Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: «Κελαηδάει» ξανά ο Παντσέρι - Ποιους θα «δώσει» για να σωθεί - «Δεν ανησυχεί η Εύα Καϊλή»

Qatargate: «Κελαηδάει» ξανά ο Παντσέρι – Ποιους θα «δώσει» για να σωθεί – «Δεν ανησυχεί η Εύα Καϊλή»

Ο Αντόνιο Παντσέρι δίνει νέα κατάθεση στις Αρχές για το Qatargate.

Νέα κατάθεση στις Αρχές θα δώσει σήμερα Τρίτη ο Αντόνιο Παντσέρι για το Qatargate. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής θα αρχίσει να αποκαλύπτει στοιχεία του σκανδάλου δωροδοκίας που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το France24.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η Εύα Καϊλή, όσο και αν ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δηλώνει ότι η ίδια «δεν ανησυχεί».

«Γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε τώρα να τα πει όλα; Έχουν εμπλακεί η γυναίκα του και η κόρη του στο σκάνδαλο, οπότε για να σώσει την οικογένειά του είναι ικανός να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα από άλλες χώρες και να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν. Πρόσωπα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα, από χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και ίσως και Ελλάδα», δήλωσε στον Ant1 ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή.

«Θέλει απλώς να συνεργαστεί»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού Μέσου, ο Παντσέρι είναι το κεντρικό πρόσωπο του δικτύου, που χρονολογείται από το 2014, το οποίο δωροδοκούσε σε μετρητά, με χρηματοδότηση από το Κατάρ και το Μαρόκο, ενώ ο ο δικηγόρος του λέει ότι δεν θα κρατηθεί.

«Πίσω από τον όρο «μάρτυρας του κράτους» τείνουμε να ακούμε «καρφί», αλλά ο πελάτης μου δεν είναι εχθρός κανενός, είναι απλώς κάποιος που θέλει να συνεργαστεί», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κεν.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανείς δεν του δίνει τίποτα δωρεάν. Αποφάσισε να διασφαλίσει μόνος του την κατάστασή του και να διαπραγματευτεί την ποινή του», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κεν.

Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι στις 17 Ιανουαρίου, προς έκπληξη πολλών, οι βελγικές Αρχές ανακοίνωσαν τη συμφωνία με τον Αντόνιο Παντσέρι σε σχέση με το Qatargate, όπως έχει γίνει γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σημειώνει το ρεπορτάζ, είναι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, την οποία χαρακτηρίζει ως το δημόσιο πρόσωπο του σκανδάλου, αν και ο Παντσέρι ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από αυτό.

Ο Παντσέρι έχει παραδεχτεί ότι συμμετείχε στο δίκτυο διαφθοράς και είναι διατεθειμένος να πει με ποιους συνεργάστηκε, με αντάλλαγμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μικρότερη του ενός έτους.

«Δεν είναι απλώς ότι θα εξηγήσει ότι «την τάδε ημέρα έλαβα για πρώτη φορά 1.000 ευρώ», θα πρέπει να εξηγήσει όλο το ιστορικό», δήλωσε ο Κεν.

Θα «δώσει» τον Ταραμπέλα;

Ο Παντσέρι, είπε ο δικηγόρος, θα αποκαλύψει όλα όσα συνέβησαν από το 2014 – «ή ακόμη και πριν από αυτό, όσον αφορά τις επαφές» – μια υπόσχεση που θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες μεταξύ πολλών υπόπτων που δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί.

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα αρνείται ότι έλαβε μετρητά ή δώρα από το δίκτυο δωροδοκίας, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να του αφαιρέσει την ασυλία του από την ποινική έρευνα.

Το σπίτι του έχει ερευνηθεί και οι διαρροές από την έρευνα στον βελγικό Τύπο δείχνουν ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Παντσέρι του έστελνε τεράστια χρηματικά εμβάσματα.

Ο Κεν δεν θέλησε να απαντήσει αν ο πελάτης του θα εμπλέξει τον Ταραμπέλα.

«Υπενθυμίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Παντσέρι από μόνες τους δεν αρκούν για να καταδικαστεί κάποιος, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλα στοιχεία», δήλωσε στο AFP.

Όπως η Καϊλή και ο σύντροφός της, ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής εξακολουθεί να είναι προφυλακισμένος, αλλά σε αντίθεση με αυτούς, συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

«Θα του πάρουν κατάθεση αρκετές ακόμη φορές οι ερευνητές», δήλωσε ο Κεν. «Ο εισαγγελέας μπορεί πάντα να ακυρώσει τη συμφωνία, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομολογία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ανησυχεί για τη γυναίκα και την κόρη του

Ο Παντσέρι είναι 68 ετών και μια πολύπλοκη δίκη για διαφθορά μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια για να προχωρήσει στα δικαστήρια, οπότε – όπως υποστήριξε ο δικηγόρος – ο ύποπτος έχει κάθε λόγο να συνεργαστεί.

«Ανησυχούσε πολύ για τη γυναίκα και την κόρη του και τώρα ελπίζει σε κάποια γενναιοδωρία, είναι ανθρώπινο και θεμιτό», δήλωσε ο Κεν στο AFP.

Ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ θέλει επίσης να ακούσει τη σύζυγο του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και την κόρη τους Σίλβια, οι οποίες έχουν συλληφθεί στην Ιταλία.

Ο Κεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι «θα έρθουν να δώσουν ελεύθερα εξηγήσεις στο Βέλγιο».

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες και οι δύο εναντιώνονται σε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αλλά αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί απαραίτητο αν η συνεργασία του Παντσέρι απαλύνει τις ανησυχίες των ερευνητών.

«Είναι πιθανό η ανάγκη για ένταλμα σύλληψης εναντίον τους να μειωθεί», δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024