Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέρλες, Chanel και μαύρα ρούχα: To dress code της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Πέρλες, Chanel και μαύρα ρούχα: To dress code της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να φορέσουν οι βασίλισσες και οι βασιλείς στις κηδείες;

Καθώς λένε το τελευταίο αντίο στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο η βασιλική οικογένεια είναι ντυμένη με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία – την οποία φορούσαν στις δημόσιες εμφανίσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πένθιμης για αυτούς περιόδου.

Αυτό σημαίνει επίσημα ρούχα που πρέπει να είναι σε μαύρο χρώμα. Αυτός ο ενδυματολογικός κώδικας είναι πολύ αυστηρός, ακόμη και για τους επισκέπτες της κηδείας εκτός της βασιλικής οικογένειας. Δεν θα δείτε ποτέ κανένα έντονο χρώμα.

Οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας φορούν μαύρα φορέματα μέχρι το γόνατο. Μπορούν επίσης να φορούν καπέλα ή μαύρα πέπλα προσώπου – όπως έκανε η Νταϊάνα στην κηδεία της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό το 1982.

Στην περίπτωση της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας παραδοσιακά φορούν στρατιωτικές στολές, ενώ οι μη εργαζόμενοι άνδρες φορούν παλτά – όπως είδαμε στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου και στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περιβόητη φωτογραφία του Καρόλου, του Χάρι, του Γουίλιαμ και του Φιλίππου να ακολουθούν την πομπή.

Βασιλικοί ενδυματολογικοί κώδικες κατά τη διάρκεια των ετών

Η βασίλισσα Βικτώρια είναι γνωστή για τη διάδοση του πένθιμου ενδύματος. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Αλβέρτου το 1861, άρχισε να φοράει μαύρα. Και το έκανε καθημερινά για τα επόμενα 40 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της.

Το μαύρο αποτελεί από τότε αυστηρό μέρος του βασιλικού πένθιμου ενδυματολογικού κώδικα.

Όπως δήλωσε στην Telegraph ο Matthew Storey, επιμελητής στο Historic Royal Palaces: «Το πένθιμο ένδυμα ήταν μέρος της ευρωπαϊκής βασιλικής κουλτούρας για αιώνες, αλλά έφτασε στο απόγειό του τον 19ο αιώνα με την επιρροή της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία έθεσε ένα πρότυπο για να το ακολουθήσει η υπόλοιπη κοινωνία.

»Όταν ο αγαπημένος της σύζυγος πέθανε το 1861, εγκατέλειψε τα πολύχρωμα ρούχα του έγγαμου βίου της και, μαζί με την υπόλοιπη βασιλική αυλή, υιοθέτησε τα μαύρα ρούχα ως εξωτερική ένδειξη πένθους. Οι υπήκοοί της ακολούθησαν το παράδειγμά της, προκαλώντας αναταραχή στους προμηθευτές πένθιμων υφασμάτων στη χώρα».

Η περίοδος πένθους έχει μειωθεί αυτές τις μέρες, αλλά τα μαύρα ρούχα παρέμειναν

Ο κανόνας είναι τόσο αυστηρός που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει πάντα να ταξιδεύουν με ένα μαύρο ρούχο στη βαλίτσα τους, έτσι ώστε αν ένας βασιλικός πεθάνει ενώ τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν θα τους πιάσουν δημοσίως να φορούν κάποιο άλλο χρώμα.

Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1952, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ πέθανε ενώ η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος βρίσκονταν στην Κένυα. Η Ελισάβετ επέστρεψε εσπευσμένα με ένα βασιλικό αεροσκάφος, αλλά έπρεπε να πάρει ένα μαύρο φόρεμα στο αεροσκάφος, ώστε να εμφανιστεί με τα κατάλληλα πένθιμα ρούχα όταν προσγειώθηκαν.

Η μόνη εξαίρεση από τον κανόνα του αμιγώς μαύρου χρώματος στη βασιλική ιστορία ήταν η δημιουργία του «λευκού πένθους». Όταν η γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η κόμισσα του Strathmore, πέθανε το καλοκαίρι του 1938, το μαύρο δεν θεωρήθηκε ιδανικό για μια ζεστή περιοδεία του Ιουλίου. Έτσι, αντ’ αυτού, ο μόδιστρος της βασίλισσας, Norman Hartnell, σχεδίασε λευκά ρούχα.

Αυτό παρέπεμπε σε μεσαιωνικές βασίλισσες όπως η Μαρία, βασίλισσα της Σκωτίας, η οποία φορούσε λευκά φορέματα μετά τον θάνατο του πεθερού, της μητέρας και του συζύγου της το 1560.

Τα θηλυκά μέλη των βασιλικών οικογενειών αναμένεται να φορούν μαύρα δαντελένια πέπλα ως σύμβολο πένθους, ενώ τα παραδοσιακά μακριά μαύρα πέπλα από τούλι -που είδαμε στα μέσα της δεκαετίας του 1900- έχουν από τότε αντικατασταθεί από πιο διακριτικές εκδοχές με δίχτυ.

Στην κηδεία τους τέως βασιλιά Κωνσταντίνου το πένθιμο, ενδυματολογικό πρωτόκολλο τηρήθηκε κατά γράμμα. Δείτε μερικές εικόνες από τους βασιλείς και τις βασίλισσες που παρευρέθηκαν.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024