Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τέλος εποχής» Αναστασιάδη στην Κύπρο – Κάλπες για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Τέλος εποχής» Αναστασιάδη στην Κύπρο – Κάλπες για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Πρώτος γύρος Προεδρικών εκλογών σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας γύρος που θα κρίνει πολλά για την επόμενη Κυριακή και κυρίως για τις συμμαχίες που θα καταστεί δυνατόν να διαμορφωθούν ανάλογα και με το ποιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.

Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 7πμ έως τις 12 και από τη 1μμ μέχρι τις 6μμ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργήσουν και εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα, σε Αθήνα και ακόμα οκτώ πόλεις για τους περίπου 5.000 πολίτες που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν επί ελληνικού εδάφους.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι σε σύνολο 14 οι τρεις.

Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και τη στήριξη τους στο πρόσωπο τους έχουν εκφράσει το Δημοκρατικό Κόμμα, η Δημοκρατική Παράταξη, το Κίνημα Σοσιαδλημοκρατών – ΕΔΕΚ, κ.α. Ο Χριστοδουλίδης προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις αν και η θηριώδης διαφορά που εμφάνιζε από τους ανθυποψηφίους του στην αρχή της κούρσας ένα χρόνο πριν έχει μειωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση τα γκάλοπ εξακολουθούν να τον φέρνουν πρώτο με διαφορά και να προεξοφλούν ότι η μάχη θα δοθεί για τη δεύτερη θέση. Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη και Υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη, μέχρι και την παραίτηση του ο Χριστοδουλίδης θεωρείται πολιτικό «παιδί» και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι ο πρόεδρος τη Δημοκρατικού Συναγερμού και ο μόνος από τους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους που έχει «κομματικό καπέλο». Ο Νεοφύτου ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν ο επικεφαλής του κόμματος που στήριζε την κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τον ίδιο να τον δείχνει ως το συνεχιστή της πολιτικής του. Τυχόν επικράτηση του έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον πρώτο γύρο και αναμέτρηση του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο δεύτερο θα σημαίνει και έναν «εμφύλιο», που θα θέσει το ΔΗΣΥ σε θέση αντιπολίτευσης, δυσχεραίνοντας το ενδεχόμενο εισόδου του στην κυβέρνηση εφόσον χάσει.

Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, επίσης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Έχοντας την εκπεφρασμένη στήριξη του ΑΚΕΛ. Υπήρξε ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό και στις δύο θητείες του Νίκου Αναστασιάδη. Θεωρείται ως μία υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει ευρύτερες δυνάμεις. Το ΑΚΕΛ στην περίπτωση που ο Μαυρογιάννης δεν περάσει στο δεύτερο γύρο θα είναι η πρώτη φορά που ίσως υποχρεωθεί σε οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Στοίχημα οι αναποφάσιστοι

Στοίχημα για τους τρεις υποψηφίους είναι και η ψήφος των αναποφάσιστων και η μείωση της αποχής.

Τα τελευταία μηνύματα των υποψηφίων στάλθηκαν την Παρασκευή την τελευταία μέρα που είχαν το δικαίωμα να απευθυνθούν στο εκλογικό Σώμα. Και να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών στις κάλπες που ανοίγουν σήμερα.

Χθες περιορίστηκαν σε χαλαρές βόλτες και γεύματα με τα επιτελεία και τους δικούς τους ανθρώπους, σε εστιατόρια της Κύπρου, όπου μπορούσαν να τους συναντήσουν και να μιλήσουν και με πολίτες.

Το κυνήγι της ψήφου σήμερα αναμένεται να δοθεί από την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες και μέχρι να κλείσουν, με τα επιτελεία των υποψηφίων να θέλουν να αποτρέψουν τυχόν διαρροές.

Αποτέλεσμα μέχρι τις 8

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων ανέχεται στους 561.273. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6μμ και το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα έχει βγει μέχρι τις 8μμ. Με τον Έφορο Εκλογών να δηλώνει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση το συντομότερο δυνατό.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις εκλογές αυτές ως «τέλος εποχής» μετά από την δεκαετή διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024