Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Swimmers: Η αληθινή ιστορία των αδερφών Mardini που ξέφυγαν από τον εμφύλιο της Συρίας

The Swimmers: Η αληθινή ιστορία των αδερφών Mardini που ξέφυγαν από τον εμφύλιο της Συρίας

Η ταινία του Netflix θα προβληθεί στη Λέσβο μία μέρα πριν από τη δίκη της νεαρής κολυμβήτριας

Στις 10 Ιανουαρίου η Sarah Mardini θα δικαστεί στη Μυτιλήνη για παράνομη διακίνηση προσφύγων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος. Μία ημέρα νωρίτερα η ταινία του Netflix «The Swimmers», που έκανε την ιστορία της γνωστή σε όλον τον κόσμο, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Αρίων στη Λέσβο, έπειτα από πρωτοβουλία του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το νησί του Βορείου Αιγαίου ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησαν η Sarah και η Yusra Mardini από τη στιγμή που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Συρία το 2015, προκειμένου να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.

Μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στη χώρα τους, οι δύο αδελφές προπονούνταν στην κολύμβηση με αφοσίωση και ονειρεύονταν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πόλεμος όμως τις ανάγκασε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και αν αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Όταν έφτασαν στην Τουρκία πλήρωσαν για να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα με μια λέμβο, αλλά το υπερπλήρες σκάφος απέτυχε στη μέση του Αιγαίου. Τότε ήταν που οι δύο φράσεις «Πρέπει να κολυμπήσεις» και «Δεν επιτρέπεται να τα παρατήσεις», που άκουγαν σε όλη τους τη ζωή απέκτησαν νόημα. Το κολύμπι έγινε για τις ίδιες τους συνταξιδιώτες τους ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Οι δύο νεαρές κοπέλες λοιπόν, κατέληξαν να κολυμπούν παράλληλα με το σκάφος για να μην βυθιστεί μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο. Η Sara τραυματίστηκε στον ώμο της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα της στην κολύμβηση. Οι μαθήτριες εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο, μαζί με τους γονείς τους που επίσης διέφυγαν από τη Συρία.

Η Yusra συνέχισε να ασχολείται με το αγαπημένο της άθλημα. Μπήκε δυναμικά στις προπονήσεις και αγωνίστηκε στα 100 μέτρα ελεύθερο και στα 100 μέτρα πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 με τη σημαία της ομάδας της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Προσφύγων. Επίσης συμμετείχε στο Τόκιο το 2020.

Η ταινία «The Swimmers» παρουσιάζεται το μακρύ ταξίδι της, από την πατρίδα της, Συρία, στο Βερολίνο και αναδεικνύει την πραγματικότητα των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τα πάντα για να έχουν μια ευκαιρία να είναι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.

Η επιστροφή και το δικαστήριο

Η Sarah Mardini μπορεί να κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία αλλά επηρεασμένη από όσα έζησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επέστρεψε  έναν χρόνο αργότερα στη Λέσβο για να παρέχει βοήθεια εθελοντικά στη διάσωση προσφύγων.

Ωστόσο, το 2018 συνελήφθη μαζί με άλλους 23 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου, της κατασκοπείας και της απάτη και πέρασαν για 106 ημέρες στη φυλακή. Η σύλληψή της χαρακτηρίστηκε ως φάρσα και υποστηρίχθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου.

Η ίδια ανέφερε στο Harper’s Bazaar Arabia: «Συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχω αποκλειστεί από την Ελλάδα, οπότε πρέπει να περιμένω να μου δοθεί άδεια για να επιστρέψω. Αν μου επιτρέψουν να καταθέσω, τότε θα πάω στο δικαστήριο στις 10 Ιανουαρίου».

Στο ίδιο σημειώνεται ότι, «αυτή τη στιγμή έχει αποφυλακιστεί με εγγύηση και βρίσκεται με την οικογένειά της στο Βερολίνο, αλλά αν κριθεί ένοχη μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024