Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Meta: Εταιρείες spyware οργιάζουν σε Facebook και Instagram

Meta: Εταιρείες spyware οργιάζουν σε Facebook και Instagram

Η εταιρεία διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι τα εργαλεία παρακολούθησης διατίθενται μόνο σε κυβερνήσεις.

Η βιομηχανία λογισμικού παρακολούθησης εξελίσσει τις τακτικές της και βάζει «αδιακρίτως» στο στόχαστρο δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς, προειδοποιεί η Meta Platforms.

Η εταιρεία αναφέρει σε έκθεσή της ότι εταιρείες που πωλούν spyware σε κυβερνήσεις και όχι μόνο σκανάρουν προφίλ χρηστών του Facebook και του Instagram αναζητώντας δεδομένα που τους επιτρέπουν να παραβιάζουν τους λογαριασμούς.

Η Meta αναφέρει ότι το τελευταίο έτος μπλόκαρε λογαριασμούς εταιρειών spyware στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ινδία αλλά και τις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία μπλόκαρε 100 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που συνδέονταν με τη ρωσική Avalanche, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης.

Ακτιβιστές του περιβάλλοντος, δημοσιογράφοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο του ρωσικού κυκλώματος.

Από τις πλατφόρμες της Meta εκδιώχθηκε επίσης η εταιρεία Social Links, η οποία μετακόμισε από τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη, καθώς και η ισραηλινή Cyberglobes.

Άλλες εταιρείες spyware που είχαν εκδιωχθεί παλαιότερα από τη Meta προσπαθούν τώρα να παρακάμψουν το μπλόκο αναβαθμίζοντας το λογισμικό τους, προειδοποιεί η έκθεση.

Ακόμα, η Meta διαπιστώνει ότι ακόμα και εταιρείες spyware που υποστηρίζουν ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην πραγματικότητα εξυπηρετούν «αδιακρίτως» κάθε πελάτη, ακόμα κι αν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των στόχων.

«Κατά κάποιο τρόπο, η βιομηχανία παρακολουθήσεων “εκδημοκρατίζει” αυτές τις απειλές, καθιστώντας τες διαθέσιμες σε κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές ομάδες που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν την ικανότητα να προκαλέσουν βλάβες» διαπιστώνει η έκθεση.

Το 2019 η Meta υπέβαλε αγωγή κατά της ισραηλινής NSO, δημιουργό του διαβόητου λογισμικού Predator, κατηγορώντας την ότι στοχοποίησε 1.400 χρήστες του WhatsApp, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024