Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αντι-ιικό από… πιπέρι υποψήφιο για θεραπεία

Κοροναϊός: Αντι-ιικό από… πιπέρι υποψήφιο για θεραπεία

Η ουσία PL που περιέχεται σε ένα ινδικό είδος πιπεριού ήταν άκρως αποτελεσματική ενάντια στη λοίμωξη ποντικών με διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ουσία που περιέχεται σε μια ινδική ποικιλία πιπεριού φάνηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση αποτελεσματικής θεραπείας ενάντια σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2. Αυτό έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Central Science» με επικεφαλής τον Γκονσάλο Μπερνάντες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής João Lobo Antunes στην Πορτογαλία ο οποίος είναι συγχρόνως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επιλεκτική δράση στα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα

Ο δρ Μπερνάντες και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η ουσία PL (piperlongumine) η οποία εξάγεται από το «μακροπίπερο» (Piper longum, Πέπερι το μακρό) – το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο φυσικό συστατικό στο ινδικό σύστημα υγείας –  έχει ισχυρή αντι-ιική δράση ενάντια στον SARS-CoV-2 στα ποντίκια.

«Ανακαλύψαμε ότι η PL επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε μοντέλο ποντικού που μιμείται τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2» σημείωσε ο καθηγητής Μπερνάρντες και προσέθεσε: «Η ουσία αυτή η οποία είχε στο παρελθόν μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου δρα προκαλώντας μια απόκριση στρες στα κύτταρα του ξενιστή. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι αυτή η απόκριση προκαλείται επιλεκτικά στα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα. Και αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς η PL δρα στα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό και όχι στον ίδιο τον ιό, γεγονός που την καθιστά πιθανή αντι-ιική θεραπεία με ευρύ φάσμα δράσης, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του ιού που θα αναδυθούν, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς».

Ο επικεφαλής της μελέτης Γκονσάλο Μπερνάντες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής
João Lobo Antunes στην Πορτογαλία ο οποίος είναι συγχρόνως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Gonçalo Ribeiro, iMM)

Μάλιστα οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία με PL σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Αλφα, Δέλτα και Ομικρον. Οπως προέκυψε, η θεραπεία ήταν αποτελεσματική στη μείωση του ιικού φορτίου ενάντια και στις τρεις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Χορήγηση από τη μύτη

H PL συγκρίθηκε επίσης με το Plitidepsin, ένα αντι-ιικό που χορηγείται υποδορίως στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ιικό φορτίο στην COVID-19. «Καταφέραμε να χορηγήσουμε την ΡL μέσω της ρινικής οδού, η οποία αποτελεί καλύτερη οδό χορήγησης της θεραπείας καθώς ο ρινικός βλεννογόνος είναι συχνά το πρώτο σημείο από το οποίο εισέρχεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό. Δείξαμε ότι η ρινική χορήγηση της PL δεν είναι τοξική και ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα ποντίκια σε σύγκριση με το Plitidepsin, που έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντι-ιικό το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους» σημείωσε ο Κονγκ Τανγκ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Ενάντια σε μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 αλλά και άλλους ιούς

Ο δρ Τανγκ κατέληξε λέγοντας πως παρότι η ανάπτυξη εμβολίων για τον SARS- CoV-2 προσέφερε πολλά στον έλεγχο της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθούν νέες θεραπείες ενάντια στην COVID-19, ιδίως καθώς ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να διαφεύγει από την ανοσία που επάγεται από τα εμβόλια. Οπως υπογράμμισε, η PL φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή υποψήφια θεραπεία ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς.

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024