Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντέιβιντ Κρόσμπι: Ο θρύλος της φολκ ροκ πέθανε στα 81 χρόνια του

Ντέιβιντ Κρόσμπι: Ο θρύλος της φολκ ροκ πέθανε στα 81 χρόνια του

Ο μεγάλος μουσικός καθόρισε τον ήχο του rock’n’roll στη δεκαετία του 1960 και άφησε εποχή στη ροκ και τη φολκ.

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι γεννήθηκε στο Λος Άντζελες τη 14η Αυγούστου του 1941. Γιος νεοϋορκέζου κινηματογραφιστή που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα το 1952, ενώ η μητέρα του ήταν αυτή που τον μύησε στη φολκ και στην κλασική μουσική. Τα τελευταία χρόνια της πολυτάραχης ζωής του αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με την υγεία του, ωστόσο δεν τον πτοούσαν. Μάλιστα, αν και σε μεγάλη ηλικία είχε ενεργή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις την Τετάρτη έγραψε αστειευόμενος στο Twitter για ότι «οι άνθρωποι με τατουάζ δεν θα πάνε στον παράδεισο» με την απάντηση: «Άκουσα ότι το μέρος είναι υπερεκτιμημένο…. συννεφιασμένος».

Ενσάρκωσε το ρητό «sex, drugs and rock ‘n’ roll» της γενιάς του. Το 2014, το περιοδικό Rolling Stone τον χαρακτήρισε ως «τον πιο απρόοπτο επιζήσασα της ροκ». Είχε κάνει μεταμόσχευση ήπατος, είχε πέσει θύμα σοβαρού τροχαίου και είχε χάσει μία από τις συντρόφους της στην άσφαλτο.

Μουσικοί και θαυμαστές από όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στην είδηση ​​του θανάτου του κάνοντας συγκινητικές αναρτήσεις.

Ενώ ο Ο Μπράιαν Γουίλσον των Beach Boys αντέδρασε στην είδηση ​​στο Twitter γράφοντας: «Ο Ντέιβιντ ήταν ένα απίστευτο ταλέντο – ένας τόσο σπουδαίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Και υπέροχος άνθρωπος. Απλώς δεν έχω λόγια».

H πολυτάραχη και αντισυμβατική ζωή

Ο Κρόσμπι ήταν πατέρας έξι παιδιών. Ήταν δωρητής σπέρματος για δύο από αυτά, που γέννησε η σύντροφος της τραγουδίστριας της ροκ Μελίσας Έθεριτζ. Άλλο ένα από τα παιδιά του υιοθετήθηκε και δεν γνώρισε τον πραγματικό του πατέρα παρά αφού πάτησε τα τριάντα. Αυτό το παιδί, ο Τζέιμς Ρέιμοντ, θα γινόταν εντέλει συνεργάτης του.

Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε νωρίς. Εντάχθηκε στους Byrds το 1964, τότε που γνώρισαν την πρώτη τους επιτυχία, διασκευάζοντας το «Mr. Tambourine Man» του Μπομπ Ντίλαν. Μια διαδρομή και συνεργασία που πέρασε από πολλές αναταραχές, μέχρι που το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του οδήγησε τα άλλα μέλη των Byrds να τον απομακρύνουν από τις τάξεις τους. Ο ταλαντούχος μουσικός είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με καταχρήσεις αλλά και με τον νόμο.

Είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και την ειρήνη, αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά

Αναφερόμενος στα χρόνια του 1960 και στην ταραχώδη ζωή του, ο Κρόσμπι δήλωνε στο περιοδικό Time το 2006 πως «είχαμε δίκιο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαμε δίκιο για τον πόλεμο και για την ειρήνη. Αλλά δεν ξέραμε την τύφλα μας για τα ναρκωτικά, κι αυτό μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά».

Ο μουσικός, ωστόσο, δεν έμεινε άπραγος, μιας και λίγο μετά την αποχώρησή του από τους Byrds έφτιαξε το σούπερ γκρουπ των Crosby, Stills & Nash, που όπως μαρτυρά το όνομά τους, αποτελούταν από τον Ντέιβιντ Κρόσμπι, τον Στιβεν Στιλς και τον Γκράχαμ Νας. Μία από τις πρώτες τους εμφανίσεις ήταν στο θρυλικό Woodstock του 1969.

Αργότερα στο σχήμα μπήκε και ο Νιλ Γιανγκ και κάπως έτσι, μετονομάστηκαν σε Crosby, Stills, Nash & Young. Πριν οι συνεχείς καυγάδες οδηγήσουν στη διάλυση του συγκροτήματος, γνώρισαν επιτυχία με δίσκους όπως το «Déjà Vu» του 1970, στο οποίο ο Κρόσμπι έγραψε πέρα από το ομώνυμο κομμάτι και το «Almost Cut My Hair».

Ο πρώτος σόλο δίσκος του Ντέιβιντ Κρόσμπι ήταν το «If I Could Only Remember My Name» του 1971, υπήρξε δραστήριος δισκογραφικά τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90, ενώ το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το «For Free» που κυκλοφόρησε το 2021.

Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι, όπως ο Τζεφ Μπεκ που επίσης πέθανε πρόσφατα, μπήκε δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, τόσο ως ιδρυτικό μέλος των Byrds, όσο και των Crosby, Stills, Nash & Young.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024