Χάκερ που δρουν για λογαριασμό της βορειοκορεατικής κυβέρνησης έχουν κλέψει την τελευταία πενταετία κρυπτονομίσματα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες καταστολής της παράνομης βορειοκορεατικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο, αναφέρει το Associated Press.

Τον Φεβρουάριο, επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει κλοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από οικονομικά ιδρύματα και εταιρείες και ανταλλακτήρια κρυπτονονισμάτων.

Η μυστικοπαθής κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ πιστεύεται πως δεν αποκλείεται να χρησιμοποιεί τα κλεμμένα χρήματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2016-17 έχουν γονατίσει την ήδη αδύναμη οικονομία της Βόρειας Κορέας απαγορεύοντας την εισαγωγή βορειοκορεατικών προϊόντων όπως γαιάνθρακα, υφάσματα και θαλασσινά.

Η νοτιοκορεατική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε ότι κυβερνητικοί χάκερ της Πιονγκγιάνγκ έχουν κλέψει από το 2017 περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε crypto και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ποσό από το οποίο τα 78 εκατ. δολάρια προήλθαν από κλοπές στη Νότια Κορέα.

Μόνο φέτος η λεία φέρεται να έφτασε τα 626 εκατ. δολάρια, κάτι που αναδεικνύει την Πιονγκγιάνγκ σε εξπέρ της ηλεκτρονικής κλοπής, σύμφωνα με την έκθεση.

Η υπηρεσία προειδοποιεί ακόμα πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να αυξήσει τις κυβερνοεπιθέσεις το 2023 σε μια προσπάθεια να κλέψει τεχνογνωσία και εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Νότιας Κορέας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr