Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Rolls-Royce Silver Ghost: Αυτό είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο όλων των εποχών

Rolls-Royce Silver Ghost: Αυτό είναι το πιο ακριβό αυτοκίνητο όλων των εποχών

Η αγάπη για τα αυτοκίνητα και η συνεργασία που «γέννησε» την πιο ακριβή Rolls-Royce.

Μπορεί να περίμενες κάποιο άλλο στη θέση του. Ωστόσο, ο τίτλος για το πιο ακριβό, καλαίσθητο και ποθητό από συλλέκτες αυτοκίνητο ανήκει δικαιωματικά στη Rolls-Royce «The Silver Ghost» του 1907.

Η Rolls-Royce 40/50 «The Silver Ghost», με αριθμό πλαισίου 60551 και αριθμό πινακίδας AX201, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα στον κόσμο. Είναι από τα πρώτα πραγματικά αξιόπιστα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ και το αυτοκίνητο με το οποίο ξεκίνησε η θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce.

Εξοργισμένος με πρίγκιπα Χάρι ο Γουίλιαμ για Νταϊάνα

Αποτελεί έτσι ένα από τα πιο διάσημα και πολύτιμα αυτοκίνητα στον κόσμο. Διαθέτει το status ενός αυτοκινήτου που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτό άλλωστε το status είναι που μετέτρεψε και τη Rolls-Royce σε σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την ποιότητα.

Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Throttlextreme, ήταν κάποτε αυστηρά για οικονομικά εύπορους ανθρωπους, όπως ο Charles Rolls, αριστοκράτης που τον είχε κερδίσει το μικρόβιο του αυτοκινήτου.

Και εγένετο η Rolls-Royce

Απέκτησε τη φήμη οδηγού αυτοκινήτων και άνοιξε αντιπροσωπεία στο Λονδίνο. Δυσαρεστημένος με τα ξένα αυτοκίνητα που διέθετε προς πώληση, άρχισε να ψάχνει εναγωνίως ένα βρετανικό ποιοτικό όχημα για να αγωνιστεί και να πουλήσει. Φιλικό του πρόσωπο του μίλησε για ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Ήταν αυτό που κατασκεύαζε ο Henry Royce. Σε αντίθεση με τον Charles Rolls, ο Henry Royce δεν γεννήθηκε ευκατάστατος. Ο αυτοδίδακτος μηχανικός είχε χτίσει τη φήμη του στο γεγονός ότι κατασκεύαζε εξαιρετικά αξιόπιστες γεννήτριες, φτιαγμένες για να διαρκούν.

Όπως ο Charles Rolls, έτσι και ο Henry Royce ήταν ενοχλημένος από την κακής ποιότητας κατασκευή των αυτοκινήτων. Ήταν σίγουρος πως μπορούσε να κατασκευάσει κάτι καλύτερο. Δούλευε επί μήνες για την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου, απορρίπτοντας συχνά διάφορα εξαρτήματα. Δεν ήθελε τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.

Ο κοινός τους φίλος Henry Edmonds είπε στον Charles Rolls για το αξιοσημείωτο νέο αυτοκίνητο. Του πρότεινε να το οδηγήσει και να συναντήσει τον άνθρωπο που το κατασκεύασε. Ο Charles Rolls πήρε το αυτοκίνητο του Henry Royce για μια δοκιμαστική διαδρομή. Δεν ήταν φανταχτερό, αλλά ήταν αθόρυβο και έτρεχε ομαλά.

Δεν άργησε να πειστεί πως ήταν ένα αυτοκίνητο για το οποίο θα ήταν υπερήφανος να βάλει το όνομά του. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce.

O Charles Rolls διαφήμιζε στους φίλους του την αξιοπιστία του αυτοκινήτου. Η εταιρεία όμως χρειαζόταν κάπιον που να έχει το ταλέντο και την επιχειρηματική λογική για να το καταστήσει εμπορικά βιώσιμο.

Ο Claud Johnson ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πλούσιοι αυτοκινητιστές ταξίδευαν με τις οικιακές βοηθούς και του σοφέρ τους, γνώριζε ότι χρειάζονταν ένα μεγάλο και ισχυρό αυτοκίνητο.

Έπεισε έτσι το δίδυμο των Rolls-Royce να κατασκευάσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο για την έκθεση Olympia Motor Show του 1907 στο Λονδίνο. Και ήταν αυτό που έγινε η πιο διάσημη Rolls-Royce που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η πιο σημαντική Rolls-Royce

Η Silver Ghost δεν ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε. Ήταν απλά η πιο σημαντική. O Charles Rolls και ο Henry Royce το χρησιμοποίησαν για να αποδείξουν την αλεξίσφαιρη ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία των αυτοκινήτων τους.

Το Silver Ghost έφτασε πραγματικά στην κορυφή μετά την ολοκλήρωση μιας δοκιμής αξιοπιστίας στη Σκωτία. Διένυσε την απόσταση Λονδίνο – Γλασκώβη 27 φορές (15.000 μίλια) χωρίς να εμφανίσει κανένα πρόβλημα. Το Silver Ghost απέδειξε πως τα αυτοκίνητα μπορούσαν όχι μόνο να είναι αθόρυβα, αλλά και αξιόπιστα.

Η Silver Ghost πήρε το όνομά της κυρίως επειδή σε μεγάλο βαθμό άβαφο αποκάλυπτε το γυαλισμένο αλουμινένιο αμάξωμά του και ήταν «αθόρυβο σαν φάντασμα». Κάτι για το οποίο είχαν να λένε και οι περαστικοί. Έμεναν έκπληκτοι από το πόσο αθόρυβο ήταν το αυτοκίνητο.

Έγινε μάλιστα τόσο διάσημο που κάθε Rolls-Royce 40/50 έφτασε να περιλαμβάνει το «Silver Ghost» παρά το γεγονός όιτ υπάρχει μόνο ένα πραγματικό Silver Ghost.

Το διάσημο αυτοκίνητο αγοράστηκε από υπάλληλο της Rolls-Royce, που το οδήγησε για 500.000 μίλια και το επέστρεψε για μικροεπισκευές. Έφυγε από τη ζωή ενώ βρισκόταν στο συνεργείο, με την οικογένειά του να δωρίζει το αυτοκίνητο στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Άλλαξε χέρια με τη διάλυση της Rolls-Royce και της Bentley μετά το φιάσκο του 1998 μεταξύ BMW και VW. Η ιδιοκτήτρια της Bentley, η VW, πούλησε το ακριβότερο συλλεκτικό αυτοκίνητο, την αυθεντική Rolls-Royce Silver Ghost σε ιδιώτη Αμερικανό συλλέκτη.

Φέρεται να το πούλησε έναντι 75 εκατομμυρίων δολαρίων, επισκιάζοντας και το προηγούμενο ρεκόρ σε πώληση συλλεκτικού αυτοκινήτου που κατείχε μια Ferrari 250 GTO του 1962 που πωλήθηκε έναντι 48 εκατομμυρίων δολαρίων.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024