Έπειτα από τη σχετικά ήσυχη περίοδο των lockdown, ο θόρυβος έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Κόρνες αυτοκινήτων, κομπρεσέρ, φορτηγά, σειρήνες, φωνές.

Το τελευταίο εγχείρημα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης είναι κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας που μπορούν να μετρούν τα επίπεδα θορύβου και να διαβάζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των παραβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Νέα Υόρκη απαγορεύει στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων να πωλούν σκύλους, γάτες και κουνέλια

Αν και μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί λίγες κάμερες, τουλάχιστον 71 οδηγοί έλαβαν κλήση στο πρώτο έτος του πιλοτικού προγράμματος, αναφέρει το Associated Press. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Πόλης σκοπεύει τώρα να επεκτείνει τη χρήση των καμερών.

«Οχήματα με παράνομα τροποποιημένα σιλανσιέ και εξατμίσεις που εκπέμπουν εξαιρετικά ισχυρό θόρυβο έχουν γίνει μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια» λέει ο Έρικ Μπότσερ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Η Νέα Υόρκη ήδη εφαρμόζει έναν από τους αυστηρότερους κανονισμούς για την ηχορύπανση. Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ο τότε δήμαρχος Νέας Υόρκης κήρυξε πόλεμο στον θόρυβο παρουσιάζοντας έναν κανονισμό 45 σελίδων, ο οποίος προβλέπει όρια έντασης όχι μόνο για οχήματα αλλά και για άλλες πηγές όπως κομπρεσέρ. Προβλέπει ακόμα ότι τα σκυλιά επιτρέπεται να γαβγίζουν συνεχόμενα μέχρι δέκα λεπτά πριν σταλεί η αστυνομία στους ιδιοκτήτες τους.

Οι ήχοι με ένταση 120 decibel μπορούν να προκαλέσουν άμεσες βλάβες στην ακοή, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ακόμα και η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους άνω των 70 decibel μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αυτιά. Συγκριτικά, ο θόρυβος μιας μοτοσικλέτας μπορεί να φτάσει τα 95 decibel.

Σε επίπεδο πολιτείας της Νέας Υόρκης, ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη άνοιξη ανεβάζει το ύψος των προστίμων για παράνομες τροποποιήσεις των σιλανσιέ και των εξατμίσεων.

Μέχρι σήμερα όμως η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης δεν είναι προτεραιότητα για την αστυνομία.

Οι νέες κάμερες μπορεί να δώσουν λύση. Οι οδηγοί τιμωρούνται με πρόστιμο 800 δολαρίων για την πρώτη παράβαση και 2.265 δολαρίων για την τρίτη.

Οι θέσεις των καμερών κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θόρυβος υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο βαρηκοΐα αλλά και διαταραχές της διάθεσης, υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr