Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το Νησί της Βροχής- Ένα μυστικό ημερολόγιο», ένα μυθιστόρημα για τις Ελληνίδες του περασμένου αιώνα

«Το Νησί της Βροχής- Ένα μυστικό ημερολόγιο», ένα μυθιστόρημα για τις Ελληνίδες του περασμένου αιώνα

Πώς ήταν η ζωή για τις γυναίκες την περίοδο της Μπελ Επόκ στην Ελλάδα; Και τι σχέση μπορεί να έχει ένα ημερολόγιο 100 ετών κρυμμένο σε μια σοφίτα με την πρώτη φεμινίστρια;

«Το Νησί της Βροχής, Ένα μυστικό ημερολόγιο», ένα τρυφερό και περιπετειώδες μυθιστόρημα, η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα το 1996 και μιλά με χιούμορ για τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Με αφορμή την κυκλοφορία του από τις εκδόσεις Λιβάνη, μιλήσαμε με τη συγγραφέα του, τη δημοσιογράφο Δανάη Δραγωνέα, η οποία μας εξηγεί τι την οδήγησε  να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα.

Δεν ξέρεις τι να διαβάσεις; – 5 best sellers που αξίζουν την προσοχή σου

Τι αφορά το πρώτο σας βιβλίο;

Το Νησί της Βροχής είναι η ιστορία της Ίζι και του Βικέντιου, της «αναγκαστικής» τους φιλίας και ενός μυστηρίου 100 ετών που τους οδηγεί να ανακαλύψουν πώς ήταν η ζωή για τις γυναίκες την περίοδο της Μπελ Επόκ στην Ελλάδα. Η εκρηκτική, πεισματάρα και πάντα θυμωμένη Ίζι, βρίσκει για μοναδικό σύμμαχο ένα αγόρι που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και δεν έχει καμία διάθεση να μπλέξει σε περιπέτειες. Η συνάντηση αυτών των δύο 12χρονων παιδιών ήταν η αρχή για να επιστρέψω στην Κέρκυρα του 1996 και να διηγηθώ την ιστορία τους. Στο ημερολόγιο της, η 18χρονή Αριάνα, το κορίτσι της Μπελ Επόκ, που συναντά η Ίζι υποστηρίζει «Δε θα παντρευτώ – Θα σπουδάσω – Θα εργαστώ. Κι όμως, δε θέλω να πιστέψω ότι σε πενήντα χρόνια από τώρα η ζωή των γυναικών, δεν θα είναι πιο ευτυχισμένη. Σε πενήντα χρόνια δεν μπορεί παρά να ζουν ελεύθερες.»

Πώς ήταν οι γυναίκες εκείνης της εποχής;

Αόρατες, ακίνδυνες, διακοσμητικές, οι γυναίκες στην κοινωνία του 19ου αιώνα εξαρτώνταν απόλυτα από το κυρίαρχο αρσενικό του σπιτιού. Δεν επιτρέπονταν να σπουδάσουν, ήταν σχεδόν αποκλεισμένες από την εργασία, δεν δικαιούνταν να έχουν δικά τους χρήματα, ενώ αν έμεναν χήρες δεν είχαν λόγο για την περιουσία ή τα παιδιά τους.

Πότε και πώς άλλαξε αυτή η εικόνα;

Στα τέλη του 19ου αιώνα για πρώτη φορά, οι Ελληνίδες ξεκινούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Από ένα μικρό κύκλο εγγράμματων γυναικών -ο αναλφαβητισμός των γυναικών αγγίζει το 80% –  ανοίγει η συζήτηση για την ισότητα των φυλών. Οι γυναίκες εκείνες, που ανήκουν κυρίως σε αστικές οικογένειες της εποχής, θέλουν καταρχάς να ζήσουν μια ζωή όπου θα μπορεί η κάθε μία να ορίσει η ίδια τον εαυτό της.

Εκείνη την περίοδο κυκλοφορεί η «Εφημερίς των Κυριών». Επικεφαλής και εκδότρια ήταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Καλλιρρόη Παρρέν. Εκδίδεται από γυναίκες και απευθύνεται σε γυναίκες. Με όχημα την Εφημερίδα των Κυριών οι πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες τολμούν να μιλήσουν για πράγματα που μέχρι τότε ήταν ανήκουστα. Χειραφέτηση, ισότιμη εκπαίδευση, εργασιακά δικαιώματα και νομική κατοχύρωση της εκπαίδευσης των γυναικών, είναι κάποια από όσα απαιτούν.

Πώς αντέδρασαν οι άνδρες στις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες;

Βρήκαν απέναντί τους μια συλλογική συσπείρωση ανδρών, οι οποίοι ένιωθαν τα προνόμια τους να απειλούνται. Στον τύπο της εποχής εμφανίζεται πλήθος από μισογυνικά κείμενα , που απευθύνονται τόσο στον κύκλο των γυναικών γύρω από την εφημερίδα, όσο και στην ίδια την Παρρέν.

«Δύο μόνα υπάρχουσι γυναικεία επαγγέλματα, το της οικοκυράς και της εταίρας» γράφει το 1896 στην Εφημερίδα Ακρόπολη ο συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας», Εμμανουήλ Ροΐδης.

Ο κύκλος των φεμινιστριών γίνεται όλο και μαχητικός,  εστιάζουν στην έννοια της ισότητας και φέρνουν το γυναικείο ζήτημα στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά από πολλούς αγώνες, επιθέσεις και απογοητεύσεις έρχεται η πρώτη μεγάλη νίκη. Σπάει το άβατο του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Τον δρόμο θα ανοίξει η Ιωάννα Στεφανόπολι. Η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να μπει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης  διαμαρτύρεται «δια την ανάμειξιν των φύλων» και η Εφημερίδα των Κυριών μιλά για έναν πραγματικό άθλο.

Κοιτάζοντας πίσω τις γυναίκες του 19ου αιώνα, αυτό που σκέφτομαι είναι πως πολλές φορές πράγματα που θεωρούνται ανήκουστα, είναι απλώς πράγματα που δεν έχουν συμβεί. Ακόμα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε έφηβους αναγνώστες. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να τους περάσετε;

«Το Νησί της Βροχής- Ένα μυστικό ημερολόγιο» είναι ένα συναρπαστικό εφηβικό μυθιστόρημα, γραμμένο με χιούμορ, για ένα μυστήριο εκατό χρόνων που αναζητά τη λύση του.

Διαβάζοντας το ημερολόγιο της Αριάνα, οι δύο ήρωες του μυθιστορήματος μαθαίνουν για τη σπουδαία Εφημερίδα των Κυριών, για την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και θα καταλάβουν τι σήμαινε να έχεις γεννηθεί γυναίκα τον 19ο αιώνα και με ποιους τρόπους κάποιες ανάμεσά τους ξεκίνησαν να αντιστέκονται στα στερεότυπα της εποχής.

Παράλληλα, μαζί τους ο αναγνώστης θα γνωρίσει και την «πραγματική» Κέρκυρα, όπου –όταν δε βρέχει– μπορεί κανείς να περάσει τις μέρες του κολυμπώντας γύρω από τον κατεστραμμένο Πόντε της Βασίλισσας, παίζοντας κρυφτό στην πίσω πλευρά των Ανακτόρων και κυνηγώντας αγάλματα πέτρινων φτερωτών λιονταριών στο Παλαιό Φρούριο.

Η συγγραφέας

Η Δανάη Δραγωνέα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το University of The Arts London, αποφοιτώντας με τιμητική διάκριση, και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Λονδίνο με την Elise Valmorbida και στην Αθήνα με τον Βασίλη Αλεξάκη.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλους ομίλους περιοδικών στην Ελλάδα. Επί σειρά ετών υπήρξε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΟΖΟΝ, μέσω του οποίου ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση εκδηλώσεων με κεντρικό άξονα τη σύμπλευση μόδας και τέχνης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το VICE, πραγματοποίησε σειρά βιντεοσυνεντεύξεων με σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, όπως ο Νάνος Βαλαωρίτης και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Έχει δώσει ομιλίες με βασική θεματική τα στερεότυπα της γυναικείας ταυτότητας στον περιοδικό Τύπο.

Το εφηβικό μυθιστόρημα «Το Νησί της Βροχής – Ένα Μυστικό Ημερολόγιο» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024