Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Δημοκρατικός Συναγερμός - Με τον «αποστάτη» ή με το ΑΚΕΛ;

Κύπρος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Δημοκρατικός Συναγερμός – Με τον «αποστάτη» ή με το ΑΚΕΛ;

Ο ΔΗΣΥ για πρώτη φορά δεν περνάει στο δεύτερο γύρο και καλείται να στηρίξει είτε τον «αποστάτη» που για πολλούς «δίχασε» το κόμμα, Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, συμπορευόμενος με τον αιώνιο αντίπαλο του, το ΑΚΕΛ.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τις επιλογές που καλείται να κάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο ΔΗΣΥ για πρώτη φορά δεν περνάει στο δεύτερο γύρο και καλείται να στηρίξει είτε τον «αποστάτη» που για πολλούς «δίχασε» το κόμμα, Νίκο Χριστοδουλίδη, είτε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, συμπορευόμενος με τον αιώνιο αντίπαλο του, το ΑΚΕΛ.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πέρασε πρώτος σήμερα, Δευτέρα, το κατώφλι του ΔΗΣΥ, στην οδό Πινδάρου, για συνομιλίες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τα στελέχη του κόμματος, ενώ λίγο μετά τις 6:00 μμ ακολούθησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί έχει διαγραφεί από το κόμμα.

Αποφάσεις από τα όργανα

Οι αποφάσεις από το ΔΗΣΥ αναμένεται να ληφθούν όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από τα όργανα του κόμματος, που ήδη συνεδριάζουν. Την Τρίτη αναμένεται και η σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου με ατζέντα μόνο τις προεδρικές.

Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να τάσσεται υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται το πολιτικό του παιδί και θα ανοίξει την πόρτα για συμμετοχή στελεχών του κόμματος και σε υπουργικές θέσεις.

Σενάρια

Μία ανοιχτή στήριξη στον Χριστοδουλίδη ωστόσο, θα αποτελέσει ευθύ χτύπημα στον Αβέρωφ Νεοφύτου ακόμα και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος θα κληθεί να θυσιάσει τις όποιες φιλοδοξίες του.

Μία τέτοια επιλογή ακόμα και αν υποστηριχθεί θα ανοίξει την πόρτα για ευρεία ανυπακοή στο κόμμα και κινήσεις μη ελεγχόμενες αφού θα δώσει την εντύπωση της ατιμωρησίας.

Πιθανή συνεργασία του ΔΗΣΥ με το Μαυρογιάννη ήδη προτάσσεται από συγκεκριμένα στελέχη που κατακεραυνώνουν τις επιλογές Χριστοδουλίδη και υπογραμμίζουν ότι η συμπόρευση μαζί του μετά την αποστασία δεν είναι δυνατή.

Μία συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για την εκλογή προέδρου θα είναι επίσης ιστορική. Σε αυτή τη βάση το ΑΚΕΛ έχει ήδη αρχίσει να είναι ακόμα πιο προσεκτικό ώστε να μην πέσει στην παγίδα να αποκτήσει ο Μαυρογιάννης κομματική ταυτότητα, που θα κλείσει αυτομάτως την πόρτα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της δεξιάς.

Η διπλωματική «ουδετερότητα» είναι επίσης μία επιλογή για το ΔΗΣΥ, που έτσι θα μπορέσει να διασώσει τα προσχήματα, ενδεχομένως να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα, αν και πιο δύσκολα με τον Χριστοδουλίδη σε υπουργικές θέσεις, αλλά θα επιτρέψει να μην εμφανιστεί διασπασμένο.

Ο Χριστοδουλίδης στρέφεται ξανά στο ΔΗΣΥ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως φρόντισε την Δευτέρα να κάνει την πρώτη κίνηση καλής θέλησης προς το ΔΗΣΥ και τους δυσαρεστημένους πρώην «συντρόφους» του, με σχετική ανακοίνωση που υπογράμμιζε το διακύβευμα των εκλογών υπογραμμίζοντας ότι αν τυχόν στηρίξουν Μαυρογιάννη θα είναι σαν να ταυτίζονται με το ΑΚΕΛ και τα «δεινά», που όπως ισχυρίζεται το ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη, έφερε στην Κύπρο η κυβέρνηση Χριστόφια.

Όπως υποστηρίζει ο Χριστοδουλίδης στην ανακοίνωση του «αυτές οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Κύπρου. Βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μεταίχμιο».

«Νιώθω σήμερα, ειδικότερα την ανάγκη να απευθυνθώ και στην ηγεσία και στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον οποίο δεν σταμάτησα στιγμή να αντικρίζω με σεβασμό και εκτίμηση. Εξάλλου, ποτέ δεν έχω απαρνηθεί από πού προέρχομαι κομματικά, όπως επίσης και τις πολιτικές μου καταβολές» σημειώνει ο Χριστοδουλίδης και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι: «μπορεί οι συγκυρίες να μας οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, μπορεί αυτό, ναι, να προκάλεσε αισθήματα απογοήτευσης, όμως, αυτή τη στιγμή το δίλημμα ενώπιον μας απαιτεί, όσο ποτέ προηγουμένως, συνένωση δυνάμεων. Για το καλό της πατρίδας μας απαιτείται συμπόρευση. Διότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν τον κυπριακό λαό, που οδήγησαν τη χώρα μας σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα».

Επίθεση στο ΑΚΕΛ

«Επαναλαμβάνω καταλήγοντας, ότι στόχος παραμένει, αυτό που ήταν και είναι και η απαίτηση των πολιτών, η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων ώστε να πετύχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας. Είναι βαθύτατη η πεποίθησή μου ότι ρόλο, σημαντικό μάλιστα, θα πρέπει να έχει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η παράταξη που διαχρονικά, μέσα από πολιτικές και συνεργασίες, προασπίζεται την οικονομική και εθνική σταθερότητα, και πρόοδο της χώρας μας εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας» αναφέρει στη δήλωση του.

Με τη μάχη για το δεύτερο γύρο των εκλογών να διαφαίνεται πιο σκληρή από τον πρώτο και με προσπάθειες για συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Φαβορί και αουτσάιντερ

Να σημειωθεί ότι για τους αναλυτές και τους δημοσκόπους ο Χριστοδουλίδης παραμένει φαβορί, αφού του είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει τις ψήφους της ακροδεξιάς και της δεξιάς, που δεν μπορεί να κατευθυνθούν στον Μαυρογιάννη, λόγω ΑΚΕΛ.

Ο Μαυρογιάννης από την άλλη μπορεί να ελπίζει στην ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων του ΔΗΣΥ και σε όσους δεν θα θελήσουν να δώσουν στήριξη στον άνθρωπο που αποδυνάμωσε το κόμμα, ωστόσο ενδεχόμενη νίκη του θα αποτελέσει ανατροπή των προγνωστικών και έκπληξη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024