Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Χιλιάδες επιπλέον τερματικά Starlink για να μείνει online η Ουκρανία

SpaceX: Χιλιάδες επιπλέον τερματικά Starlink για να μείνει online η Ουκρανία

Θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων που απειλούν να βυθίσουν το έθνος στο σκοτάδι

Στην συμφωνία αποστολής χιλιάδων δορυφορικών κεραιών Starlink της SpaceX κατέληξε ο Έλον Μασκ με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος.

Οι συσκευές προσφέρουν σε ουκρανικές υπηρεσίες πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω αστερισμού χιλιάδων δορυφόρων.

Θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων που απειλούν να βυθίσουν το έθνος στο σκοτάδι και να κόψουν τις επικοινωνίες.

Περισσότερες από 10.000 από αυτές τις κεραίες θα σταλούν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού, σε συνέντευξη του.

«Η SpaceX και ο Mασκ αντιδρούν γρήγορα στα προβλήματα και μας βοηθούν», δήλωσε ο κ. Fedorov, προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει απευθείας με τον Μασκ.

«Μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Όταν είχαμε ένα ισχυρό μπλακάουτ, του έστειλα μήνυμα εκείνη την ημέρα και εκείνος αντέδρασε στιγμιαία και έχει ήδη παραδώσει κάποιον εξοπλισμό. Καταλαβαίνει την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Fedorov.\

Ουκρανοί στρατιώτες συνδέουν ένα άσπρο τερματικό Starlink σε στέγη βομβαρδισμένου πανεπιστημίου στο Κραματόρσκ στις 13 Δεκεμβρίου (Reuters)

Internet υψηλής ταχύτητας

Οι δορυφόροι της SpaceX αποτελούν μέρος του δικτύου Starlink, το οποίο μεταδίδει υπηρεσίες Internet υψηλής ταχύτητας σε κεραίες στη Γη.

Η Starlink έπαιξε σημαντικό ρόλο από νωρίς στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο στρατός της Ρωσίας επικεντρώθηκε στην καταστροφή των επικοινωνιών.

Οι κεραίες Starlink επέτρεψαν στα στρατεύματα της Ουκρανίας να διατηρήσουν επαφή, καθώς απωθούσαν τις επιθέσεις της Ρωσίας.

Αρχικά ήρωας…μετά «άκουσε τα εξ αμάξης»

Ο Μασκ επαινέθηκε αρχικά ως ήρωας.

Στην συνέχεια όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, προκάλεσε την οργή των Ουκρανών τον Οκτώβριο όταν έγραψε στο Twitter ότι το Κίεβο θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερο -μια προφανής πρόταση να μην ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ- και θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Τροφοδοτούνται από γεννήτριες

Οι κεραίες Starlink απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν από γεννήτριες ή power banks.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, στο οποίο η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση, η παροχή νερού και η αποχέτευση θα μπορούσαν να διακοπούν για αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, εάν η Ρωσία καταφέρει να καταστρέψει περαιτέρω τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Περίπου οι μισές από αυτές έχουν ήδη υποστεί ζημιές. Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου θα μπορούσαν επίσης να περιοριστούν σημαντικά σε αυτή την περίπτωση.

«Ανέπαφα σημεία»

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της χώρας περιλαμβάνει την ανάπτυξη χιλιάδων λεγόμενων «ανέπαφων σημείων», τοποθεσίες όπου οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να έχουν αδιάλειπτη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και διαδίκτυο, με τη συνδρομή των κεραιών Starlink.

«Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μήνα με τουλάχιστον το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο κ. Fedorov . «Όσον αφορά το Διαδίκτυο, έχουμε πολλές κεραίες Starlink, αλλά το βασικότερο είναι ότι έχουμε λάβει έγκριση για ένα ακόμη φορτίο που θα χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της σύνδεσης σε κρίσιμες καταστάσεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024