Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα είναι η γη της επαγγελίας»

«Η Ελλάδα είναι η γη της επαγγελίας»

TIMECIRCUS: Η καλλιτεχνική κολεκτίβα που ξεκίνησε από την Αμβέρσα και διανύει 3.000 χλμ. ως την Ελευσίνα πεζή, μιλάει για την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις 4 Φεβρουαρίου, όπου συμμετέχει

Ξεκίνησαν από την πατρίδα τους την Αμβέρσα στις 8 Μαΐου και πεζή, σέρνοντας ένα ξύλινο καράβι βάρους 3,5 τόνων φορτωμένο με τις αγωνίες που γεννά η κλιματική αλλαγή και η άμετρη κατανάλωση φυσικών πόρων, φτάνουν ως την Ελευσίνα κηρύσσοντας σε δύο εβδομάδες την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Timecircus μιλά στα «Πρόσωπα» για το ταξίδι των εννέα μηνών, τις δυσκολίες, τις προσδοκίες και την επόμενη ημέρα μετά το πέρας της διαδρομής των 3.000 χλμ.

Ποιοι είναι οι Timecircus; Θα θέλατε να μας συστηθείτε;

Οι Τimecircus είναι μια ομάδα φίλων που ξεκίνησε από το 1999 να κατασκευάζει εγκαταστάσεις.  Αριθμεί 75 μέλη όλων των ηλικιών, από 8 έως 83 ετών, με την πλειονότητα να κυμαίνεται από 30 έως 50 ετών. Ο καθένας μας έχει τη δική του ειδικότητα στη χειροτεχνία. Σε γενικές γραμμές η ειδίκευση των μελών του Timecircus είναι η επαναχρησιμοποίηση παλαιών υλικών σε νέες εγκαταστάσεις. Εχουμε το δικό μας ύφος που το ονομάζουμε αρχαϊκό-φουτουριστικό, στο οποίο συνδυάζονται οι καλύτερες παλιές μέθοδοι με μια μικρή δόση υψηλής τεχνολογίας.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της Κιβωτού;

Κάναμε δύο φορές έρευνα στην Ελευσίνα επί έξι μήνες αναζητώντας τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ανακαλύψαμε ότι η νεολαία έψαχνε διακαώς ένα μέρος για να διοργανώσει πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Με το Timecircus πιστεύουμε ακράδαντα στην ευτυχή συγκυρία του να βρίσκουμε πάντα πράγματα και ιδέες χωρίς να τα ψάχνουμε. Ετσι ξαφνικά μια άλλη διεθνής καλλιτεχνική κολεκτίβα, η Constructlab, έψαχνε κάποιον να υιοθετήσει μια ξύλινη κατασκευή. Ηταν η Κιβωτός. Τη μεταφέραμε από το Βέλγιο στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα θα τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τη δημιουργία του κοινωνικού-πολιτιστικού κέντρου της Ελευσίνας.

Ο τίτλος της δράσης σας περιγράφεται ως «η  μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης» και συνοδεύεται όπως όλες οι εκδηλώσεις/δράσεις της Ελευσίνας από τον όρο Μυστήριο. Το δικό σας έχει τον αριθμό 99. Πόσο επηρέασε το παρελθόν της Ελευσίνας τον σχεδιασμό σας;

Το διεθνές πολιτιστικό προσκύνημα που κάνουμε τώρα ονομάζεται Landship. Αναχωρήσαμε από την πατρίδα μας, την Αμβέρσα του Βελγίου στις 8 Μαΐου του 2022. Από τότε περπατήσαμε σχεδόν 3.000 χλμ. σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες για 270 ημέρες. Η Ιερά Οδός που συνδέει την Αθήνα με την Ελευσίνα αποτέλεσε για μας την έμπνευση και έτσι σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε από το Βέλγιο στην Ελευσίνα είναι με τα πόδια. Παίρνοντας όμως μαζί μας το  Landship, ένα πλοίο ξηράς, βάρους 3.500 κιλών με μήκος 10 μ. και ύψος 4 μ. πηγαίνουμε τόσο αργά με αποτέλεσμα να μας βλέπουν πολλοί άνθρωποι στον δρόμο. Τους συναντάμε, ζητάμε τη βοήθειά τους στο σπρώξιμο, για να βρούμε ένα χώρο να κοιμηθούμε… Το Μυστήριο 99 έχει να κάνει με την έμπνευση.

Αισθάνεστε πιο κοντά στον Νώε, εξού και η Κιβωτός ή πιο κοντά στον Οδυσσέα που περιπλανήθηκε μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη;

Δεν χάνονται όλοι όσοι περιπλανήθηκαν. Αυτή η διαδρομή του Landship είναι η αναζήτησή μας για την Greyland. Εδώ και 23 χρόνια αναζητούμε σε όλο τον κόσμο ένα κομμάτι γης, την καλύτερη τοποθεσία, ώστε ως Timecircus για να αποκτήσουμε μια βάση στον Νότο. Αποφασίσαμε εδώ και πέντε χρόνια ότι η Ελλάδα είναι η γη της Επαγγελίας για εμάς. Για ποιους λόγους; Σίγουρα έπαιξε ρόλο η εκπληκτική φύση, η εξαιρετική κουζίνα, ο φοβερός πολιτισμός, η αρκετή αναρχία και η αλληλεγγύη μεταξύ του κόσμου. Το έπος Landship, η κατασκευή της Κιβωτού, η εύρεση της Greyland είναι οι σημαντικότερες αποστολές αυτού του εγχειρήματος.

Ποιο «καύσιμο» καίει το καράβι σας για να περπατήσει 3.000 χλμ. σε εννέα μήνες διασχίζοντας την Ευρώπη;

Η κίνηση είναι έμπνευση, εμπνεύστε και εμπνευστείτε, γνωρίστε ανθρώπους και πηγαίνετε αργά. Το να τραβάμε όλοι μαζί στο ίδιο σχοινί, δίνει πολλή δύναμη. Η μυική δύναμη, η ανθρώπινη δύναμη και το καλό φαγητό είναι τα καύσιμα του Landship.

Ποιο ήταν ως τώρα το πιο δύσκολο χιλιόμετρο της διαδρομής;

Μια τεράστια κατηφόρα προς τη θάλασσα από την Αρκίτσα, τις Λιβανάτες μέχρι τη Σκάλα. Τα διαλείμματα περιλάμβαναν κάπνισμα και κλάματα που θύμιζαν συναυλία free jazz. Κατεβάσαμε το Landship στον λόφο αργά, με ρυθμούς χελώνας, αλλά η ικανοποίηση ήταν μεγάλη.

Υπήρξαν στιγμές που το μετανιώσατε; Που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Εχουμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο, οπότε δεν σκεφτήκαμε ποτέ να παραιτηθούμε της προσπάθειας, αλλά φυσικά υπήρχαν δύσκολες στιγμές με πολύ κρύο, βροχή ή πολλή ζέστη…

Τι θα σας μείνει αλησμόνητο από το ταξίδι ως την Ελευσίνα;

Οτι οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί. Από όπου κι αν περάσαμε  η φιλοξενία ήταν καταπληκτική.

Στην Κιβωτό του Νώε υπήρχε θέση για όλα τα πλάσματα σε ζευγάρια ώστε να μη χαθεί κανένα είδος εξαιτίας του κατακλυσμού. Ποιος είναι ο σκοπός της δικής σας Κιβωτού και ποιοι έχουν θέση στο εσωτερικό της;

Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν με την Κιβωτό μας. Στόχος μας είναι να υπάρξει αρμονία μεταξύ των κατοίκων της Ελευσίνας και σε μεγαλύτερη κλίμακα η Κιβωτός να έχει διεθνή αντίκτυπο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού σας;

Να χτίσουμε ένα υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα που θα ονομάζεται Greyland.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024