Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρένταν Φρέιζερ: Το δυναμικό comeback του ηθοποιού που το Χόλιγουντ έβαλε στη «μαύρη λίστα»

Μπρένταν Φρέιζερ: Το δυναμικό comeback του ηθοποιού που το Χόλιγουντ έβαλε στη «μαύρη λίστα»

Το 2018 ο ηθοποιός είχε μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από στέλεχος του Χόλιγουντ το 2003.

Υπήρξε ανερχόμενος αστέρας του Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες δράσης και κωμωδίες και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «sex icon».  Κι ενώ όλα έδειχναν πως η καριέρα του θα εκτοξευόταν στα ύψη, μία σειρά από γεγονότα τον οδήγησαν να εξαφανιστεί εντελώς από το spotlight του Χόλιγουντ.

Ο λόγος για τον Μπρένταν Φρέιζερ, ο οποίος έκανε ένα δυναμικό comeback στη μεγάλη οθόνη με την «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η ερμηνεία του απoθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, με τον ηθοποιό να αποτελεί το απόλυτο φαβορί για τα φετινά βραβεία Όσκαρ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί ο 54χρονος ηθοποιός, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με μερικά από τα πιο αγαπημένα blockbusters στα τέλη των ‘90s, απομακρύνθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Η ιστορία του Μπρένταν Φρέιζερ έρχεται να φωτίσει τις σκληρές πτυχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει πως το κοινό δεν τον ξέχασε ποτέ και ανυπομονούσε για τη μεγάλη επιστροφή του.

Η πορεία προς την επιτυχία

Άμα τη εμφανίσει του ο Φρέιζερ ξεχώρισε για την ικανότητά του να υποδύεται κωμικούς και δραματικούς ρόλους. Η αναγνωρισιμότητα ήρθε το 1997 με την ταινία «George of the Jungle», στην οποία υποδύεται τον Τζορτζ, έναν άνθρωπο που μεγαλώνει με πιθήκους σε μια αφρικανική ζούγκλα και μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος χρόνια αργότερα, έφτασε στο σημείο να λιμοκτονεί για τις ανάγκες της ταινίας, ενώ βλέποντας την εικόνα του τότε περιέγραψε τον εαυτό του «σαν κρέας που περπάταγε».

Η ταινία που αποτέλεσε σταθμό για την καριέρα του Φρέιζερ ήταν η «Μούμια» το 1999. Υποδυόμενος τον Ρικ Ο’ Κόνελ, έναν Αμερικανό τυχοδιώκτη που καλείται να σταματήσει τη μούμια που ξύπνησε άθελά της μία ομάδα αρχαιολόγων, ο ηθοποιός γνώρισε την καταξίωση και καθιερώθηκε ως leading actor. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και η χημεία του με την συμπρωταγωνίστριά του, Ρέιτσελ Βάις, αποτυπώθηκε και στο σίκουελ «Η Μούμια Επιστρέφει».

Ο Φρέιζερ επέστρεψε στον ρόλο του Ρικ Ο’ Κόνελ το 2008 με το τελευταίο μέρος της τριλογίας της «Μούμιας», χωρίς να έχει στο πλευρό του την Βάις, η οποία αντικαταστάθηκε από την Μαρία Μπέλο. Η ερμηνεία του ηθοποιού άφησε το στίγμα της στο κινηματογραφικό σύμπαν της Universal και όταν το 2017 βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το reboot της «Μούμιας» με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη και οι fans του franchise δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους.

Από το απόγειο της δόξας στη σιωπή

Κι ενώ η καριέρα του Φρέιζερ βρισκόταν σε ανοδική τροχιά, η σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από στέλεχος του Χόλιγουντ τον οδήγησε στην κατάθλιψη και την απόσυρση από τη βιομηχανία του θεάματος.

Χρειάστηκαν να περάσουν 15 χρόνια και να μεσολαβήσει το κίνημα του #MeToo, με τις καταγγελίες περί κακοποιητικών συμπεριφορών από παντοδύναμα στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας να σαρώνουν σαν τσουνάμι το Χόλιγουντ, για να καταφέρει ο Φρέιζερ να μιλήσει για τη δική του αλήθεια και να μοιραστεί με τον κόσμο την τραυματική του εμπειρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GQ το 2018 ο Φρέιζερ περιέγραψε τη σεξουαλική επίθεση που υπέστη από τον Φίλιπ Μπερκ, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), του οργανισμού που βρίσκεται πίσω από τις Χρυσές Σφαίρες.

«Το αριστερό του χέρι απλώνεται και πιάνει το κωλομέρι μου και ένα από τα δάχτυλά του με αγγίζει στον πισινό. Και αρχίζει να το κινεί γύρω γύρω», ανέφερε στη συνέντευξή του.

«Ένιωσα άρρωστος. Ένιωσα σαν μικρό παιδί. Ένιωθα σαν να υπήρχε μια μπάλα στο λαιμό μου. Νόμιζα ότι θα κλάψω»,

Ο Φρέιζερ ισχυρίστηκε στην ίδια συνέντευξη πως μπήκε σιγά σιγά στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ και δεν προσκλήθηκε ξανά στις τελετές των «Χρυσών Σφαιρών», ενώ οι παραγωγοί ταινιών του γύρισαν την πλάτη.

«Είμαι ακόμα φοβισμένος; Απολύτως. Νιώθω ότι πρέπει να πω κάτι; Απολύτως. Ήθελα να το κάνω πολλές, πολλές φορές; Απολύτως. Έχω σταματήσει τον εαυτό μου; Απολύτως», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο ηθοποιός. «Κατηγορούσα τον εαυτό μου και ήμουν μίζερος. Απλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να είμαι μέρος του. Δεν ένιωθα ότι ανήκω».

The «Brenaissance»

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο ηθοποιός έπρεπε να διαχειριστεί το τραύμα που του άφησε η σεξουαλική παρενόχληση, ένα πολύκροτο διαζύγιο που τον τσάκισε οικονομικά, ενώ τα ταμπλόιντ σαν άλλα όρνεα ξέσκισαν τις σάρκες του, ασκώντας του bodyshaming με πρωτοσέλιδα που έγραφαν για τον «παχύσαρκο Μπρένταν Φρέιζερ».

Το 2018 ο Φρέιζερ ξεκίνησε να επανέρχεται αθόρυβα στον κόσμο του θεάματος, ωστόσο η δυναμική του επιστροφή – ή αλλιώς «Brenaissance», όπως λένε οι φανατικοί του θαυμαστές – σημειώθηκε με την «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Σε μία εξαιρετική ερμηνεία που φλερτάρει με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ο Φρέιζερ υποδύεται τον Τσάρλι, έναν υπέρβαρο καθηγητή Αγγλικών που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κόρη του, γνωρίζοντας πως του απομένουν λίγες ημέρες ζωής. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις ενοχές που εγκατέλειψε την οικογένειά του και θρηνώντας την απώλεια του συντρόφου του, ο Τσάρλι ξεσπά αυτοκαταστροφικά στο φαγητό, αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη, καταδικάζοντας τον εαυτό του στον θάνατο.

Η εμφάνιση του Φρέιζερ στη «Φάλαινα» δεν θυμίζει σε τίποτα τους χαρακτήρες που υποδύθηκε στο παρελθόν. Για τις ανάγκες της ταινίας χρειάστηκε να φορέσει προσθετικά που ζύγιζαν πάνω από 100 κιλά, τα οποία ανέβαζαν τη θερμοκρασία του σώματός του και χρειαζόταν να χρησιμοποιεί παγοκύστες. Πιο ώριμος από ποτέ ερμηνευτικά ο ηθοποιός αποτυπώνει μέσα από τις περιορισμένες σωματικές του κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου του τον εγκλωβισμό και τον σιωπηλό σπαραγμό που βιώνει ο ήρωάς του.

Το κοινό δεν ξέχασε ποτέ τον Μπρένταν Φρέιζερ και υποδέχτηκε πανηγυρικά την επιστροφή του. Στο τέλος της προβολής της ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας το κοινό ξέσπασε σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, που έφερε δάκρυα στα μάτια του ηθοποιού.

Για την ερμηνεία του στη «Φάλαινα» ο Φρέιζερ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου, ωστόσο ο ίδιος δεν παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων. «Έχω περισσότερη ιστορία με την Ένωση Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ παρά σεβασμό σε αυτήν. Όχι, δεν θα συμμετάσχω… Είναι λόγω της ιστορίας που έχω μαζί τους. Η μητέρα μου δεν μεγάλωσε έναν υποκριτή. Μπορείς να με αποκαλέσεις πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό», εξήγησε για την απουσία του από τις «Χρυσές Σφαίρες».

Η ομιλία του κατά τη διάρκεια της παραλαβής του βραβείου Καλύτερου Ηθοποιού στα Critics Choice Awards ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. «Ήμουν στην έρημο. Και μάλλον θα έπρεπε να είχα αφήσει ίχνη. Αλλά με βρήκες», είπε ο ηθοποιός απευθυνόμενος στον σκηνοθέτη της «Φάλαινας», ευχαριστώντας τον για την σπουδαία ευκαιρία που του έδωσε.

Η επόμενη στάση για τον Μπρένταν Φρέιζερ είναι τα βραβεία Όσκαρ, καθώς κατά πολλούς αποτελεί το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου. Όλα δείχνουν πως ο Φρέιζερ έλαβε επιτέλους μία δεύτερη ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να λάβει την καταξίωση που του αξίζει, παρά την υποτίμηση που έδειξε το Χόλιγουντ στο πρόσωπό του και την προσπάθεια εξοστρακισμού του από τον κινηματογράφο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024