Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Τι έγινε τελικά με τον κοροναϊό και τους κινέζους τουρίστες;

Τουρισμός: Τι έγινε τελικά με τον κοροναϊό και τους κινέζους τουρίστες;

Μήπως τελικά η κινητοποίηση της Δύσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID από τους κινέζους τουρίστες ήταν υπερβολική;

Οταν η Κίνα εγκατέλειψε απότομα την πολιτική της «μηδενικής COVID», επιταχύνοντας την επέλαση των λοιμώξεων και των θανάτων, πολλοί φοβήθηκαν ένα παρατεταμένο κύμα της πανδημίας που θα σάρωνε πόλεις και χωριά. Τώρα όμως, δύο μήνες αργότερα, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει και η κυβέρνηση δείχνει να στρέφει την προσοχή της στην οικονομική ανάκαμψη.

Μήπως τελικά η κινητοποίηση της Δύσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID από τους κινέζους τουρίστες ήταν υπερβολική; Ή ίσως είναι νωρίς για να το κρίνουμε, καθώς υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων της μόλυνσης;

Οι γιατροί που κινητοποιήθηκαν σε όλη την Κίνα για να περιθάλψουν τα κρούσματα COVID πιστοποιούν ότι ο αριθμός των ασθενών έχει μειωθεί, καθώς η κορύφωση  σημειώθηκε «στα τέλη Δεκεμβρίου 2022».

«Τώρα η πανδημία έχει ήδη ξεχαστεί από το μυαλό των ανθρώπων» δήλωσε τηλεφωνικά στους «New York Times» ο Γκάο Σιαομπίν, γιατρός μιας μικρής πόλης στην Ανατολική Κίνα. «Κανείς δεν φοράει μάσκες πουθενά. Ολα έχουν χαθεί».

Η λογοκρισία

Ο πραγματικός απολογισμός της επιδημίας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι καλύπτονται από λογοκρισία και κακή συλλογή δεδομένων.

Επισήμως, η Κίνα έχει αναφέρει σχεδόν 79.000 επιβεβαιωμένους θανάτους που σχετίζονται με COVID και συνέβησαν σε νοσοκομεία από τις 8 Δεκεμβρίου. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση, καθώς δεν περιλαμβάνονται θάνατοι εκτός νοσοκομείων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ελπίζει να προσπεράσει τέτοιου είδους ζητήματα και να επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έχει πληγεί από τα λουκέτα. Το κύρος της κυβέρνησης  και η αποκατάσταση της ανάπτυξης θα στηριχθούν τώρα σε μεγάλο βαθμό στο κατά πόσον μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων και για μια μεγάλη δεξαμενή άνεργων νέων και πτυχιούχων.

«Η αυγή είναι ακριβώς μπροστά μας» είπε ο πρόεδρος Σι σε ομιλία του στις 20 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Ετους.

Οι ταξιδιώτες

Οι Κινέζοι άρχισαν να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας. Πότε θα αρχίσουν μαζικά να πετούν προς το εξωτερικό και πάλι;

Προτού η πανδημία του κορονοϊού παραλύσει τα διεθνή ταξίδια το 2020, η Κίνα έστελνε περισσότερους ταξιδιώτες στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη αγορά, με περίπου 150 εκατομμύρια κινέζους τουρίστες να ξοδεύουν 277 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2018, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ακαδημίας Τουρισμού της Κίνας.

Αυτή η εκροή σταμάτησε το 2020 και το τελευταίο έτος, ακόμα και όταν χώρες σε όλον τον κόσμο χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Κίνα διατήρησε μια διεθνή ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες της στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής COVID».

Στις 8 Ιανουαρίου, η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορά της, επιτρέποντας στους ξένους ταξιδιώτες να εισέλθουν και στους κινέζους κατοίκους να πάνε στο εξωτερικό. Ορισμένοι στον ταξιδιωτικό κλάδο προέβλεπαν μια πλημμύρα διεθνών κινέζων ταξιδιωτών, αφού το ενδιαφέρον αναζήτησης για εξερχόμενες πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε κατά 83% μεταξύ 26 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, ενώ οι κρατήσεις διεθνών πτήσεων αυξήθηκαν κατά 59% την ίδια περίοδο.

Απομακρυσμένοι προορισμοί

Ωστόσο, ενώ υπήρξε άνοδος του τουρισμού σε κοντινούς προορισμούς, όπως το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί εξακολουθούν να περιμένουν.

Εκτός από τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων COVID εντός της Κίνας, οι κινέζοι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων και θεωρήσεων, υψηλές τιμές για διεθνείς πτήσεις και έλλειψη χωρητικότητας, καθώς πολλοί αερομεταφορείς έκοψαν πτήσεις κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου αποκλεισμού της Κίνας.

Η επανέναρξη της κανονικής ζωής ενέχει τον κίνδυνο νέας έξαρσης των λοιμώξεων, ειδικά μετά το διάλειμμα μιας ή δύο εβδομάδων για το νέο σεληνιακό έτος, όταν πολλοί μετανάστες από την ύπαιθρο που είχαν ταξιδέψει στις γενέτειρές τους για οικογενειακές επανενώσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις πόλεις.

Καθώς οι πολίτες αρχίζουν να μετακινούνται ξανά, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον ιό, και όσοι έχουν αποφύγει τη μόλυνση μέχρι τώρα μπορεί να εκτεθούν. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση – εντός και εκτός Κίνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024