Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Κύπρος: Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31ηΙανουαρίου 2024.

Το Συμβούλιο θα συνεχίζει να ενημερώνεται ανά εξάμηνο, τόσο για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και για την Ειρηνευτική Δύναμη, μέσω και των σχετικών Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ψήφισμα, μαζί με το Ψήφισμα 186/1964, αποτελούν τον θεσμικό οδηγό για την παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο, τα οποία αμφότερα αναφέρονται στις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις των εμπλεκομένων μερών σε σχέση με το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάσης λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού.

Υπογραμμίζει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1251 το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

«Κόλαφος» το Ψήφισμα για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων

Εξόχως σημαντικές διατάξεις αποτελούν επίσης οι αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου το ΣΑ καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος.

Το Ψήφισμα καταγράφει την απογοήτευση του ΣΑ για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ.

Το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη του ΣΑ στην προσπάθεια του ΓΓ για αναζωογόνηση της διαδικασίας συνομιλιών και περιλαμβάνει ενισχυμένες αναφορές για την ανάγκη επίτευξη συμφωνίας για διορισμό Απεσταλμένου του ΟΗΕ με αποστολή την υποβοήθηση της προσπάθειας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Διατηρούνται οι αναφορές σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Καλεί επίσης για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες για λύση, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Επί τούτου, ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα «Imagine» η οποία είναι δεικτική για την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Το ΣΑ καλεί για την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και αναδεικνύει την ευθύνη της Τουρκίας για αυτή την παραβίαση. Διατηρούνται επίσης οι σημαντικές αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων και στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών, ειδικά της πρόσβασης σε αρχεία για την υποβοήθηση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση και ευχαριστεί τις εμπλεκόμενες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποτελεσματικότητα της μεταξύ μας διπλωματικής διεργασίας των τελευταίων εβδομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή υιοθέτηση του Ψηφίσματος.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024