Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Πώς περιέγραψε ο Παντσέρι τον ρόλο της Καϊλή

Qatargate: Πώς περιέγραψε ο Παντσέρι τον ρόλο της Καϊλή

Οι έρευνες των αρχών για το Qatargate συνεχίζεται με τον Αντόνιο Παντσέρι να συνεχίζει να δίνει στοιχεία προσπαθώντας να απαλλάξει τους συνεργάτες του.

Ο Αντόνιο Παντσέρι μέσω των καταθέσεων του, ρίχνει όλο και μεγαλύτερο βάρος ευθυνών για το σκάνδαλο στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τον ρόλο που ο ίδιος είχε στην υπόθεση του Qatargate. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής έχει κάνει συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος με τους χρηματισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνεργάτες και την οικογένεια του.

Η απάντηση Δημητρακόπουλου στις κατηγορίες του Παντσέρι για Καϊλή

Οι καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι προκάλεσαν την αντίδραση της Εύας Καϊλή δια του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου. «Μετά τη συμφωνία του με τη βελγική δικαιοσύνη, ο Αντόνιο Παντσέρι μίλησε και είμαι βέβαιος ότι κατηγόρησε, ψευδώς, την κυρία Καϊλή», δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος στην εφημερίδα La Stampa.

Παράλληλα, σύμφωνα με την La Stampa, πρόσθεσε πως «είναι ένα βελγικό νομικό παράδοξο, το ότι σε εγκληματίες που ομολογούν και μετανοούν απονέμεται χάρη, ενώ όσοι μάχονται για την αθωότητά τους βρίσκονται στη φυλακή και υποσκάπτεται το τεκμήριο της αθωότητάς τους».

Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος επιβεβαίωσε πως η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου 2022, υπέστη «βασανιστήρια» στη φυλακή του Βελγίου.

Η αποφυλάκιση του Ταλαμάνκα

Ο στενός συνεργάτης του Παντσέρι, Νικολό Ταλαμάνκα, που είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, αποφυλακίστηκε. Ο ίδιος είχε θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο λόγω της θέσης του στην ΜΚΟ του Παντσέρι.

Σημειωτέον ότι ο Ταλαμάνκα συνελήφθη την ίδια μέρα που βρέθηκαν στα χέρια της αστυνομίας και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι της υπόθεσης, δηλαδή ο Παντσέρι, η Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος μετά από την κατάθεση του Παντσέρι, καθώς δεν θεωρείται πλέον τόσο σοβαρός ο ρόλος του για την υπόθεση, ωστόσο παραμένει κατηγορούμενος για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Επόμενος στόχος Παντσέρι: Από «εγκέφαλος»… απλός ενδιάμεσος

Εφόσον κατάφερε να μην εκδοθούν στο Βέλγιο από την Ιταλία, η σύζυγός του και η κόρη του, αλλά και την αποφυλάκιση του στενού του συνεργάτη, ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να προσπαθεί να αποδείξει δια του δικηγόρου του ότι κατείχε ένα διαφορετικό ρόλο στο σκάνδαλο.

Ο δικηγόρος του Παντσέρι εμφάνισε τον πελάτη του ως ενδιάμεσο ανάμεσα στο Κατάρ και σε πρόσωπα, που είχαν επιρροή και ψήφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι οι χρηματιζόμενοι ήταν όσοι κατείχαν θέσεις εξουσίας – ήτοι ευρωβουλευτές ή άλλοι αξιωματούχοι.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «στη διαφθορά έχουμε κάποιον που δίνει χρήματα, στην προκειμένη περίπτωση, από το Κατάρ ή το Μαρόκο, σε κάποιον για να κάνει κάτι» και επισήμανε με νόημα ότι «το κρίσιμο ήταν η θέση εξουσίας και η επιρροή στις αποφάσεις που δεν θα μπορούσε να έχει ένας πρώην ευρωβουλευτής όπως ο Παντσέρι».

Όπως ισχυρίστηκε ο Λόρεν Γκενς, επιχειρώντας να μειώσει τις ευθύνες του Ιταλού λομπίστα και πελάτη του, στο σκάνδαλο, «ο Παντσέρι, από μόνος του δεν θα είχε δώσει, ούτε θα είχε λάβει χρήματα. Αν λάβεις χρήματα από κάποιον και τα δώσεις σε κάποιον άλλον δεν είσαι ο αρχηγός της Μάφιας».

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024