Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρις Κάιλ: Ο ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε 160 και τραυμάτισε 255 στο Ιράκ

Κρις Κάιλ: Ο ελεύθερος σκοπευτής που σκότωσε 160 και τραυμάτισε 255 στο Ιράκ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015, καταδικάστηκε σε ισόβια καθειρξη με τους ενόρκους να κρίνουν ότι αν και ψυχολογικά ασταθής, γνώριζε αυτό που έκανε ήταν λάθος.

Οι Ιρακινοί τον αποκαλούσαν «Ο Διάβολος του Ραμάντι», δίνοντας 21.000 δολάρια σε όποιον τον σκότωνε. Σε μερικούς μήνες που η δράση του επεκτάθηκε έδιναν 80.000. H ζωή του ενέπνευσε τον Κλιντ Ίστγουντ να την κάνει ταινία με τίτλο «Ελεύθερος σκοπευτής» και πρωταγωνιστεί τον Μπράντλεϊ Κούπερ.

Γεννημένος μαχητής

Ο Κρίστοφερ Σκοτ «Κρις» Κάιλ (Cristopher Scott «Chris» Kyle) γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1974 στην Οδησσό του Τέξας και από μικρή ηλικία μυήθηκε στη χρήση των όπλων από τον πατέρα του, που ήταν δεινός ελαφοκυνηγός. Τελειώνοντας το Λύκειο έγινε αναβάτης σε ροντέο και ένας τραυματισμός στο χέρι τον οδηγεί στον στρατό και συγκεκριμένα στο Σώμα Πεζοναυτών και στις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού, τους SEAL.

Μετά την εκπαίδευση, φεύγει για το Ιρακ το 2003, όπου μπαίνει δυναμικά στη μάχη. Το πρώτο του θύμα ήταν μία ιρακινή, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό και κάτω από τα ρούχα της έκρυβε μια χειροβομβίδα, την οποία ετοιμαζόταν να τη ρίξει σε μια ομάδα πεζοναυτών. Σύντομα έγινε ο τρόμος και ο φόβος των ανταρτών, που του κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο διάβολος του Ραμαντί», επειδή δρούσε γύρω από την πόλη Ραμαντί του κεντρικού Ιράκ.

Οι 160 επιβεβαιωμένοι θάνατοι

Το 2008 είχε την πιο επιτυχημένη του βολή, όταν από απόσταση 1.920 μέτρων σκότωσε ένα ιρακινό που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μια χειροβομβίδα εναντίον ενός αμερικανικού στρατιωτικού κονβόι. Μέχρι το 2009 που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αρχικελευστή, είχε στο ενεργητικό του 255 πιθανούς θανάτους, από τους οποίους οι 160 ήταν επιβεβαιωμένοι στο στρατιωτικό φάκελό του.

Δεν ήταν λίγες φορές που ο Κάιλ σκέφτονταν να τα παρατήσει. Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ξυπνούσε με τον παραμικρό ήχο. Στη Μάχη της Φαλούτζα το 2004, μπήκε ενεργά στη δύσκολη μάχη, όταν μια μέρα κατά τη διάρκεια συμπλοκής ο Κάιλ πυροβολούσε από το παράθυρο ενός διαμερίσματος και ένας τοίχος καταρρέει στα πόδια του. Ο πόνος ανυπόφορος αλλά εκείνος δεν εγκαταλείπει και συνεχίζει να πυροβολεί, όπως και τις επόμενες μέρες που συνεχίζει απτοήτος στις μάχες. Μάλιστα, βοηθά σε μια αποστολή διάσωσης για την οποία παρασημοφορείται.

Μετά τη Φαλούτζα πηγαίνει στη Βαγδάτη και σχεδόν σε κάθε αποστολή του σκοτώνει 2 και 3 εχθρούς. Ήδη αρχίζει να δέχεται τον θαυμασμό των συμπολιτών του. Ο Κάιλ γυρίζει στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2006, με την πιο δύσκολη αποστολή του στο Ραμάντι. Οι σχέσεις του με την οικογένεια του παράλληλα ταλανίζονται και η σύζυγος του πώς αν δεν τελείωνε με τις αποστολές θα τον χώριζε. Ο Κάιλ συμφωνεί και αφού τελείωνε την τέταρτη αποστολή του δεν θα ξαναεπέστρεφε και έτσι κάνει αφού τον Αύγουστο του 2009 επιστρέφει οριστικά. Και εκεί ξεκινά η κατάθλιψη.

Μαζί με συναδέλφους ιδρυεί την εταιρεία Craft International με μαθήματα στρατιγικής σε αστυνομία και στρατό. Η αυτογραφία του κυκλοφορεί το 2012 με τίτλο Αmerican Sniper σημειώνοντας τεράστιες πωλήσεις. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για κανένα θάνατο αφού η δουλεια του ήταν να σώζει ζωές των Αμερικάνων στρατιωτών.

Ο θάνατος

Το τέλος του όμως ήταν άδοξο: στις 2 Φεβρουαρίου 2013 ο ίδιος και ένας φίλος του, πήραν στο 25χρονο Eddie Ray Routh, σε ένα ανοιχτό σκοπευτήριο. Εκεί ο 25χρονος σκώτωσε τον Κάιλ και τον φίλο του. Η οικογένεια του δράστη στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024