Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μισογυνισμός: Ο τοξικός Άντριου Τέιτ και οι ευθύνες των social media

Μισογυνισμός: Ο τοξικός Άντριου Τέιτ και οι ευθύνες των social media

Διδάγματα από τη νοσηρή υπόθεση του μισογύνη influencer με τα εκατομμύρια θαυμαστές και ακολούθους

«Το Μatrix έστειλε τους πράκτορές του». Έτσι συνωμοσιολογικά -και για τον ίδιο βολικά- επιχείρησε ο… πολλά βαρύς πρώην kickboxer, πρώην παίκτης ριάλιτι, τοξικός influencer -με εκατομμύρια θαυμαστές και ακολούθους- Άντριου Τέιτ να δικαιολογήσει τη σύλληψή του την Πέμπτη στο Βουκουρέστι μαζί με άλλα τρία άτομα ως ύποπτοι για σωματεμπορία, βιασμό και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά μια εκδοχή αυτό κατέστη δυνατό μετά τη διαδικτυακή κόντρα του αποκαλούμενου «βασιλιά της τοξικής αρρενωπότητας» και του μισογυνισμού με τη νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που πρόδωσε τα ίχνη του.

Ο 36χρονος Βρετανο-αμερικανός και ο μικρότερος αδελφός του, Τρίστιαν, ήταν από τον περασμένο Απρίλιο στο επίκεντρο έρευνας των αρχών της Ρουμανίας: τη χώρα που δηλώνουν αμφότεροι ως τόπο διαμονής εδώ και πέντε χρόνια.

«Κατά 40% ο λόγος» της απόφασης για μετεγκατάταση, είχε πει ο ίδιος ο Άντριου Τέιτ σε ένα παλαιότερο βίντεο στο YouTube, ήταν γιατί θεωρούσε ότι εκεί είναι πιο δύσκολο να ερευνηθούν καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Πράγματι τα δύο αδέλφια-συνεταίροι είχαν προσαχθεί και μετέπειτα αφεθεί ελεύθεροι τον περασμένο Απρίλιο, μετά από έφοδο της ρουμανικής αστυνομίας στην έπαυλη όπου διέμεναν, στα περίχωρα του Βουκουρεστίου.

Έγινε κατόπιν πληροφορίας από την αμερικανική πρεσβεία ότι στο οίκημα κρατείτο παρά τη θέλησή της μια 21χρονη Αμερικανίδα. Τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν τότε κάθε κατηγορία. Οι αρχές είχαν κατασχέσει υλικό και η υπόθεση παρέμεινε ανοιχτή…

Αυτό ουδόλως φάνηκε να πτόησε τους Τέιτ από το να συνεχίσουν τις βρώμικες business, που είχαν στήσει αρχικά στο Λούτον προ επταετίας και τις «εξέλιξαν» στα ρουμανικά εδάφη.

Οι αρχές τώρα μιλούν για έξι γυναίκες που κρατούνταν από το κύκλωμα. «Στρατολογήθηκαν» με δόλο μέσω social media και τελικά εξαναγκάστηκαν με «σωματική και ψυχολογική βία» να συμμετάσχουν σε πορνογραφία, με διανομή του υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα θύματα, καταγγέλλεται, βιάστηκε δύο φορές τον Μάρτιο από έναν από τους συλληφθέντες.


Πηγή: Instagram

Επενδύοντας στον σεξισμό

Ήταν την ίδια περίοδο που ο Άντριου και ο Τρίστιαν Τέιτ κόμπαζαν σε αποκλειστική συνέντευξη στη Μirror για το πώς βγάζουν εκατομμύρια από ιστοσελίδες για «ενήλικες», με «αρχηγείο» ένα στούντιο και «προσωπικό» συνολικά 75 «μοντέλα», που ντυμένα με εσώρουχα έλεγαν μέσω webcam δακρύβρεχτες προσωπικές ιστορίες, χρεώνοντας 4 δολάρια το λεπτό.

Ορισμένες ισχυρίζονταν ότι πνίγονται στα χρέη από φοιτητικά δάνεια, άλλες ότι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια για έναν άρρωστο συγγενή τους ή ότι ονειρεύονται να μετακομίσουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν από κοντά τον συνομιλητή τους.

Ανερυθρίαστα τα αδέρφια Τέιτ παραδέχθηκαν ότι η επιχείρηση ήταν μια «απόλυτη απάτη», περιγράφοντας πώς πελάτες τους -κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ- «φεσώθηκαν» με χρέη ή χάρισαν στα θλιμμένα κορίτσια ολόκληρες περιουσίες.

Υποστήριξαν ωστόσο οι αρχές δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν, επειδή «η μετάδοση γινόταν “αποκλειστικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς”» και τα έξτρα χρήματα που εξασφάλιζαν τα κορίτσια από τους πελάτες ήταν «εθελοντική ένδειξη ευγνωμοσύνης»…

Από τις εγκαταστάσεις στο Βουκουρέστι εν τω μεταξύ ο Άντριου Τέιτ διαχειριζόταν και το επονομαζόμενο «Hustlers University»: μια διαδικτυακή πλατφόρμα με 49,99 δολάρια μηνιαία συνδρομή, αποκλειστικά για άντρες. Και δη, χωρίς ηλικιακό όριο για συμμετοχή.

Στα μέλη της -πάνω από 168.000, σύμφωνα με τον σχετικό ιστότοπο- υπόσχεται μαθήματα για το πώς για να γίνουν «επιτυχημένοι» και να πλουτίσουν γρήγορα μέσω «18 μεθόδων», κυρίως μέσω κρυπτονομισμάτων και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρακτικά η πλατφόρμα λειτουργεί ως ένα πυραμιδικό σχήμα μάρκετινγκ και παθητικού εισοδήματος, με τα ενεργά μέλη να παίρνουν προμήθεια για κάθε νέο μέλος που φέρουν.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Άντριου Τέιτ -που πουλά επίσης ψηφιακά προϊόντα και πρόσβαση σε «ιδιωτικές κοινότητες» μέσα από τον ιστότοπό του- έβλεπε το χρήμα να ρέει.

Είναι η εξαργύρωση της προβολής που έχει εξασφαλίσει κυρίως μέσα από τα social media ως νοσηρός influencer, δημιουργώντας έναν «στρατό» εκατομμυρίων φανατικών ακολούθων. Μεγάλων και μικρών…

Πηγή: Instagram

Τοξικός μισογυνισμός

Παιδί χωρισμένων γονιών, γεννημένος στις ΗΠΑ και μεγαλωμένος στο Λούτον της Αγγλίας, ο Άντριου Τέιτ ήταν επαγγελματίας kickboxer μέχρι το 2013, με διεθνείς διακρίσεις.

Χάρη εν μέρει και στις γνώσεις που απέκτησε δουλεύοντας για ένα διάστημα στον χώρο της διαφήμισης, μετεξελίχθηκε σε τοξική διασημότητα των social media.

Εξασφάλισε τζάμπα μεγάλη προβολή μέσα από μια σύντομη και επεισοδιακή συμμετοχή στο βρετανικό Big Brother το 2016.

Η παραγωγή τον έδιωξε μέσα σε έξι ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο με τον Τέιτ να χαστουκίζει και να χτυπά με ζώνη μια γυναίκα. Οι δύο τους υποστήριξαν αργότερα ότι ήταν κάτι… συναινετικό.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται -αλλά συνάμα αποκαλυπτικό για τον κόσμο στον οποίο ζούμε- οι ακόλουθοι του Άντριου Τέιτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκαν έκτοτε σε αριθμό.

Δεν ήταν μόνο ενήλικοι, αλλά και ανήλικοι, που «βομβαρδίζονταν» συστηματικά -εκούσια ή ακούσια- από την ακραία σεξιστική, ομοφοβική και ρατσιστική ρητορική του και τις θεωρίες συνομωσίας που διέδιδε.

«Είμαι ρεαλιστής και όταν είσαι ρεαλιστής, είσαι σεξιστής» είχε πει ο Τέιτ σε συνέντευξη σε άλλον YouTuber, από τους πολλούς που τον έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν, αρκετοί μάλιστα από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Στον μισογυνικό κόσμο του Άντριου Τέιτ, λοιπόν, οι γυναίκες πρέπει να «βγάλουν τον σκασμό, να κάνουν παιδιά, να κάθονται στο σπίτι, να είναι ήσυχες και να φτιάχνουν καφέ».

«Δεν μπορούν να οδηγήσουν». Δεν δικαιούνται να απατούν και «είναι ιδιοκτησία του άντρα». Οι δε 18ρες -οριακά ενήλικες- είναι «πιο ελκυστικές από τις 25χρονες, επειδή τις έχουν “περάσει” λιγότερες π@@τσ@ς».

Στο διεστραμμένο του μυαλό, όσες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό «φέρουν μέρος της ευθύνης».

Επίσης, η κατάθλιψη «δεν είναι αληθινή» και οι περισσότεροι -όσοι δεν έχουν πάρει το… «κόκκινο χάπι»- ζουν σε ένα Matrix.

Μια εικονική πραγματικότητα τουτέστιν, με τους ανθρώπους «πιόνια» διεθνών κέντρων εξουσίας, «προγραμματισμένοι» να εργάζονται πειθήνια μέχρι να πεθάνουν.

Πηγή: Instagram

Ο ρόλος των social media

Αυτά και πολλά άλλα τοξικά διέδιδε ανενόχλητος ο Άντριου Τέιτ ως influencer-«γκουρού» φαλλοκρατίας και έμφυλης βίας, μέχρι που άρχισε ένας σταδιακός αποκλεισμός του από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.

Άρχισε από το Twitter το 2017, με το οποίο συνεχίστηκε ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού» με το ανοιγοκλείσιμο λογαριασμών. Από τον περασμένο Αύγουστο, τον απέκλεισαν το Facebook, το Instagram, το YouTube και το TikTok.

Το «κακό» ωστόσο είχε ήδη γίνει. Ο Άντριου Τέιτ όχι μόνο «κούρδιζε» επί χρόνια ενήλικες ομοϊδεάτες του, αλλά επίσης «δηλητηρίαζε» το μυαλό πολλών ανήλικων αγοριών.

Μπορούν εξάλλου να τον ακολουθούν σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου που δεν τον έχουν μπλοκάρει, ενώ αναπαράγουν σωρηδόν υλικό με το κήρυγμα μισογυνισμού του Τέιτ στις ίδιες τις πλατφόρμες από τις οποίες έχει αποκλειστεί.

Στo TikTok για παράδειγμα -ιδιαίτερα διαδεδομένο social media στις μικρές ηλικίες- το hashtag #AndrewTate έχει πάνω από 13 δισεκατομμύρια προβολές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, ο λογαριασμός του Τέιτ επανήλθε από τον Νοέμβριο. Ήταν από αυτόν που προκάλεσε τις προάλλες με ανάρτηση τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, κομπάζοντας για το αποτύπωμα άνθρακα των 33 πανάκριβων αυτοκινήτων του και των ταξιδιών του με ιδιωτικό τζετ. Κατ’ αυτόν η κλιματική αλλαγή είναι επίσης ψεύτικη, στο πλαίσιο του… Matrix.

Τώρα υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα τον κυνηγά για να τον εξοντώσει, επειδή «βρήκαν έναν άνθρωπο με τεράστια επιρροή που έχει επίσης γνήσια ηθικό χαρακτήρα και ζει με πίστη στον Θεό».

Πρόσφατα εν τω μεταξύ ανακοίνωσε ότι αλλαξοπίστησε από τον χριστιανισμό στο Ισλάμ. Κίνηση που πολλοί απέδωσαν σε προσπάθεια να «γαλβανίσει» το μουσουλμανικό κοινό του, στις τάξεις του οποίου είναι πολλοί νέοι.

Ανεξαρτήτως αυτού, οι ακόλουθοί του στο Twitter αυξήθηκαν μετά τη σύλληψή του και πλέον ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. Αν και ο ίδιος παραμένει υπό κράτηση, οι αναρτήσεις συνεχίζονται με αναδημοσιεύσεις μηνυμάτων υποστήριξης και με «ψεκασμένες» αναφορές στο Matrix.

«Κουλτούρα βιασμού» και γυναικοκτονίας

Οι λόγοι είναι σίγουρα πολλοί που τοξικοί influencers -όπως ο Τέιτ- συνεχίζουν να έχουν «βήμα» στα social media, αλλά και τόσο μεγάλη απήχηση.

Όχι τυχαία, ο μισογύνης Βρετανο-αμερικανός δημιούργησε μεθοδικά ένα μύθο γύρω από την εικόνα του, με μεταφυσικές αναφορές, μέχρι και ισχυρισμούς ότι είναι ο πρώτος και μοναδικός τρισεκατομμυριούχος στον πλανήτη.

Μια εξήγηση που δίνουν ειδικοί για το νοσηρό φαινόμενο Τέιτ είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί άντρες: αυτοεκτίμησης, ταυτότητας ή/και απογοήτευσης σε οικονομικό, επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του κοινού του Άντριου Τέιτ είναι ολοένα και περισσότερα νεαρά αγόρια έχει αυξήσει εδώ και καιρό το επίπεδο συναγερμού.

«Είναι απαράδεκτο να δίνεται βήμα σε μια τόσο κραυγαλέα επίδειξη μισογυνισμού» και «βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι νέοι έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο» αυτού του είδους, τόνισε πρόσφατα στην Daily Mail η Αμέλια Χάντι, στέλεχος της οργάνωσης Rape Crisis.

Τα βίντεο του Τέιτ «αποτελούν σαφές παράδειγμα της “κουλτούρας βιασμού”, όπου ο βιασμός και η σεξουαλική βία υποβαθμίζονται και τα θύματα κατηγορούνται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος τους», προσθέτει.

Και όχι μόνο αυτό, επισημαίνει η White Ribbon, μια οργάνωση κατά της έμφυλης βίας. «Τα σεξιστικά και υποτιμητικά σχόλια εντάσσονται στο ίδιο φάσμα με τον συμπεριφορικό έλεγχο και τη σωματική και σεξουαλική βία», υπογράμμισε, «καλλιεργώντας περιβάλλοντα γυναικοκτονιών».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024