Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Χριστουδουλίδης και Μαυρογιάννης σε θέση μάχης για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο

Κύπρος: Χριστουδουλίδης και Μαυρογιάννης σε θέση μάχης για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πρόβλεψη και τερμάτισε πρώτος, αλλά με τη διαφορά να περιορίζεται στις 2,5 μονάδες, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για πολλούς ήταν κατά μία έννοια ο νικητής του α' γύρου. Ο δεύτερος, είναι μία νέα αναμέτρηση, με τη μάχη να δίνεται από την αρχή.

Ο λαός μίλησε και η απόφαση του είναι σεβαστή. Νίκος Χριστοδουλίδης (32,04% – ανεξάρτητος με τη στήριξη ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΚΣ ΕΔΕΚ, κα) και Ανδρέας Μαυρογιάννης (29,59% – ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ) είναι αυτοί που θα δώσουν την μάχη για την θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή.

Και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μένει εκτός (26,11% – υποψήφιος με το χρίσμα του ΔΗΣΥ). Και το ΔΗΣΥ να αποκλείεται – επισήμως – για πρώτη φορά από τη δεύτερη Κυριακή.

Σε μία προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε επί της ουσίας πριν ακόμα από τον Δεκέμβριο του 2021 οπότε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κράτησε πάνω από 14 μήνες, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές.

Κυρίως οι μάχες που δόθηκαν στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου Χριστοδουλίδη – Νεοφύτου. Του στενού συνεργάτη, κυβερνητικού εκπροσώπου, υπουργού Εξωτερικών και «πολιτικού παιδιού» του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη από τη μία και του διαδόχου του στο κόμμα, που υπήρξε το στήριγμα του στη Βουλή για την υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης, από την άλλη.

Ο Χριστοδουλίδης υπήρξε από την αρχή το απόλυτο φαβορί των δημοσκοπήσεων. Ξεκινώντας με διαφορά 20 μονάδες από το δεύτερο και φτάνοντας στις τελευταίες μετρήσεις, που είχε «ξεφουσκώσει» το φαινόμενο, να μην πέφτει κάτω από τις οκτώ μονάδες.

Με τα αποτελέσματα 100% καταμετρημένα, ο Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πρόβλεψη και τερμάτισε πρώτος, αλλά με τη διαφορά να περιορίζεται στις 2,5 μονάδες διέψευσε το χάσμα στη διαφορά. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για πολλούς έκανε την έκπληξη και ήταν κατά μία έννοια ο νικητής του πρώτου γύρου.

Ο δεύτερος γύρος είναι μία νέα εκλογική αναμέτρηση, με τη μάχη να δίνεται από την αρχή.

Ο Χριστοδουλίδης ψάχνει δεξιά

Την επόμενη μέρα ξεκινά η αναζήτηση των συμμαχιών για το δεύτερο γύρο, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι ο ΔΗΣΥ θα συμπαραταχθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Χριστοδουλίδης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών θα είναι το φαβορί και του δεύτερου γύρου.

Δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει «την πολύ μεγάλη ευθύνη». Όπως είπε «σήμερα νίκησε η Δημοκρατία, νίκησε η συλλογικότητα. Παραμένω πιστός στη θέση μου για μια διακυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με αξιοποίηση των πιο ικανών από όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς χώρους . Δεν αποκλείουμε κανένα. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή».

Θα αναζητήσει τη συνεργασία με το ΔΗΣΥ, που είναι, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, ο φυσικός του χώρος, ωστόσο κοιτάζει και στις δυνάμεις του εθνικισμού, αφού δεν έχει αποκλείσει συνεργασία και με την άκρα δεξιά, το ΕΛΑΜ.

Το ΕΛΑΜ που έδειξε ότι παγιώνει ποσοστά στο 6% και να αυξάνει τις ψήφους του σε απόλυτο αριθμό από το 2018. Όντας πλέον η τέταρτη πολιτική δύναμη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό σε μία περίοδο που το Κυπριακό μπαίνει σε μία από τις πλέον κρίσιμες φάσεις του. Ανησυχητικό και ότι οι ψηφοφόροι του – σύμφωνα με το ΡΙΚ – ανήκουν στις νεαρές ηλικίες από 18-24 ετών.

Ο Αβέρωφ θα συμβιβαστεί για να συνεργαστεί

«Μην με συγχύζετε με άλλους» ήταν η απάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ρωτήθηκε αν ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει Χριστοδουλίδη, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση θα παρθεί από τα κομματικά όργανα. Ένα καρφί στον Χριστοδουλίδη που θεωρείται αποστάτης.

«Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε έναν αγώνα σε αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Πήραμε περισσότερες ψήφους από ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές» τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις «για την επόμενη ημέρα είναι συλλογικές, ο ΔΗΣΥ είναι ενα κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες».

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις αναμένεται να παίξει ο απερχόμενος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος για πολλούς έχει ήδη αποφασίσει να στρέψει το ΔΗΣΥ προς τον Χριστοδουλίδη. Με νέα σύσκεψη Αναταστιάδη – ΔΗΣΥ να αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.

Με τον Αβέρωφ να έχει χάσει τη μάχη των εκλογών γιατί επωμίστηκε τη φθορά της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη, που άφησε ανέπαφο το Χριστοδουλίδη. Ενώ όπως υπογράμμισαν στελέχη του ΔΗΣΥ κατάφερε να κρατήσει τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών παρά την «αποστασία» και την αιμορραγία ψηφοφόρων που έφερε η ανεξαρτητοποίηση Χριστοδουλίδη.

Για την πλειοψηφία η στήριξη Χριστοδουλίδη από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος θα μπει ξανά στο παιχνίδι και στην κυβέρνηση – εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή στο δεύτερο γύρο – πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ακόμα και αν κατά την προεκλογική περίοδο και στην εμφύλια διαμάχη των δύο υποψηφίων η σύγκρουση έφτασε αρκετές φορές στα άκρα.

Ο Μαυρογιάννης θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επίσης συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, απέδειξε ότι είναι ικανός να κάνει την έκπληξη.

Ήδη στο πλευρό του στέκονται προοδευτικοί τουρκοκύπριοι σημειώνοντας ότι είναι η υποψηφιότητα που μπορεί να κάνει μία νέα αρχή στην διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σημαντικό στοιχείο ότι σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένης και της στήριξης του ΑΚΕΛ, ο Μαυρογιάννης πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από πρόσφυγες σε σύγκριση με τους δύο ανθυποψηφίους του.

Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο Μαυρογιάννης είναι η επιλογή μίας ευρείας γκάμας ψηφοφόρων, που πλέον δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που έχουν αλλάξει θέσεις στο Κυπριακό και έχουν προσχωρήσει σε πιο σκληρές γραμμές.

Ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως οπαδός των υποχωρήσεων ή πρόθυμος για επώδυνους συμβιβασμούς.

Ο Μαυρογιάννης εμφανίστηκε ενωτικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς η αγάπη για τον τόπο μας, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού μας κάνει μια γροθιά».

Το γεγονός δε ότι δεν προέρχεται από το ΑΚΕΛ θεωρείται ότι του δίνει τη δυνατότητα να πάρει ψήφους ακόμα και από δυσαρεστημένους του ΔΗΣΥ που θα θελήσουν να τιμωρήσουν το Χριστοδουλίδη.

Η αποχή

Σημαντικά είναι και τα ποσοστά της αποχής που έφτασε το 27,96%, με τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου να αναζητούν τρόπους να προσελκύσουν και αναποφάσιστους.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024