Σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, είναι των Αγίων Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων, της Αγίας Αθανασίας και τριων θυγατέρων. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Κύρος, Κύρης, Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης έζησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ασκήτευσαν και οι δυο σε μοναστήρι του Αραβικού Κόλπου και μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό μαζί με την Αθανασία και τις τρεις κόρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, επί Διοκλητιανού (284-305). Βρήκαν μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού το έτος 292 μ.Χ.

Σύμφωνα με την ιστορία, υπό Διοκλητιανού και κατά την διάρκεια των διωγμών του, ο Κύρος εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια και έγινε μοναχός. Ο Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και μετά επέστρεψε ξανά στην Αλεξάνδρεια. Και οι δύο Άγιοι ήταν γιατροί στο επάγγελμα και έγιναν φίλοι. Μαζί πήγαιναν σε διάφορα χωριά και πόλεις για να θεραπεύουν αρρώστους και να ανακουφίζουν τους ανθρώπους από τον πόνο τους.

Παράλληλα μιλούσαν για τον Χριστό και ανέλυαν την σπουδαία διδασκαλία. Μάλιστα, κατάφεραν πολλούς ειδωλολάτρες να τους στρέψουν στον Χριστιανισμό. Ωστόσο, ο φθόνος των ειδωλολατρών τους έφερε αντιμέτωπους με μαρτυρικό θάνατο, καθώς τους αποκεφάλισαν στις 31 Ιανουαρίου του 292 μ.Χ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr