Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η... ιδιάζουσα περίπτωση του κ. Σάντος

ΗΠΑ: Η… ιδιάζουσα περίπτωση του κ. Σάντος

Η πολιτική επιβράβευση ενός απατεώνα βουλευτή των Ρεπουμπλικανών και τα μικροπολιτικά παιχνίδια του τραμπισμού στις ΗΠΑ

Μέχρι πρότινος προβαλλόταν ως εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ: ένας αυτοδημιούργητος 34χρονος με λαμπρές σπουδές και ακόμη πιο λαμπρή καριέρα στη Wall Street, με αρκετή περιουσία ώστε να είναι ανεξάρτητος από κομματικές δωρεές, που είναι υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και άξιζε την ψήφο των Αμερικανών για να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ένας Αμερικανο-Βραζιλιάνος μετανάστης δεύτερης γενιάς, Εβραίος απόγονος μιας Ουκρανής επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και φιλόζωος, που χάρη σε μια ΜΚΟ του σώθηκαν 2.400 σκύλοι και 280 γάτες.

Με αυτά και με άλλα πολλά ο Τζορτζ Σάντος «θάμπωσε» τους ψηφοφόρους στην 3η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, πετυχαίνοντας μια ανέλπιστη νίκη στο παραδοσιακό αυτό προπύργιο των Δημοκρατικών κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ήταν μια κρίσιμη έδρα για την εξασφάλιση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας ο ίδιος ορκίστηκε κανονικά ως μέλος στις αρχές του μήνα, παρά το γεγονός ότι είχε πια αποκαλυφθεί πως πούλησε στο εκλογικό σώμα… «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Όπως αποδείχθηκε κατόπιν… εορτής και εκλογής, το βιογραφικό του ήταν από την αρχή έως το τέλος ένα ψέμα.

Όσο περνά, δε, ο καιρός έρχονται στο φως η μια μετά την άλλη νέες αποκαλύψεις, με πολλές μυστηριώδεις «ουρές».

Ένας «Πινόκιο» στη Βουλή

Ο Τζορτζ Σάντος λοιπόν δεν πήγε ποτέ στο φημισμένο Baruch College της Νέας Υόρκης, όπως ανέφερε στο βιογραφικό του. Για την ακρίβεια, δεν έχει καν πτυχίο.

Δεν είχε δουλέψει ποτέ ως διαχειριστής κεφαλαίων στις επενδυτικές τράπεζες Citigroup και Goldman Sachs, όπως ισχυριζόνταν.

Στην πραγματικότητα είχε εργαστεί το 2020 -χρονιά εισόδου του στην πολιτική- στην εταιρεία «Harbour City Capital» με έδρα τη Φλόριντα, την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατηγόρησε αργότερα για χρηματική απάτη με «πυραμίδα» επενδυτών.

Τα 13 σπίτια που έλεγε ότι έχει στη Βραζιλία, στη Νέα Υόρκη και στο «νησί των εκατομμυριούχων» Ναντάκετ στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης ήταν επίσης ψέμα.

Σύμφωνα με τους New York Times -που πρώτοι έβγαλαν τα «άπλυτά» του στη φόρα– ο Ρεπουμπικανός νυν βουλευτής και η μητέρα του έχουν ιστορικό εξώσεων, λόγω μη καταβολής ενοικίων.

Προ ημερών, διέψευσε αναφορές στον Τύπο ότι συμμετείχε σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις ως drag queen με το όνομα «Κιτάρα».

Πλέον, πολλοί αμφισβητούν ακόμη και τα κίνητρα της απόφασής του να δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ενώ ο ίδιος έχει υιοθετήσει στο πρόσφατο παρελθόν θέσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται επίσημα έγγραφα, ο Σάντος ήταν παντρεμένος από το 2012 έως το 2019 με γυναίκα. Σήμερα δηλώνει ότι συζεί με άντρα.

Στο μεσοδιάστημα ο ίδιος αναγκάστηκε να αναιρέσει ακόμη ένα από τα πολλά ψέματά του, εν προκειμένω ως προς το θρήσκευμά του.

Δεν είναι λοιπόν Εβραίος, αλλά «ξεκάθαρα Καθολικός», όπως παραδέχθηκε στη New York Post.

Τα αμερικανοεβραϊκά περιοδικά «The Forward» και «Jewish Insider» εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το υποτιθέμενο ιστορικό της γιαγιάς του.

Οι μοναδικές γνωστές «ρίζες» στο γενεαλογικό δένδρο του που φτάνουν εκτός βραζιλιάνικων συνόρων αφορούν σε έναν πρόγονο της μητέρας του, που μετανάστευσε στη Βραζιλία από το Βέλγιο το 1863.

Μυστηριώδης πλουτισμός

Πλέον, ο…  «Πινόκιο» βουλευτής των Ρεπουμπλικανών βρίσκεται στο επίκεντρο πλείστων όσων ερευνών.

Οι αρχές της Βραζιλίας ξανάνοιξαν έρευνα σε βάρος του για κλοπή και χρήση βιβλιαρίου επιταγών στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2008, ενώ το γεμάτο ψεύδη βιογραφικό του κάνει «φύλλο και φτερό» ο εισαγγελέας της κομητείας Νασάου στην εκλογική του περιφέρεια, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Νομικά, η εκλογή του μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο εάν είχε παραποιήσει την ημερομηνία γέννησης ή την εθνικότητά του -ίσως τα μοναδικά για τα οποία δήλωσε αληθή στοιχεία…

Όμως τα οικονομικά του Σάντος και της προεκλογικής εκστρατείας του έχουν αρχίσει να μπαίνουν όλο και πιο πολύ στο «μικροσκόπιο» της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC) των ΗΠΑ και της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εν μέσω αντιφάσεων, ύποπτων συναλλαγών και καταγγελιών, που θα μπορούσαν να επισύρουν αστικές ή ποινικές ποινές.

Πολλά και εύλογα είναι ήδη τα ερωτήματα για τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Σάντος και για τη χρηματοδότησή της, καθώς και για το γεγονός ότι ο 34χρονος βουλευτής άρχισε να δηλώνει αίφνης στις επίσημες δηλώσεις του εκατομμυριούχος.

Το 2020, όταν είχε επιχειρήσει πρώτη φορά και τότε ατυχώς να εκλεγεί βουλευτής με τους Ρεπουμπλικανούς, δήλωνε ότι δεν είχε περιουσιακά στοιχεία, ούτε και εισόδημα, παρά μόνο ότι έλαβε μια εφάπαξ προμήθεια ύψους άνω των 5.000 δολαρίων.

Δύο χρόνια μετά, υποψήφιος βουλευτής και πάλι, δήλωσε ότι έχει εκατομμύρια, ως ιδρυτής της εταιρείας «Οργανισμός Devolder» με έδρα τη Φλόριντα.

Ύποπτες «τριγωνικές» σχέσεις

Σύμφωνα με την Washinton Post, έστησε την εταιρεία παροχής επενδυτικών συμβουλών το 2021 «με τη βοήθεια ενός πρώην υπαλλήλου της Harbour City Capital» της χρηματιστηριακής απάτης.

Όπως τώρα προκύπτει, δε, ένας από τους γενναίους δωρητές της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Σάντος ήταν ένας φερόμενος επενδυτής στο «σχήμα Πόντσι» της Harbour City.

Πρόκειται, σύμφωνα με την WP, για τον ρωσικής καταγωγής Αμερικανό επενδυτή Άντριου Ιντρίτερ.

Από τα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής των ΗΠΑ, ο ίδιος και η σύζυγός του δώρισαν έκαστος το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό των 5.800 δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντος, αλλά και επιπλέον δεκάδες χιλιάδες ακόμη σε επιτροπές χρηματοδότησης που σχετίζονται με αυτόν.

Ο Άντριου Ιντρίτερ είναι εν τω μεταξύ γνωστός στο αμερικανικό κοινό και στις αρχές κυρίως για δύο λόγους.

Αφενός για τους στενούς δεσμούς του με τον Μάικλ Κόεν: τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέτισε ποινή τριών ετών για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας και άλλα αδικήματα.

Αφετέρου ως διαχειριστής πρώην εταιρείας επενδύσεων, που λειτουργούσε ως αμερικανική θυγατρική του ρωσικού επιχειρηματικού Ομίλου Renova.

Ιδιοκτήτης της τελευταίας είναι ο εξάδελφος του Άντριου Ιντρίτερ, Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν και βρίσκεται από το 2018 στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

Επιβραβεύοντας έναν απατεώνα

Όπως είναι φυσικό, η περίπτωση του Τζορτζ Σάντος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών, που ζητούν την άμεση παραίτησή του.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, τις φωνές τους σε αυτό το αίτημα ένωσαν στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη.

Όμως η ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου της -ρεπουμπλικανικού πλέον ελέγχου- Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κάνουν τα «στραβά μάτια».

Επισήμως, προτάσσουν το γεγονός ότι ο 34χρονος εξελέγη από την πλειοψηφία των εκλογέων στην 3η περιφέρεια της Νέας Υόρκης και δικαιούται να τους εκπροσωπεί, τουλάχιστον μέχρι να προκύψει βάσιμος λόγος για την ανατροπή αυτού του δεδομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο Τζορτζ Σάντος ορίστηκε μάλιστα τακτικό μέλος σε δύο κοινοβουλευτικές Επιτροπές: η μια αφορά στις  Μικρές Επιχειρήσεις και η άλλη σε θέματα Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας.

Η εξήγηση είναι μικροκομματική και… μαθηματική.

Με πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί προφανώς δεν θέλουν να θέσουν σε οποιοδήποτε κίνδυνο την πρωτοκαθεδρία τους στο σώμα. Και δη την ίδια διαταραγμένη συνοχή τους.

Τυχόν εξώθηση του Σάντος σε παραίτηση θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζωπύρωνε τον εσωκομματικό εμφύλιο, μια πρώτη «πράξη» του οποίου είδαμε κατά την περιπετειώδη εκλογή του Μακάθρι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων με την 15η ψηφοφορία.

Κοντολογίς, οι εξελίξεις καταδεικνύουν την πολιτική «ομηρία» του Μακάρθι -σήμερα εκ θέσεως τρίτου στην ιεραρχία εξουσίας στις ΗΠΑ- από το τραμπικό «στρατόπεδο», αλλά και τον καιροσκοπισμό του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος πλαισιώνεται από απατεώνες τύπου Τζορτζ Σάντος.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024