Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «δεύτερη άλωση» της Αγίας Σοφίας

Η «δεύτερη άλωση» της Αγίας Σοφίας

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν μπροστά στην εκλογική πίεση

Στίχοι για την Αγία Σοφία, επίθεση στον Μακρόν για τις σχέσεις του με την Ελλάδα, αιχμές απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και νέες προειδοποιήσεις στη Σουηδία ήταν για μία ακόμα φορά στην ατζέντα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενόψει εκλογών ποντάρει σαφώς στην κλιμάκωση της έντασης κατά πάντων και της εθνικιστικής ρητορικής.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες το δικό του μήνυμα από την Ιαπωνία επιμένοντας στο διεθνές δίκαιο βάσει του οποίου πρέπει να λύνονται οι διαφορές.

«Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το διεθνές δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας την πρόθεσή του να ενημερώσει το Τόκιο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την «ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα κρατάει πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό, ωστόσο «ως κυρίαρχο έθνος δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Μιλώντας την Κυριακή σε νέους στο πλαίσιο του προεκλογικού του προγράμματος, με τίτλο «οι ρίζες μας στο παρελθόν, το βλέμμα μας στο μέλλον», ο Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά προκλητικός χρησιμοποιώντας τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και απαγγέλλοντας ένα ποίημα που εμφανίζει τον ίδιο ως «νέο πορθητή» και μιλά για τη «δεύτερη άλωση».

Για τον Ερντογάν η Αγία Σοφία και η λειτουργία της ως τζαμιού γίνονται το σταθερό σύμβολο του «νεοοθωμανισμού» που έχει υιοθετήσει, θέλοντας να παραπέμψει στο «μεγαλείο» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι στις «υποχωρήσεις» της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων ενόψει εκλογών απέδωσε τα λεγόμενα Ερντογάν για την Αγία Σοφία ο Δένδιας. Χαρακτήρισε απάτη, ντροπή και θλιβερό αυτό που έκανε με την Αγία Σοφία λέγοντας ότι εκθέτει διεθνώς τον Ερντογάν αφού είναι ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά της ίδιας της χώρας.

Στο στόχαστρο Μακρόν και ΗΠΑ

Στο προεκλογικό του κρεσέντο ο Ερντογάν στρέφει τα βέλη του και στις χώρες που διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει ανέντιμο.

«Το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας πιστέψτε με πως δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους. Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα κι όσα λέμε ξέρω πως θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.

Και δεν παρέλειψε να δείξει τη σαφή ενόχλησή του για το πώς στέκεται απέναντι σε Αθήνα και Αγκυρα, λέγοντας πως η Γαλλία «στη Μεσόγειο, στις σχέσεις με την Ελλάδα, κάνει πως δεν βλέπει την Τουρκία και πάει και δημιουργεί διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα». Ενώ καταλήγοντας υποστήριξε ότι η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της.

Απειλές εκτόξευσε και προς τις ΗΠΑ, ενώ έκανε λόγο για τη σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού» που έχει με τη Ρωσία και τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για να διαμηνύσει ότι θα επιμείνει στη διατήρηση των S-400 και δεν θα τους επιστρέψει. «Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε από εσάς τα F-16, όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε για F-35, δεν τηρήσατε τον λόγο σας. Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά, δεν μας τα δίνετε. Τότε, αυτό θα έχει κάποιο τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα νέο κρεσέντο ενάντια στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων, εξάλλου, η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί προς κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και το δεύτερο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για την από κοινού έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Λιβυκό.

«Πυρ» άνοιξε ο Ερντογάν και κατά της Σουηδίας, που, όπως είπε, νομίζει ότι κοροϊδεύει την Τουρκία. Τη διαχώρισε από τη Φινλανδία, στην οποία, όπως είπε, η Τουρκία μπορεί να στείλει διαφορετικό μήνυμα και να πάθει «σοκ» η Σουηδία. Θέση την οποία επανέλαβε χθες και ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά της Ελλάδας στράφηκε για μία ακόμα φορά και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος κάλεσε να μπει τέλος στην καταπίεση, αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – στη «Βόρεια Κύπρο» και τη «Δυτική Θράκη».

Παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες σημειώθηκαν και 20 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων οι τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και βορειοανατολικές ακτές της Χίου. Οι παραβιάσεις έγιναν από 18 μαχητικά και ένα UAV, εκ των οποίων τα 12 ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και οκτώ εμπλοκές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024