Τα ίχνη μιας ταβέρνας ηλικίας σχεδόν 5.000 ετών, αλλά και υπολείμματα από το μενού της εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στο νότιο Ιράκ, στο Λάγκας, την αρχαία Λαγάσεια, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες πόλεις σε όλη τη νότια Μεσοποταμία.

Με υπαίθρια σάλα και χωριστή κουζίνα η ταβέρνα φαίνεται πως αποτελούσε στέκι για τους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης το 2700 π.Χ. Στον χώρο προετοιμασίας του φαγητού οι αρχαιολόγοι από τα πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πίζας στην Ιταλία, βρήκαν έναν φούρνο, έναν τύπο πήλινου ψυγείου, πάγκους και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, όπως και δεκάδες κωνικού σχήματος μπολ που περιείχαν υπολείμματα ψαριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες έλυσαν «ανεξιχνίαστη υπόθεση» δολοφονίας 700 ετών

Για να ερευνήσουν την αρχαία ταβέρνα, εντός του αρχαιολογικού χώρου που καταλαμβάνει έκταση 1.000 στρεμμάτων, κινήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, αφού το εύρημα βρισκόταν μόλις 48 εκ. κάτω από την επιφάνεια. Η ανακάλυψή της είναι ένδειξη της ύπαρξης μεσαίας κοινωνικής τάξης στην πόλη, που χωρίς αμφιβολία κατοικούνταν από μια ολιγομελή ελίτ και πολλούς δούλους.

«Το γεγονός ότι βρήκαμε έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να πιουν και να φάνε ψάρι, υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο για δούλους», λέει ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που μας προσφέρει μια ακόμη απόχρωση στην πολύχρωμη ιστορία της πόλης».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2019, η ανασκαφική ομάδα έφερε στο φως ένα κεραμεικό εργαστήριο με έξι κλιβάνους και μια οικία που ήταν εξοπλισμένη με κουζίνα και αποχωρητήριο.

Με υπαίθρια σάλα και χωριστή κουζίνα η ταβέρνα φαίνεται πως αποτελούσε στέκι για τους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης το 2700 π.Χ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr