μείνει όρθιο από το πρώτο χτύπημα και χειροτέρευσε άπειρα τη κατάσταση.

Χιλιάδες άστεγοι

«Κάνει πολύ κρύο, χιονίζει τις τελευταίες ώρες», λέει ο Οζγκούλ από τη Μαλάτια. «Όλοι είναι έξω στους δρόμους και είναι συγχυσμένοι γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και που να πάνε», εξηγεί.

Αυτή τη στιγμή οι αρχές της Τουρκίας και της Συρίας δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τον αριθμό των αστέγων. Πιστεύουν ότι οι παγιδευμένοι στα συντρίμμια ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, ενώ ο αριθμός των αστέγων θα φτάσει να είναι χιλιάδες άτομα.

Για το λόγο αυτό από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να δοθεί εντολή για την δημιουργία καταυλισμών στα σημεία της μεγάλης καταστροφής.

Παράλληλα θα επιχειρηθεί να βρεθούν χώροι προκειμένου να στεγαστούν οι άνθρωποι, που έχουν έμειναν χωρίς σπίτι από τη μία στιγμή στην άλλη

Την κατάσταση προβλέπεται να περιπλέξει η κακοκαιρία, που αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της νότιας Τουρκίας  μέσα στις επόμενες ώρες και από έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Για ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία προειδοποιούν οι ειδικοί. «Τα νέα είναι τρομερά και απογοητευτικά. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να συνδράμουμε αυτούς που τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Περιμένουμε κι άλλες απώλειες.

Δεκάδες κτίρια είναι έτοιμα να πέσουν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία η φθορά τους από τις βομβιστικές επιθέσεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Δεκάδες χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», δήλωσε ο δρ. Κάουλα Σαουάν της ιατρικής ομάδας UOSSM.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024