Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοϊλού: Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον ISIS και την Αλ Κάιντα

Σοϊλού: Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον ISIS και την Αλ Κάιντα

«Ποιος είναι ο "ιδιοκτήτης" του Ισλαμικού Κράτους; Ποιος ανακάλυψε, ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα στον κόσμο; Η ίδια η Αμερική το έχει κάνει αυτό», είπε ο Σοϊλού

Στα «κάγκελα» η τουρκική ηγεσία, μετά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης, λόγω φόβου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος κατηγορώντας τις χώρες αυτές ότι διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο» κατά της Άγκυρας, έστρεψε τα βέλη του ειδικά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως «βρίσκονται πίσω από τον ΙSIS και την Αλ Κάιντα».

Οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελβετία για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ήρθαν μετά τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ξέσπασαν εξαιτίας ορισμένων διαδηλώσεων που η Άγκυρα θεωρεί ισλαμοφοβικές ή αντιτουρκικές.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι οι χώρες που έκλεισαν τις διπλωματικές αποστολές τους, επέλεξαν σκοπίμως την Παρασκευή,  ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον ISIS και την Αλ Κάιντα»

Στις δηλώσεις του ο Σοϊλού, είπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Οι πρεσβευτές που είχαν υπογράψει ένα κείμενο, αυτοί οι πρεσβευτές που είχαν επιχειρήσει να κάνουν μια νομική επιχείρηση εναντίον της Τουρκίας τώρα με εντολή του γνωστού πρεσβευτή, προσπαθούν να εκτελέσουν μια τρομοκρατική επιχείρηση με την πρόφαση του κενού ασφαλείας.

Οι δήθεν φίλοι και οι σύμμαχοι μας που κάνουν παζάρια μαζί μας για τα F-16 και τα F-35 μας λένε ‘εμείς θέλουμε αλλά τι θα γίνει στην Γερουσία δεν ξέρουμε’. Εσείς ποιον νομίζετε πως κοροϊδεύετε; Ποιον ξεγελάστε; Eσείς ποιο παιχνίδι παίζετε; Ποιος είναι ο «ιδιοκτήτης» του Ισλαμικού Κράτους; Ποιος ανακάλυψε, ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα στον κόσμο; Η ίδια η Αμερική το έχει κάνει αυτό».

Στα «κάγκελα»

Υπενθυμίζεται ότι πρεσβευτές εννέα χωρών εκλήθησαν χθες  στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι εννέα αυτές χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Σουηδία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Μέχρι στιγμής, έξι χώρες έχουν κλείσει τα προξενεία τους στη γειτονική χώρα, ενώ άλλες τρεις έχουν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία.

Αναλυτές στη γειτονική χώρα, σχολιάζουν πως τέτοιες αντιδράσεις εξυπηρετούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η δημοσιογράφος του CNN Turk Χαντέ Φιράτ ανέφερε: «Mεταφέρθηκε η αντίδραση της Άγκυρας επί του θέματος, τους υπενθυμίστηκε ότι η ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών διασφαλίζεται βάσει διεθνών συμβάσεων και τους τονίστηκε ότι τέτοιες ταυτόχρονες δραστηριότητες δεν συνιστούν ανάλογη και συνετή προσέγγιση και ότι τέτοιες προσεγγίσεις εξυπηρετούν μόνο τις ύπουλες ατζέντες των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο δημοσιογράφος Μελίκ Γιγιτέλ σχολίασε: «Ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα πει το όνομα της χώρας. Επειδή είπε πως ‘μια χώρα είπε στις άλλες να κλείσουν κτλ’. Αυτή η χώρα είναι οι ΗΠΑ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Καλούν το προξενείο της Ολλανδίας και λένε εμείς κλείνουμε, να κλείσετε κι εσείς».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024