Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη

Αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Σύναξη» είναι αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη.

Στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη είναι αφιερωμένο το πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Σύναξη» (164), το οποίο εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο.

Η επιλογή δεν είναι, προφανώς, τυχαία, καθώς η ποίηση του Λειβαδίτη – που, παρεμπιπτόντως, έχει παραδώσει ορισμένους από τους καλύτερους στίχους στο ελληνικό τραγούδι – διακρίνεται και για τη μεταφυσική και θρησκευτική διάσταση, παράλληλα με εκείνη της «αντίστασης και της ήττας».

Το αφιέρωμα

Στο αφιέρωμα δίνεται αρχικά ένα περιεκτικό διάγραμμα της ζωής και του έργου του Τάσου Λειβαδίτη από τον Δημήτρη Αγγελή.

Ακολούθως, ο Δημήτρης Σεβαστάκης εξετάζει ακριβώς τη «στροφή» του ποιητή προς την πίστη, στροφή η οποία, όπως δηλώνεται, «δεν έχει χαρακτήρα ρήξης, αλλά συνέχισης και ωρίμανσης».

Συναφή είναι και τα επόμενα σημειώματα, τα οποία, εκτός άλλων, υπογράφουν μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Ο Παναγιώτης Υφαντής, για παράδειγμα, συνδέει το πολιτικό όραμα του Λειβαδίτη με τη χριστιανική οικουμενικότητα.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ελένη Λιντζαροπούλου αναλύει τις «προσωπικές δονήσεις του Λειβαδίτη από την εμπειρία της πίστης», ενώ ο Χρυσόστομος Σταμούλης φωτίζει τη στάση του ποιητή απέναντι σε κάτι «βλάσφημο»: στην αγωνία του ανθρώπου να σώσει τον Θεό, αγωνιώντας να μην τον χάσει.

Ο π. Αθανάσιος Πολύζος φέρνει σε συνομιλία τον Λειβαδίτη με τον επίσης αναζητητή του Θεού ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1875-1926), ενώ ο ηθοποιός Ηλίας Κουνέλας παρουσιάζει πώς ο ίδιος μπαίνει στη θέση διαφορετικών ανθρώπων με πλοηγό τον Λειβαδίτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεισφορά της Αναστασίας Γκίτση για τους τρόπους με τους οποίους ο ποιητής έχει «εισέλθει» στις σχολικές αίθουσες, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με κείμενα των Ιωάννη Βογιατζή, Φανής Κουτσοβίτη, Σωτήρη Γουνελά, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Αντώνη Παπαβασιλείου. Μετά το αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη δημοσιεύονται τέσσερα κείμενα ανεξάρτητης θεματικής.

Ο Βασίλης Αδραχτάς μελετά μια περίπτωση εισαγωγής της Ορθόδοξης ζωγραφικής στον πολιτισμό των αυτοχθόνων της Αυστραλίας. Σαν σελίδες ημερολογίου των στερνών ημερών του ακολουθεί το κείμενο του σημαντικού θεολόγου Νικολάου Ζέρνωφ (1898-1980) σε μετάφραση Ελένης Ταμαρέση.

Ο αρχισυντάκτης της «Σύνοψης», Θανάσης N. Παπαθανασίου, παρουσιάζει ένα σημείωμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929-1968) για την έννοια της ιεραποστολής και, τέλος, η Εύη Βουλγαράκη εξετάζει τη λειτουργία και τα ζητούμενα του θεολογικού λόγου στην εποχή του κυβερνοχώρου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024