Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Είχε προβλέψει τον πόλεμο της Ρωσίας - Τώρα λέει ότι η Κριμαία θα ανακαταληφθεί

Ουκρανία: Είχε προβλέψει τον πόλεμο της Ρωσίας – Τώρα λέει ότι η Κριμαία θα ανακαταληφθεί

Η πρόβλεψη του Μπουντάνοφ για φέτος είναι ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην κατάληψη περισσότερων εδαφών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες πριν αποδειχθούν σωστές όλες οι προειδοποιήσεις του για ρωσική εισβολή, ο υποστράτηγος Κυρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, μετέφερε την σύζυγό του στο γραφείο του, φοβούμενος ότι τα χειρότερα ίσως να… μην συνέβαιναν στην πραγματικότητα.

Ήταν 23 Φεβρουαρίου – τη νύχτα πριν η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας – και ο Μπουντάνοφ είχε ποντάρει την καριέρα του στο να είναι ο μοναδικός Ουκρανός αξιωματούχος, που ήταν πεπεισμένος ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί και να επιχειρήσει να καταλάβει το Κίεβο, την πρωτεύουσα, γράφει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Αυτός και η σύζυγός του κοιτούσαν το ρολόι εκείνο το βράδυ, με την αγωνία ότι ο Μπουντάνοφ θα μπορούσε σύντομα να μείνει χωρίς δουλειά, αν όλα δεν πήγαιναν όπως είχε προβλέψει μιλώντας στην επιφυλακτική πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας.

«Φοβόμουν ότι δεν θα γινόταν η επίθεση»

«Είχαμε συζητήσει ότι αν δεν γίνει αυτή η επίθεση, δεν θα φαινόμαστε πολύ καλά», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Είχαμε πει συγκεκριμένα ότι στις 4 π.μ. θα ξεκινούσε. Ακούγεται πολύ περίεργο, αλλά φοβόμουν ότι δεν θα πήγαινε όπως έπρεπε».

Έντεκα μήνες αργότερα, τα λόγια του 37χρονου Μπουντάνοφ έχουν μεγάλο βάρος για τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους στο Κίεβο. Στους ουκρανικούς πολιτικούς κύκλους, τον σέβονται ως το μοναδικό πρόσωπο – μαζί με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες – που προειδοποίησε σωστά, μήνες πριν, τι σχεδίαζε η Ρωσία.

Εκείνη την εποχή, τον απομάκρυναν σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι Ουκρανοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέμεναν ότι η εισβολή της Ρωσίας θα περιοριζόταν στο ανατολικό τμήμα της χώρας και όχι σε μια πλήρους κλίμακας τριπλή επίθεση.

«Η Κριμαία θα επιστρέψει στο σπίτι της»

Η πρόβλεψη του Μπουντάνοφ για φέτος είναι ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην κατάληψη περισσότερων εδαφών στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Μια νέα επίθεση από τις δυνάμεις της, που σταθμεύουν βόρεια της Ουκρανίας, στη Λευκορωσία, είναι απίθανη, είπε, εκτιμώντας ότι είναι απλά μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή και να διχάσει τα στρατεύματα του Κιέβου.

Και τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλίσουμε ότι η Κριμαία θα επιστρέψει στο σπίτι της μέχρι το καλοκαίρι».

Πηγή: The Washington Post

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που φτάνουν στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ο Μπουντάνοφ είπε πως «αυτό δεν είναι αλήθεια».

«Και η Κριμαία θα μας επιστραφεί. Θα σας πω περισσότερα: Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία το 2014 και όλα θα τελειώσουν εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πυρηνικά; Η Ρωσία δεν είναι ηλίθια»

«Είναι μια τακτική εκφοβισμού», πρόσθεσε, μιλώντας από το γραφείο του: «Η Ρωσία είναι μια χώρα από την οποία μπορείτε να περιμένετε πολλά, αλλά όχι την απόλυτη ηλιθιότητα. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η πραγματοποίηση ενός πυρηνικού πλήγματος θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μια στρατιωτική ήττα για την Ρωσία, αλλά την κατάρρευσή της. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά».

Η γρήγορη άνοδος του Μπουντάνοφ σε έναν από τους νεότερους στρατηγούς στην ιστορία της Ουκρανίας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο του 2016, όταν ένας αντισυνταγματάρχης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) σκοτώθηκε στην Κριμαία, υποτίθεται από Ουκρανούς σαμποτέρ.

Ο Μπουντάνοφ πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους εμπλεκόμενους Ουκρανούς ειδικούς πράκτορες, οι οποίοι εργάζονταν πίσω από τις εχθρικές γραμμές, και αργότερα του απονεμήθηκε το «Τάγμα Θάρρους» της Ουκρανίας για τις επιχειρήσεις. Το 2020, μόλις 34 ετών, ορίστηκε επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR).

Οι απόπειρες κατά της ζωής του

Ο Μπουντάνοφ εξακολουθεί να είναι ντροπαλός για τις λεπτομέρειες, χρόνια αργότερα. Δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την επιχείρηση ή τη συμμετοχή του σε αυτήν. «Κάτι συνέβη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και όλες οι απόπειρες κατά της ζωής μου ξεκίνησαν μετά από αυτό».

Το 2019, μια βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό του, αλλά πυροδοτήθηκε πρόωρα. Έχουν γίνει τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στον Μπουντάνοφ.

Το γεγονός ότι κινδυνεύει η ζωή του, τον έχει οδηγήσει να ζει μια προσεκτική προσωπική ζωή, αλλά οι ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι το σπίτι του. Ο Μπουντάνοφ ζει στο γραφείο του. Σπάνια βγαίνει έξω.

Παραμένει στόχος του Κρεμλίνου. Μετά από μια έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο, η Μόσχα κατονόμασε τον Μπουντάνοφ και άλλους πράκτορες της GUR ως ενόχους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπουντάνοφ, δεν έχουν αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα ή για άλλες επιθέσεις βαθιά μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από την Ρωσία.

Δύο επιθέσεις, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Δεκέμβριο στην αεροπορική βάση Ένγκελς της Ρωσίας στο Σαράτοφ, που απέχει πάνω από 370 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, έδειξαν «ότι έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά από ό,τι θα μπορούσαν να περιμένουν», δήλωσε ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα να προσέχει τους συνεργάτες της»

Οι επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος εμπίπτουν τεχνικά στην αρμοδιότητα του Μπουντάνοφ. Στη συνέντευξη, δεν επιβεβαίωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του βρίσκονταν πίσω από τα πλήγματα, τα οποία στόχευαν βομβαρδιστικά που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να πλήξει ουκρανικές πόλεις, αλλά τόνισε ότι πρέπει να περιμένει περισσότερα η Μόσχα, σημειώνοντας πως η Ουκρανία έχει πράκτορες που εργάζονται μέσα στην Ρωσία.

«Αυτό διέλυσε τις ψευδαισθήσεις τους για ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικά. Υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Πρότεινε επίσης στο Κρεμλίνο να φοβάται τους συνεργάτες που βρίσκονται ανάμεσά του. «Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι, με τους οποίους είναι πολύ εύκολο να συνεργαστεί κανείς σε αυτό το έδαφος, άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι η Ρωσία πρέπει να είναι διαφορετική», πρόσθεσε. «Και υποστηρίζουμε τέτοιους ανθρώπους».

Υπάρχουν όπλα καταχωνιασμένα στη γωνία και σφαίρες στο γραφείο του.

«Τι είναι το επόμενο;», ρώτησε ο ίδιος ο Μπουντάνοφ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να προχωρήσει σε περισσότερες προβλέψεις: «Η νίκη της Ουκρανίας. Δεν λέω τίποτα καινούργιο».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024