Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιόνι: Σε τρεις φάσεις τις επόμενες επτά ημέρες ο καιρός

Χιόνι: Σε τρεις φάσεις τις επόμενες επτά ημέρες ο καιρός

Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα του meteo.

Ο καιρός την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα χαρακτηριστεί από τρεις φάσεις και θα υπάρξει και χιόνι.

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου και τα κύρια χαρακτηριστικά που θα έχει ο καιρός θα είναι μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της νότιας κυρίως χώρας.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης(1/2)  έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (3/2), τα κύρια χαρακτηριστικά που έχει ο καιρός, θα είναι άνοδος της θερμοκρασίας και η απουσία φαινομένων στη χώρα μας.

Η τρίτη φάση θα διαρκέσει από το μεσημέρι της Παρασκευής (3/2) μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας και τα κύρια χαρακτηριστικά που θα έχει ο καιρός θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο καιρός των επόμενων 7 ημερών μπορεί να χαρακτηριστεί από 3 διακριτές προγνωστικές φάσεις.

Πιο αναλυτικά, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα (Εικόνα 1):

  • Η πρώτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 30/01 έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της νότιας κυρίως χώρας.
  • Η δεύτερη φάση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.
  • Τέλος, η τρίτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού, Σάκη Αρναούτογλου το βόρειο ρεύμα που έρχεται θα κρατήσει για αρκετές ημέρες, ενώ θα δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, τοπικά.

Συγκεκριμένα από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου αλλάζει το σκηνικό του καιρού με πολλούς βοριάδες που θα κάνουν το κρύο πιο αισθητό

Η Αττική θα έχει το πρωί της Τρίτης (31/01), συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη. Από το μεσημέρι, ο καιρός θα ανοίξει, ωστόσο κάποια τοπικά σύννεφα αστάθειας, δεν αποκλείεται να αφήσουν κάποια ασθενή βροχή στα βορειοδυτικά ορεινά. Προς το βράδυ θα έχουμε λίγα σύννεφα, τοπικά αυξημένα.

Την Τετάρτη, προβλέπεται ηλιοφάνεια παντού και ενισχυμένοι βοριάδες στα νότια της χώρας. Η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς στα κεντρικά, στους 6 με 10 στα βόρεια.

Την Πέμπτη οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί και δεν θα έχουμε φαινόμενα όπως χιόνια στα πεδινά. Η θερμοκρασία στους 12 με 13 στα κεντρικά, στους 9 με 12 στα βόρεια και στους 15 στα νότια.

Την Παρασκευή προβλέπεται  επίσης ηλιοφάνεια και τα όποια φαινόμενα θα επηρεάσουν τις νότιες και ΝΑ περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία στους 10 με 11 στα κεντρικά, στους 15 στα νότια και στους 5 με 9 στα βόρεια.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το Σάββατο και την Κυριακή ίσως υπάρξουν τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις χωρίς όμως να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 31/1

Σύμφωνα με το meteo την Τρίτη (31/1) αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και βόρεια, ενώ μικρή πτώση αναμένεται στα δυτικά και νοτιοανατολικά.

Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, αναμένονται πρόσκαιρες και τοπικές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 10, στην Ήπειρο από -5 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -5 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 12, στα Επτάνησα από 5 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -1 έως 9 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά του νομού. Ασθενείς και παροδικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ, και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024