Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουρές κόσμου για να μυρίσουν το φυτό με την πιο άσχημη μυρωδιά

Ουρές κόσμου για να μυρίσουν το φυτό με την πιο άσχημη μυρωδιά

Το Titan arum, μόλις άνθισε και ο κόσμος κάνει ουρές για να το δει από κοντά.

Το φυτό Amorphophallus titanum ή αλλιώς άμορφος φαλλός, είναι ένα λουλούδι το οποίο πρωτοανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari σε δάση της περιοχής.

Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο. Ανθίζει κάθε λίγα χρόνια για περίπου 48 ώρες. Φτάνει τα 3,5 μέτρα σε ύψος, ενώ ο βλαστός και το φύλλωμα ενός ενήλικου φυτού μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο. Το αξιοπερίεργο του συγκεκριμένου φυτού είναι όμως η έντονη δυσοσμία του, η οποία εκτείνεται χιλιόμετρα μακριά προσελκύοντας μύγες, μέλισσες και διάφορα έντομα. Πολύ παρομοιάζουν τη μυρωδιά του σαν ψόφιο αρουραίο, ή δύσοσμα πόδια ή χαλασμένο τυρί.

Φυτό προς εξαφάνιση

Πολλά λουλούδια στην περιοχή της Ινδονησίας κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω της αποψίλωσης των δασών. Το ίδιο συνέβη και με το συγκεκριμένο φυτό.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το είδος, η Ινδονησία έστειλε σπόρους στους βοτανικούς κήπους και ο βοτανολόγος Κόλτερ άρχισε τώρα να καλλιεργεί περισσότερα φυτά, από μοσχεύματα φύλλων. Έτσι λοιπόν και ανθοφόρησε, αλλά με μικρή ζωή.

Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, το Titan arum θα καταρρεύσει. Όταν γίνεται αυτό, ο υπόγειος κόνδυλος παραμένει σε αδράνεια έως και ένα χρόνο, προτού αναδυθεί ξανά ως φύλλο. Κάθε λίγα χρόνια, εμφανίζεται ξανά ως λουλούδι.

Χιλιάδες κόσμου για να το δει από κοντά

Η σπανιότητα του Titan arum και της ανθοφορίας του είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να συρρεύσουν στους κήπους και να περιμένουν στην ουρά για ώρες, προκειμένου να μυρίσουν αυτή την τόσο άσχημη οσμή.

Το πλήθος που επισκέπτεται τους κήπους είναι μεγαλύτερο κάθε φορά που υπάρχει ανθοφορία. Αλλά αυτό, δεν θα κρατήσει πολύ. «Μέχρι σήμερα το απόγευμα, θα έχει χαθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο Κόλτερ.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024