Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Spyware: Το Ισραήλ είπε ψέματα για την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στη Μιανμάρ

Spyware: Το Ισραήλ είπε ψέματα για την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στη Μιανμάρ

Η ισραηλινή Cognyte πούλησε εργαλεία παρακολούθησης στη Μιανμάρ κατά παράβαση απόφασης του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η ισραηλινή εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού Cognyte Software Ltd συμφώνησε να πουλήσει εργαλείο παρακολούθησης στην Μιανμάρ ένα μήνα πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην ασιατική χώρα τον Φεβρουάριο του 2021, αποκαλύπτουν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με καταγγελία που υποβλήθηκε πρόσφατα στην ισραηλινή εισαγγελία, η συμφωνία με την κρατική εταιρεία επικοινωνιών της Μιανμάρ ήρθε παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι σταμάτησε τη μεταφορά αμυντικής τεχνολογίας στη Μιανμάρ με απόφαση του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2017,

Παρόλο που η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει χαρακτηριστεί μυστική και δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί στα ισραηλινά μέσα, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εξαγωγές αμυντικών προϊόντων στη Μιανμάρ έχουν απαγορευτεί.

Την περίοδο κατά την οποία υπογράφηκε η συμφωνία με την Cognyte, η κατάσταση στη Μιανμάρ ήταν τεταμένη, με τον στρατό να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Σου Κι.

Είχε εξάλλου προηγηθεί η βίαιη επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητα των Ροχίνγκια.

Χιλιάδες ακόμα άτομα, ανάμεσά τους πολλοί αντιφρονούντες, έχουν σκοτωθεί από τη χούντα μετά το πραξικόπημα του 2021.

Τα κεντρικά γραφεία της Cognyte έξω από το Τελ Αβίβ (Reuters)

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η νέα καταγγελία υποβλήθηκε στην ισραηλινή εισαγγελέα από ομάδα με επικεφαλής τον γνωστό δικηγόρο των ανθρώπινων δικαιωμάτων Εϊτάι Μακ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να φτάσει το θέμα των εξαγωγών στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω της υπόθεσης των Ροχίνγκια.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Cognyte και αξιωματούχοι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών που επέβλεψαν τη συμφωνία «βοήθησαν και υποκίνησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μιανμάρ».

Η καταγγελία υποβλήθηκε εκ μέρους περισσότερων από 60 ισραηλινών πολιτών, ανάμεσά τους ένας πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, γνωστοί ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς.

Σε έγγραφο του Ιανουαρίου 2021 το οποίο παρέδωσε στο Reuters η ακτιβιστική ομάδα Justice for Myanmar, η εταιρεία Myanmar Posts and Telecommunications (MPT) αναφέρει ότι η Cognyte κέρδισε διαγωνισμό για την προμήθεια λογισμικού παρακολούθησης. Η παραγγελία προμήθειας εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Χιλιάδες Ροχίνγκια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, όπως αυτή η ομάδα που έφτασε τον Ιανουάριο στην Ινδονησία (Reuters)

Το λογισμικό της Cognyte επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνομιλίες, γραπτά μηνύματα και email, καθώς και να προσδιορίσουν τη θέση του στόχου, χωρίς βοήθεια από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

H Cognyte, η ισραηλινή γενική εισαγγελία, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Μιανμάρ και η MPY δεν απάντησαν στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Τέσσερις διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η MPT χρησιμοποιεί λογισμικό παρακολούθησης, χωρίς όμως να κατονομάσουν τον προμηθευτή.

Η Cognyte, εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq με έσοδα 474 εκατ. δολαρίων το περασμένο έτος, εκδιώχθηκε από το Facebook το 2021 με την κατηγορία ότι «επιτρέπει τη διαχείριση πλαστών λογαριασμών στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων».

Η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook, ανέφερε σε έκθεσή της ότι εντόπισε πελάτες της Cognyte σε χώρες όπως η Κένυα και το Μεξικό, όπου δημοσιογράφοι και πολιτικοί στοχοποιήθηκαν με λογισμικό της.

Τον περασμένο μήνα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε την Cognyte από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του επειδή «έχει κατηγορηθεί για εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η Cognyte δεν έχει απαντήσει δημοσίως στις καταγγελίες της Meta ή της Νορβηγίας.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024