Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αστική κηπουρική

Αστική κηπουρική

Eκτός από τα προφανή οφέλη της σωματικής άσκησης που συνεπάγεται η κηπουρική, υπάρχουν και οφέλη για την ψυχική υγεία καθώς αυτή δρα σαν αγχολυτικό.

Ενα κινεζικό γνωμικό συμβουλεύει τα εξής: «Αν θες να είσαι ευτυχής για μια ημέρα, να πιείς κρασί. Αν θες να είσαι ευτυχής για έναν μήνα, να παντρευτείς. Αλλά αν θες να είσαι ευτυχής για μια ζωή, να ασχοληθείς με την κηπουρική». Περιττό να πούμε ότι εδώ και χρόνια πλήθος μελετών έχει επιβεβαιώσει ξανά και ξανά τη λαϊκή κινεζική σοφία καταδεικνύοντας ότι εκτός από τα προφανή οφέλη της σωματικής άσκησης που συνεπάγεται η κηπουρική, υπάρχουν και οφέλη για την ψυχική υγεία καθώς αυτή δρα σαν αγχολυτικό.

Αν και το πρώτο που μας έρχεται στον νου όταν γίνεται αναφορά στην κηπουρική δεν είναι το συχνά στενό τυπικό μπαλκόνι μιας αστικής πολυκατοικίας, θα ήταν κρίμα να απολέσει κανείς τα οφέλη της κηπουρικής επειδή δεν έχει την τύχη να ζει στα προάστια ή, ακόμη καλύτερα, στην επαρχία. Εξάλλου, για περισσότερους από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη που ζουν σε αστικές περιοχές η κηπουρική μπαλκονιού μπορεί να είναι μοναδική λύση για καθημερινή επαφή με τη φύση.

Το αν η αστική κηπουρική θα αφορά μόνο καλλωπιστικά φυτά ή θα περιλαμβάνει και την καλλιέργεια βρώσιμων λαχανικών, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια ρομπότ, είναι θέμα του εκάστοτε κηπουρού. Θα άξιζε όμως να ωθήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν από πολύ μικρά με την κηπουρική. Ναι, τότε που είναι ακόμη μαγεμένα με το φασόλι που φυτρώνει πάνω στο βρεγμένο βαμβάκι μέσα στο πλαστικό δοχείο γιαουρτιού. Δεν είναι μεγάλο το βήμα από εκεί μέχρι τη δική τους γλάστρα στο μπαλκόνι έξω από το δωμάτιό τους. Και μπορεί αυτή η γλάστρα να έχει το φασόλι τους αλλά και μια φραουλιά. Για να θάψουν τα παιδιά το φασόλι τους στο χώμα, να το ποτίζουν και να το προσέχουν για να το δούνε στη συνέχεια να ξεπροβάλλει από το χώμα, να πιάνεται από το κάγκελο, να μεγαλώνει, να ανθίζει και να καρπίζει. Για να δουν τις φράουλες μικρές και πράσινες και στη συνέχεια μεγάλες, κόκκινες, ζουμερές. Για να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους και να αντιληφθούν ότι στη ζωή υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζει να περιμένει κανείς. Αυτή η άσκηση υπομονής για την (γευστική εν προκειμένω) επιβράβευση του μόχθου τους είναι πράγματι ένα εφόδιο για ευτυχή βίο.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024