Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα DIY οδοντιατρικά κόλπα γίνονται viral στο TikTok. Οι οδοντίατροι ανησυχούν

Τα DIY οδοντιατρικά κόλπα γίνονται viral στο TikTok. Οι οδοντίατροι ανησυχούν

Τα φιλόδοξα πρότυπα ομορφιάς και το υψηλό κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης ωθούν μερικούς ανθρώπους να δοκιμάσουν τα σιδεράκια στο σπίτι και τις DIY όψεις ρητίνης, παρά τους άμεσους κινδύνους.

Μεγαλώνοντας, η Σκάιλαρ Γκέλερ είπε ότι τα άλλα παιδιά την αποκαλούσαν «Σφουγγαράκη» λόγω των κενών μεταξύ των δοντιών της.

«Στην πραγματική ζωή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου έλεγαν ότι ήμουν πανέμορφη μέχρι που χαμογελούσα» είπε η Γκέλερ, η οποία έχει 28.500 followers. «Μισούσε το χαμόγελό της» επειδή το συνέκρινε συχνά με αυτά που έβλεπε στο διαδίκτυο.

Αν και τα δόντια της ήταν πάντα «πολύ υγιή» δεν έμοιαζαν με τα τέλεια ευθυγραμμισμένα μαργαριταρένια λευκά που ήθελε απεγνωσμένα. Δεδομένου ότι δεν είχε οδοντιατρική ασφάλιση και δεν μπορούσε να αντέξει τα έξοδα η τσέπης της, στράφηκε στο YouTube για να αλλάξει τα δόντια της.

Πριν από τα 19α γενέθλιά της το 2020, αγόρασε «οδοντιατρικό υλικό», το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την κάλυψη κοιλοτήτων, και εφάρμοσε το υλικό στα δόντια της χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός σκουλαρικιού. Ανέβασε τη διαδικασία στο TikTok, ενώνοντας εκατοντάδες άλλα viral οδοντιατρικά κόλπα στην πλατφόρμα. Το βίντεό της έχει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές.

Η νέα μανία χειρουργικής αφαίρεσης παρειακού λίπους είναι αποκρουστική και επικίνδυνη

Αυτή ήταν τυχερή

Η DIY απόπειρα της Γκέλερ δεν είναι ασυνήθιστη – αν και η ίδια δήλωσε ότι δεν προκάλεσε μόνιμη βλάβη στα δόντια της, άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Το οδοντιατρικό DIY περιεχόμενο έχει γίνει τόσο διαδεδομένο στο TikTok τα τελευταία χρόνια που γέννησε μια γενιά από οδοντιάτρους-ο-θεός-να-τους-κάνει. Η ετικέτα #DIYdentist έχει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές στην εφαρμογή.

Η γυαλιστερή φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενισχύσει τις ανασφάλειες των χρηστών, ειδικά αν δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή οδοντιατρική περίθαλψη. Το TikTok και το YouTube ξεχειλίζουν από σεμινάρια που υπόσχονται το τέλειο χαμόγελο, χωρίς το υπέρογκο κόστος της επίσκεψης σε οδοντίατρο χωρίς ασφάλιση. Πολλοί οδοντίατροι με άδεια, ορθοδοντικοί και στοματικοί χειρουργοί, ωστόσο, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη δημοτικότητα του οδοντιατρικού DIY περιεχομένου. Τα σεμινάρια για μη ασφαλείς σωματικές αλλοιώσεις αφθονούν στο διαδίκτυο προειδοποιώντας για μόνιμες βλάβες. Το οδοντικό σμάλτο δεν αναγεννάται, οπότε οι προσπάθειες να ικανοποιηθεί ένα ήδη ανέφικτο πρότυπο ομορφιάς μπορεί να έχει δια βίου συνέπειες.

@babybluebubbly #greenscreenvideo comment for a step by step and price #michigan #summer #keepingitcute #fyp #diy #diydentist ♬ original sound – Sky

Κάποια βίντεο δεν έχουν καμία λογική

Πολλά βίντεο είναι σχετικά ακίνδυνα, όπως τα «hacks» λεύκανσης δοντιών στο σπίτι που είναι αρκετά ήπια ενώ άλλες DIY πρακτικές που έχουν γίνει viral περιλαμβάνουν το ίσιωμα των δοντιών με μια λίμα νυχιών για να φαίνονται πιο ευθυγραμμισμένα, το τύλιγμα των δοντιών με λαστιχάκια για να κλείσουν τα κενά και την αφαίρεση της μασέλας με τα σιδεράκια με ένα κουτάλι.

Τα σεμινάρια για τις συνθετικές όψεις, οι οποίες χρησιμοποιούν ρητίνη για να καλύψουν και να αλλάξουν το σχήμα των δοντιών, είναι επίσης δημοφιλή. Οι χρήστες του TikTok έχουν δημοσιεύσει ότι παρακολουθούν διήμερα μαθήματα για να μάθουν πώς να εφαρμόζουν τις όψεις αυτές, χωρίς καμία άλλη επίσημη οδοντιατρική εκπαίδευση.

Ένας ορθοδοντικός γνωστός στο TikTok και το YouTube ως The Bentist, δήλωσε ότι τα εκπαιδευτικά του βίντεο με DIY περιεχόμενο έχουν γίνει «απόλυτη επιτυχία».

Δεν είναι όλο το οδοντιατρικό DIY περιεχόμενο επιβλαβές. Οι cosplayers που χρησιμοποιούν ειδικό κερί για να φτιάξουν κυνόδοντες που μοιάζουν με βρικόλακες, για παράδειγμα, ή οι άνθρωποι που κολλάνε πολύτιμους λίθους στα δόνται πιθανώς δεν θα έχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Αλλά πολλά οδοντιατρικά DIY βίντεο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ζημιές. Συμβουλές για το τρόχισμα των δοντιών για να φαίνονται πιο ίσια επανεμφανίζονται συχνά στο YouTube και το TikTok, και λίγοι προειδοποιούν τους θεατές για τον πόνο και τα μόνιμα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Με αφορμή ένα βίντεο όπου κάποιος χρησιμοποιεί μια λίμα νυχιών στα δόντια του, μία χρήστρια του TikTok δήλωσε ότι όταν επιχείρησε να κάνει το ίδιο, είχε τόσο έντονο πόνο που έπρεπε να παίρνει παυσίπονα «κάθε δύο ώρες». Κατέληξε να πάει στον οδοντίατρό της ούτως ή άλλως.

«Όσο ντροπιαστικό κι αν ήταν, έπρεπε να της πω τι έκανα. Και μου είπε: «Είσαι τελείως ηλίθια. Προφανώς έχεις λιμάρει το νεύρο σου». Θα χρειαζόμουν απονεύρωση. Ήταν δύο επεμβάσεις. Έπρεπε να πάω δύο φορές».

Τα δόντια είναι όργανα με δική τους παροχή αίματος και ευαίσθητες νευρικές δομές, κάτι που «οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν». Με το να αφαιρείτε το σκληρό, προστατευτικό σμάλτο που καλύπτει την επιφάνεια ενός δοντιού «ουσιαστικά δίνετε στον εαυτό σας μια προθεσμία για το πόσο μπορεί να αντέξει αυτό το δόντι».

Αχ , αυτά τα λευκά χαμόγελα

Πριν από την εφαρμογή των όψεων ρητίνης, οι αισθητικοί οδοντίατροι συνήθως προετοιμάζουν τα δόντια ξυρίζοντας ελαφρά το ανώτερο στρώμα του σμάλτου. Είναι εκπαιδευμένοι να διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο από το σμάλτο, σύμφωνα με τη Δρ Ντεζιρέ Γιαζντάν, οδοντίατρο που ειδικεύεται στην επανορθωτική και αισθητική φροντίδα.

Οι άνθρωποι που το κάνουν μόνοι τους ή απευθύνονται σε ερασιτέχνες που τους φτιάχνουν όψεις στα σπίτια τους, μπορεί να μην έχουν την ίδια προσέγγιση.

Κάποιοι που είπαν ότι έκαναν όψεις από ερασιτέχνες χωρίς άδεια παραπονέθηκαν ότι οι όψεις τους έπεσαν και ανέπτυξαν κακή αναπνοή – η οποία, σύμφωνα με έναν οδοντίατρο στο TikTok, μπορεί να προκληθεί από την αποσύνθεση των δοντιών κάτω από την όψη.

«Και βασικά καταστρέφουν το δόντι βάζοντάς του κόλλα και δεν συνειδητοποιούν ότι μόλις κατέστρεψαν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στο σώμα τους, που είναι τα δόντια τους. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να έχεις δόντια για τη ζωή σου μέχρι να τα χάσουν όλα … αν το σχήμα των δοντιών σου είναι καλό και είναι απλώς λίγο στραβά, απλά πήγαινε να τα φτιάξεις σε έναν ορθοδοντικό».

@thebentist Your life isn’t yours if you care what other people think ❤️🙏🏻 NEVER let other people get you down you AND your teeth will thank you when you’re older 😂 #teeth #health #reaction #thebentist ♬ original sound – The Bentist / Orthodontist 🦷

Θα έφτιαχνε κανείς τη μύτη του στο σπίτι;

«Κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ: «Θα αγοράσω ένα σετ για την πλαστική της μύτης στο σπίτι, θα πάρω αυτό το νυστέρι και θα παρακολουθήσω αυτό το βίντεο στο YouTube για το πώς να ανοίξω τη μύτη μου» είπε η Γιαζντάν.

Ο μουσικός Μπράντον Αντρέ δήλωσε ότι η εμφάνισή του ήταν ζωτικής σημασίας για τις ευκαιρίες καριέρας. Πριν από έξι χρόνια, τύλιγε λαστιχάκια γύρω από τα δύο μπροστινά του δόντια κάθε μέρα για έξι εβδομάδες για να κλείσει το κενό μεταξύ τους Φάνηκε να δουλεύει, δήλωσε ο Αντρέ, ο οποίος είναι τώρα 30 ετών.

«Έκλεισα το κενό μου για να μπορέσω να αποκτήσω προνόμια. Το να έχω το τέλειο χαμόγελο όχι μόνο με έκανε όμορφο, αλλά με έκανε και να τραγουδάω καλύτερα».

Ο Αντρέ πρόσθεσε ότι μπορεί να ελέγχει καλύτερα την αναπνοή του χωρίς να φεύγει αέρας από το κενό στα δόντια του. Τώρα έχει μόνιμο συγκρατητήρα για να μην διαχωρίζονται τα δόντια του.

«Ο οδοντίατρός μου μού φώναξε όταν του είπα τι έκανα και αρνήθηκε να τοποθετήσει τα μόνιμα σιδεράκια» είπε ο Αντρέ. Κατέληξε να πάει σε διαφορετικό οδοντίατρο, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, «διασκεδάζει» με το DIY. Σε ένα βίντεο στο TikTok, είπε ότι ο συγκρατητήρας κόστισε 350 δολάρια, το οποίο εξακολουθεί να είναι λιγότερο από αυτό που θα πλήρωνε για σιδεράκια.

Δεν ξέρεις ποτέ

Η Γιαζντάν σημείωσε ότι με το να επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα αρχικά, αλλά πιθανότατα θα πληρώσετε περισσότερα για τη θεραπεία τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από τις DIY προσπάθειες. Ακόμη και αν προσπάθειες όπως αυτή του Αντρέ φαίνονται επιτυχείς, μπορεί να προκαλέσουν αθέατες ζημιές.

«Η απόπειρα μετακίνησης δοντιών χωρίς εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ριζών, χαλάρωση και ασθένειες των ούλων».

Η οδοντιατρική περίθαλψη εξακολουθεί να είναι απρόσιτη για πολλούς Αμερικανούς. Μια έρευνα του 2022 που διεξήχθη από το CareQuest Institute for Oral Health, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης, διαπίστωσε ότι 77 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν οδοντιατρική ασφάλιση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι κάτω από το 63% των Αμερικανών άνω των 18 ετών επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο μεταξύ 2019 και 2020, ποσοστό που μειώθηκε από το 66% το προηγούμενο έτος.

*Με στοιχεία από nbcnews.com

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024