Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μετά τα τανκς το Κίεβο θέλει μαχητικά αεροσκάφη

Ουκρανία: Μετά τα τανκς το Κίεβο θέλει μαχητικά αεροσκάφη

Με τους συμμάχους να έχουν πλέον αρχίσει να στέλνουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, το Κίεβο αρχίζει να ζητά μαχητικά αεροσκάφη.

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι ΗΠΑ και η Γερμανία αποφασίζοντας να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Μπορεί το Κίεβο μέσω του Ζελένσκι να έκανε απανωτές εκκλήσεις για τα τανκς. Το επόμενο αίτημα του Ουκρανού προέδρου είναι τα μαχητικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, με τα αμερικανικά Abrams και τα γερμανικής κατασκευής Leopard να κατευθύνονται τώρα στην πρώτη γραμμή μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ των δυτικών συμμάχων, οι υπεύθυνοι χάραξης της στρατιωτικής στρατηγικής στο Κίεβο στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που θεωρούν ως το επόμενο λογικό βήμα στην προσπάθειά τους να απωθήσουν Ρώσους εισβολείς – τις αποστολές των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την αποστολή μαχητικών

Οι συνομιλίες με πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά τζετ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η οποία προωθείται από Ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη κρατών της Βαλτικής.

Η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τη διαμάχη για την προμήθεια τανκς. Στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον την ιδέα απίθανη, αλλά ότι οι φόβοι για κλιμάκωση παραμένουν υψηλοί.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συζήτηση του επόμενου μήνα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά τζετ σε κάποιο μελλοντικό σημείο, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν μια σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει άλλα τρία έως πέντε χρόνια ή περισσότερο, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Δύση είναι κοντά στο όριο αυτού που μπορεί να παράσχει χωρίς να πυροδοτήσει μια ακραία απάντηση από τη Μόσχα.

Ποια η στρατηγική της Δύσης για παροχή στρατιωτικής υποστήριξης

Στις αρχές του περασμένου έτους οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν σε έναν «άγραφo νόμο» να μην προμηθεύσουν στην Ουκρανία ένα πλήρως ολοκληρωμένο πακέτο όπλων αμέσως μετά την εισβολή, από φόβο ότι «θα προκαλούσαν τη Ρωσία», δήλωσε τρίτος ανώτερος διπλωμάτης από άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. .

Η σκέψη ήταν ότι η Δύση έπρεπε να παράσχει την υποστήριξή της σταδιακά, αξιολογώντας τη ρωσική απάντηση σε κάθε βήμα. «Πολλές χώρες στη Δύση πιστεύουν ότι εάν είχαμε προμηθεύσει στην Ουκρανία όλο το υλικό που μας ζητούσαν [για] στην πρώτη φάση του πολέμου, θα υπήρχε έντονη ρωσική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό μια διαδικασία εξοικείωσης [του Πούτιν]», είπε ο διπλωμάτης.

Η στρατηγική που αποφάσισε η Δύση ήταν η παροχή μίας αργής αλλά σταθερά ανοδικής τάσης της δυτικής υποστήριξης, από αντιαρματικά Javelins και φορητά συστήματα αεράμυνας όπως Stingers, έως HIMARS και πιο πρόσφατα πυραύλους Patriot εδάφους-αέρος, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Η παράδοση των αεροσκαφών είναι επομένως «θέμα χρόνου», σύμφωνα με την πρόβλεψη ενός διπλωμάτη.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Δύση θα θελήσει πρώτα να εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές για αεροπορική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιθετικών drones και πιθανώς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης πρόσφατα μια αποστολή μη κατευθυνόμενων ρουκετών Zuni της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να εκτοξεύσει ο ουκρανικός στρατός από τα αεροπλάνα MiG της Σοβιετικής εποχής.

Ποια μαχητικά ζητούν οι Ουκρανοί

Από ότι φαίνεται, οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και F-15, αλλά μελετούν και άλλα αεροσκάφη.

Η πλειοψηφία των F-15 και F-16 που ανήκουν στις ΗΠΑ αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού.

«Υπάρχουν σχεδόν 50 χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή F-15», είπε ο Σακ. «Δεν πιστεύω ούτε στιγμή ότι η Ουκρανία δεν αξίζει μαχητικά αεροσκάφη».

Ποιο το πρόβλημα στην αποστολή των μαχητικών

Ωστόσο, η αποστολή αεροσκαφών θα αποτελέσει μια σοβαρή υλικοτεχνική επιχείρηση για τους συμμάχους της Ουκρανίας. Τα F-15 και τα F-16 απαιτούν μεγάλους διαδρόμους υψηλής ποιότητας, κάτι το οποίο δεν διαθέτει η Ουκρανία. Οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν εύκολο για τη Ρωσία να εντοπίσει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης επιχειρησιακής βάσης.

Τα αμερικανικά μαχητικά F-18 ή τα Gripen σουηδικής κατασκευής θα ήταν πιο κατάλληλα, είπε ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής για την αεροδυναμική στο βρετανικό think tank RUSI. Ο λόγος είναι ότι έχουν δυνατότητα απογείωσης από μικρότερους διαδρόμους προσγείωσης. Αλλά και τα δύο αεριωθούμενα βρίσκονται σε έλλειψη.

Σε ότι αφορά, τα γαλλικής κατασκευής Rafale, ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού στο ουκρανικό έδαφος για να επισκευάσουν τα αεροσκάφη. Παρόλα αυτά, το προσωπικό αυτό θα γινόταν αυτόματα στόχος ρωσικών επιθέσεων.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024